Udland

USA: 21 stater blev angrebet af russiske hackere under valgkampen

Det er ikke første gang, russerne bliver anklaget for at hacke sig ind i de amerikanske systemer.

Russerne hackede valgsystemerne i 21 stater under den amerikanske præsidentvalgkamp sidste år. Det oplyser Jeanette Manfra, der er fungerende viceminister for cybersikkerhed, under en høring i Senatets efterretningsudvalg onsdag.

Manfra vil ikke fortælle, hvilke stater, der dengang blev ramt, eftersom oplysningerne er fortrolige. Hun gjorde det dog klart, at der ikke er fundet beviser for, at der faktisk blev manipuleret med selve stemmeafgivningen eller optællingen.

Arizona og Illinois bekræftede sidste år, at hackere havde angrebet deres stemmeregistreringssystem. Men Mark Warner, en af de førende demokratiske stemmer i efterretningsudvalget, var utilfreds med, at viceminister Jeanette Manfra ikke ville navngive resten af de stater, der har været berørt af den påståede russiske hacking.

- Jeg er bare fundamentalt uenig, sagde han ved høringen, ifølge New York Times.

Beskyldt for at hjælpe Trump

Det er bestemt ikke første gang, at russiske hackere beskyldes for bryde ind i vestlige IT-systemer.

Ifølge en rapport fra FBI forsøgte Vladimir Putin ligefrem at hjælpe Donald Trump til sejr ved præsidentvalget i november ved at stå bag et omfattende hackerangreb mod Demokraterne.

Rapporten advarer også om, at Rusland vil forsøge at påvirke valgene i andre lande, men den russiske regering har gentagende gange afvist alle beskyldninger om dens indblanding i cyberangreb under den amerikanske præsidentvalgkamp.

Danmark også på russisk hacker-liste

Tidligere i år kunne forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen dog fortælle, at også Danmark jævnligt bliver angrebet af russiske hackere.

- Nu skal jeg ikke bruge stærke ord, men jeg er lidt chokeret over, hvor meget der egentlig foregår for at undergrave vores demokratier, sagde Claus Hjort Frederiksen dengang om situationen.

Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, har ifølge Claus Hjort Frederiksen opgjort, at der årligt bliver rettet 1000 ”større angreb” mod Danmark.

Hackerne er primært russere, men der er også kinesere iblandt. Kineserne interesserer sig dog mest for private virksomheder og forretningshemmeligheder, hvorimod russerne, ifølge Claus Hjort Frederiksen, tester vores grundlæggende IT-struktur.