Udland

Iraks hær: IS har sprængt ikonisk Mosul-moské i luften

Islamisk Stat giver et amerikansk luftangreb skyld for ødelæggelsen af minaret og moské i Mosul.

Islamisk Stat har sprængt Nuri-moskéen i Mosul i luften, hvorfra bevægelsens leder, Abu Bakr al-Baghdadi, i sommeren 2014 udråbte sit islamiske kalifat.

Det meddeler Iraks hær onsdag aften.

- Vores styrker rykkede frem mod deres mål dybt inde i den gamle by, og da de var 50 meter fra Nuri-moskéen, begik Daesh endnu en historisk forbrydelse ved at sprænge Nuri-moskéen i luften, siger den øverste militære chef for Mosul-offensiven, general Abdulamir Yarallah, ifølge AFP.

Daesh er en arabisk betegnelse for Islamisk Stat.

Vigtigt symbol

Islamisk Stat udsendte omgående en meddelelse via gruppens nyhedsbureau Amaq om, at det er et amerikansk luftangreb, der er skyld i ødelæggelsen af minareten og moskéen i den irakiske storby. Det skriver AFP.

Det benægter den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat dog, udtaler oberst John Dorrian til nyhedsbureauet Reuters.

Den gamle moské er berømt for sin skæve minaret - og for, at det var her, Islamisk Stats såkaldte kalifat blev proklameret.

Det var første - og indtil videre sidste - gang, at al-Baghdadi viste sig for verden.

Siden juni 2014 har Islamisk Stats sorte flag vajet i toppen af det 45 meter høje skæve tårn, skriver Reuters.

I de første stadier af IS-kalifatet ødelagde gruppen en række bygninger i Mosul, der regnes for værdifuld kulturarv. Blandt andet dets vigtigste museum, en række moskéer og flere helligdomme, skriver AFP.

Det irakiske militærs kommunikationsafdeling har udsendt luftbilleder af området. De viser, hvordan den århundreder gamle moské er blevet knust, skriver Reuters.

Nuri-moskéen er opkaldt efter Nuruddin al-Zanki. Han var en aristokrat, som kæmpede i de tidlige korstog fra et område, som dækkede Tyrkiet, Syrien og Irak.

Offensiv i den gamle bydel

Moskéen blev bygget i årene 1172-1173 og stod færdig, kort før al-Zankis død, skriver Reuters.

Siden Islamisk Stats indtog i Mosul har moskéen været et meget vigtigt symbol for de styrker, der med hjælp fra den amerikanskledede koalition har været i færd med at generobre den irakiske storby siden oktober 2016.

Irakiske styrker er i gang med en offensiv i Mosuls gamle bydel, som er det sidste område af storbyen, der endnu er under Islamisk Stats kontrol.

Tidligere på dagen meddelte hæren, at regeringsstyrkerne befandt sig blot et par hundrede meter fra den ikoniske moské.

Irakiske embedsmænd har udtrykt et forsigtigt ønske om, at moskéen kan komme under regeringsstyrkernes kontrol inden eid-festlighederne, der markerer afslutningen på den muslimske fastemåned, ramadanen.

Første dag af eid ligger i år 25. eller 26. juni.