Udland

Rigmands skjulte guldskat koster endnu et menneskeliv

Den skulle være gemt i Rocky Mountains, men ingen er sikker på, at skatten eksisterer.

I årevis har tusindvis af skattejægere ledt efter en skat, som skulle ligge skjult et sted i den amerikanske bjergkæde Rocky Mountains.

Mysteriet begyndte i 2010, hvor den 80-årige rigmand og antikvitetshandler Forrest Fenn gravede en skat ned for at få flere amerikanere op af sofaen. Idéen til "skattejagtten" fik han allerede i 1988, da han fik konstateret nyrekræft.

Derfor fyldte han en skattekiste med guldmønter til en værdi af omkring to millioner dollars og gemte den et sted i bjergene.

Siden da har massevis af mennesker lagt vejen forbi den amerikanske delstat New Mexico i forsøget på at finde den. Men jagten på den skjulte skat har ikke været lutter eventyr. Siden 2010 har skattejagten kostet to skattejægere livet.

Konen og sønnen leder videre

Senest i sidste uge, hvor man ifølge The Telegraph fandt liget af pastoren Paris Wallace cirka 80 kilometer nord for Santa Fe i Rio Pueblo de Taos, som er en biflod til Rio Grande.

Paris Wallace har efterladt sig sin kone Mitzi Wallace og en teenagesøn, som sammen vil fortsætte med at lede efter skatten.

- Vores skat er den tid, vi brugte sammen. Jeg ved uden skyggen af tvivl, at det var Guds måde at tage ham på, siger Mitzi Wallace.

Efter fundet af pastoren fra Colorado kritiserede politichefen i New Mexico, Pete Kassetas, Forrest Fenn og hans mystiske skattejagt. 

- Det her sætter folks liv på spil. Jeg bønfalder ham om at stoppe det her nonsens, sagde han og fortsatte:

- Vi vil bestemt også have folk udendørs og nyde New Mexico, men de skal gøre det sikkert. Jeg synes, han har en forpligtelse til at hente sin skat, hvis den eksisterer.

Ledte efter skatten på en tømmerflåde

Sidste år mistede en anden skattejæger livet i forsøget på at finde Forrest Fenns skjulte skat. Ifølge Associated Press tog den 54-årige Randy Bilyes sin hund Leo med ud på en tømmerflåde for at lede efter guldet.

Da Randy Bilyes blev meldt savnet, deltog Forrest Fenn selv i eftersøgningen af ham. Han blev blandt andet set flyve ud i de øde egne omkring Rio Grande for at lede efter ham. 

Dagen efter Randy Bilyes blev meldt savnet, fandt man både hunden og tømmerflåden, men først seks måneder senere fandt man hans lig. Ifølge The Telegraph var hans ekskone dog ikke lige så tilgivende, som Mitzi Wallace. 

- Kun én mand har magten til at stoppe galskaben, men han fortsætter med at lade som om, han gør en god gerning og får folk op af sofaen og ud i naturen, sagde hun dengang. 

- Hvis din løsning er i ørkenen, så find en ny

Forrest Fenn kalder ifølge The Telegraph Paris Wallaces død for ’et forfærdeligt tab’. Han fortæller, at han modtager hundredvis af mails, hvor folk opfordrer ham til at stoppe skattejagten.

Til The Santa Fe New Mexican siger han, at han er åben for at finde en løsning, men at han endnu ikke har truffet nogen beslutning. Desuden tilføjer han, at skatten ikke er på et farligt sted, og at Paris Wallace ledte i det forkerte område.

- Du må aldrig overanstrenge dig selv. Jeg var 80 eller deromkring, da jeg gemte skatten – og det var ikke en vanskelig opgave. Jeg bliver snart 87, og jeg kunne få tilbage og finde den, hvis jeg ville. Hvis din løsning er i ørkenen, så find en ny løsning, siger han.