Udland

Ung amerikaners død chokerer andre eksfængslede i Nordkorea

I løbet af de seneste to årtier har 16 amerikanere været fængslet i Nordkorea. Tre er fortsat tilbageholdt.

Det har efterladt den 59-årige kommunalarbejder fra Ohio Jeffrey Fowle i chok, at den unge amerikanske universitetsstuderende Otto Warmbier døde i denne uge efter at være blevet frigivet af Nordkorea efter 17 måneder i en arbejdslejr.

Jeffrey Fowle er en af 16 amerikanere, der har siddet fængslet i det isolerede land i løbet af de seneste to årtier. Heriblandt er tre personer, der fortsat bliver tilbageholdt.

- Der skal ikke meget til

Mens 22-årige Otto Warmbier døde mandag i koma på et hospital i Cincinnati, blev Jeffrey Fowle i oktober 2014 frigivet med et forholdsvist godt fysisk helbred efter seks måneders fangenskab.

- Otto Warmbiers død var en pludselig tragedie for hele Amerika. Der skal ikke meget til for at komme i problemer i Nordkorea, siger Fowle i et telefoninterview med nyhedsbureauet Reuters.

Begge mænd begik lovovertrædelser, der ville være blevet anset for mindre overtrædelser i de fleste dele af verden.

Jeffrey Fowle efterlod med vilje en bibel på herretoilettet på en natklub i kystbyen Chongjin, mens Warmbier stjal en plakat med den tidligere nordkoreanske leder Kim Jong-il fra et hotel i hovedstaden Pyongyang.

Blev instrueret i tilståelse

I Nordkoreas øjne bliver begge lovovertrædelser anset som et angreb på staten.

Jeffrey Fowle tilbragte næsten en måned af sin tilbageholdelse på et hotel for udlændinge, hvorefter han blev flyttet til et gæstehus i en anden del af Pyongyang.

- Den følelsesmæssige belastning var stor, især i den tidlige del af min tilbageholdelse, hvor jeg blev instrueret i, hvordan jeg skulle formulere min tilståelse, siger han.

- Jeg blev aldrig misbrugt fysisk, tilføjer han.

Tvangsarbejde

Den af de 16 amerikanere, der har siddet fængslet længst, er den kristne missionær Kenneth Bae.

Han har tidligere fortalt, at han blev tvunget til at skovle kul og flytte klippestykker, mens 30 vagter holdt øje med ham. Han sad fængslet fra slutningen af 2012 til november 2014.

- Selv om vi ikke ved meget om livet i Nordkorea, så er det her stensikkert: Uskyldige mennesker som Otto (Warmbier, red.) lider, udtaler Kenneth Bae i en erklæring efter den unge amerikaners død.