Udland

Donald Tusk: Uden drømme bliver politik et mareridt

Håbet er lysegrønt til topmødet i Bruxelles, hvor EU's præsident Donald Tusk tør drømme om et aflyst Brexit.

Med Macron som EU’s måske længe ventede Messias og den begyndende talen i krogene om, at Brexit muligvis ikke bliver så hård, som May satte sig for, inden hun mistede sit flertal i parlamentet, er der pludselig blevet plads i EU til at drømme.

En smilende Donald Tusk, EU-præsidenten, citerede John Lennons sang 'Imagine', da han til et pressemøde fortalte, at den Europæiske Union blev bygget på drømme, som i sin tid virkede umulige at nå, og at Brexit – hvem ved? – derfor måske godt kunne ende med at blive trukket tilbage:

- Du vil måske sige, at jeg er en drømmer – men jeg er ikke den eneste, lød det poetisk fra Tusk.

Det var en udtalelse, der lynhurtigt blev citeret vidt og bredt af europæiske medier . For mente han det nu? Eller drømte han bare? Og lige inden topmøde-middagen gik i gang måtte den europæiske topfigur så forklare sig:

Alt er muligt

- Politik uden drømme er et mareridt. Erfaringer fra min del af Europa (Polen, red.) fortæller mig, at mirakler godt kan ske. Det er den bedste del af politik – alt er muligt.

Tusks citat indrammer meget godt et ret usædvanligt topmøde. Et topmøde med en fornyet tro på fremtiden.

Efter et for EU mildest talt forfærdeligt år, der blev skudt i gang med Brexit, fulgt op af valget af Trump, og som er konstant udfordret af terror og nu igen en migrationskrise, der rammer for fuld kraft i Italien, så vejrer flere stats- og regeringschefer nu morgenluft.

Redningsmanden Macron

Særligt Frankrigs Macron, der deltager i sit første topmøde siden indsættelsen som præsident, forventes at tilføre både Frankrig og EU ny energi og give EU det længe ventede skub fremad.

- Det kan godt være, det ikke er alle, der er 100 % enige med Macron. Han mener for eksempel, at man skal kunne screene udenlandske investeringer, for eksempel fra Kina, for at beskytte de europæiske økonomier – men til dette topmøde vil man omfavne ham, fordi han er det fornyede håb, som kan føre faklen videre. Ligesom en anden Messias, der kan gå på vandet, kan han bære EU-faklen videre, i modsætning til britiske Theresa May, der politisk set måske også har slukket faklen for sig selv, vurderer TV2’s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

May kommer – i modsætning til Macron – som en svækket leder med et mistet flertal i parlamentet og uro på de indre partilinjer. Hun skal på topmødet redegøre for Storbritanniens holdning til Brexit-forhandlingerne, inden hun bliver sendt udenfor døren, mens de øvrige 27 EU-lande diskuterer proceduren for placeringen af to værdifulde EU-agenturer, der skal flytte deres hovedsæde fra London, når Storbritannien trækker stikket. Ifølge TV2’s internationale korrespondent, Svenning Dalgaard, kan det vise sig, at Brexit også bærer på en fordel for et fremtidigt EU:

- Det vigtigste er, at de har fået renset ud. De er sluppet af med et stort land, som siger nej til udvikling i EU på en stribe områder, som de andre finder meget vigtige. Så set fra Berlin og Paris så er der også fordele ved Brexit. Fordelene bliver styrket af, at USA’s nye præsident har skabt tvivl om en stribe elementer i samarbejdet i vesten – både handel og økonomi, men også forsvar indenfor NATO. Det giver noget frihed, men også nogle forpligtelser for de 27 resterende EU-lande. Og det åbner nogle døre for den nye præsident i Frankrig, som satser på, at EU skal have en stærk fremtid indenfor netop disse områder.

På dette topmøde er der givet plads til, at flere tør drømme om et stærkere EU. Tusk vil ikke være den eneste.

Udtalelser ved ankomsten til dagens topmøde:

Emmanuel Macron:

Emmanuel Macron.

- Jeg er meget lykkelig over at kunne deltage i mit første europæiske ministerråd, det ved I. Europa er i mine øjne ikke bare en idé, det er et projekt, en ambition. (…) Dette råd vil give os lejlighed til at tale om mange aktuelle og fremtidige emner for vores Europa, og især at arbejde på idéen om et Europa, der beskytter. Vi vil arbejde på kampen mod terrorisme, på emnet om migration, på emnet om forsvar.

Theresa May

Theresa May.

Theresa May svarede kategorisk udenom, da hun fik spørgsmålet til hendes holdning til Brexit, nu hvor hun har mistet sit flertal i parlamentet:

- I dag vil jeg fremlægge nogle af Storbritanniens planer særligt for, hvordan vi foreslår at beskytte rettighederne for EU- og UK-borgere, nu da vi forlader den europæiske union.

Angela Merkel:

Angela Merkel.

- Dette europæiske råd finder sted på et tidspunkt, hvor vi i alle de europæiske lande har vækst. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at disse ændringer kan føles hos folket, både i form af jobvækst og sikkerhed. Vi vil tale om fælles forsvarspolitik, om terrorisme og bekæmpelse af terrorisme, om økonomisk vækst. (…) For mig har Europas fremtid forrang frem for forhandlingerne med Storbritannien. Vi vil naturligvis føre disse forhandlinger grundigt og effektivt – men fokus vil være på at holde de 27 lande sammen.

Lars Løkke:

Lars Løkke.

Lars Løkke på spørgsmålet om Macron som en anden messias:

- Jeg tror, det bliver godt for os alle sammen, at vi får en fransk præsident med et stærkt mandat. En person, som tror på værdien af europæisk samarbejde - hvad jeg også selv gør. (…) Vi ser ikke ens på alting, men altså omkring handelspolitikken, så har jeg nu fornemmelsen af en fransk præsident, som - ligesom jeg - ser, at der er en stor mulighed for Europa lige nu i en global situation, der er præget af lidt usikkerhed, også med den nye amerikanske administration.

Donald Tusk:

Donald Tusk.

Donald Tusk, præsident for Ministerrådet, citerer John Lennon:

- Nogle af mine britiske venner har endda spurgt mig, om Brexit kunne blive trukket tilbage, og om jeg kunne forestille mig et resultat, hvor Storbritannien bliver i EU. Jeg fortalte dem, at faktisk blev den Europæiske Union bygget på drømme, som virkede umulige at opnå. Så, hvem ved? Du vil måske sige, at jeg er en drømmer, men jeg er ikke den eneste (oversættelse af John Lennon-citat, red.).