Dansk sygeplejerske i Mosul: Få har set så meget lidelse
Pludselig kunne der komme 50-100 sårede på én dag. Jacob Hasle har set rædslerne i Mosul, hvor Islamisk Stat er under pres.
- Jeg tror ikke, at jeg overdriver, hvis jeg siger: Der er få eller ingen danske sygeplejersker eller læger, der har set så meget lidelse, som vi så dér.
Danske Jacob Hasle er netop vendt hjem fra Mosul i Irak, hvor han var udstationeret som sygeplejerske for Røde Kors.
Her bombede terrorbevægelsen Islamisk Stat onsdag aften den ikoniske Nuri-moské.
- Det er en officiel nederlagserklæring, lyder det fra Iraks premierminister, Haider al-Abadi.
Det var netop i Nuri-moskéen, at Islamisk Stats leder Abu Bakr al-Baghdadi udråbte byen som kalifat i sommeren 2014.
I oktober sidste år gik Iraks hær ind i den irakiske storby for at tage den tilbage fra terrorbevægelsen. Den 17. april var næsten en halv million civile flygtet fra byen ifølge tal fra FN.
Hamrende råt
Mange af de tilbageværende er blevet ofre for de voldsomme kampe. Flere af dem har Jacob Hasle været med til hjælpe, mens han oplevede rædslerne i byen på nært hold.
- Vi lå et sted mellem halvanden og to kilometer fra frontlinjen. Og hele tiden havde vi den der dundren af kanonerne i baggrunden og lyden af skudsalver dag og nat. Og pludselig gik det virkelig bare galt, siger han til TV 2.
Der kunne komme mellem 50 og 100 hårdt sårede på en dag, fortæller han, og derudover 20-30 døde. Mange var børn.
- Og det er det, der er så hamrende råt, siger Jacob Hasle.
Han var selv ansat til at tage sig af logistikken, men hurtigt oplevede han, at der var brug for alle kræfter på skadestuen.
- Jeg som administrator var nødt til at smide, hvad jeg havde i hænderne, og gå derned. Min chef var nødt til at komme ned og hjælpe til. Han har ikke arbejdet med sygepleje i 30 år, men han kunne da stå og række ting til, siger Jacob Hasle.
Islamisk Stat under pres
Islamisk Stats bombning af Nuri-moskéen var et udtryk for, at gruppen er under hårdt pres i Mosul, vurderer journalist Inger Marie Vennize, som indtil for nylig var kommunikationschef for FN's fødevareprogram i Irak.
- Jeg tror ikke, at deres krigere kan tolerere, at den moské kommer til at spille en ny rolle igen. De vil have, at den dør sammen med Islamisk Stat, siger hun til Ritzau.
Islamisk Stat udsendte omgående en meddelelse via gruppens nyhedsbureau Amaq om, at det var et amerikansk luftangreb, der var skyld i ødelæggelsen af moskéen i den irakiske by.
Det afviste USA onsdag aften.