Udland

Politikere i USA tordner mod Nordkorea efter ung mands død: Det er mord

Rejsebureau vil ikke længere tage amerikanske statsborgere med til Nordkorea.

Den 22-årige amerikanske universitetsstuderende Otto Warmbier blev i marts sidste år idømt 15 års hårdt strafarbejde for at have stjålet politisk propagandamateriale.

Tirsdag i sidste uge blev han løsladt af Nordkorea "af humanitære årsager". Han havde siddet fængslet i 17 måneder. I mere end et år havde han været i koma.

Nu er han død.

- Da Otto kom tilbage til Cincinnati sent den 13. juni, var han ikke i stand til at snakke, se eller reagere på verbal kommunikation. Han så meget ubekvem - nærmest forpint - ud. Selvom vi aldrig vil høre hans stemme igen, ændrede hans ansigtsudtryk sig på én dag - han fandt fred. Han var hjemme, og vi tror, at han kunne fornemme det, skriver familien i en udtalelse ifølge Reuters.

Trump og McCain tordner mod Nordkorea

Blandt amerikanske toppolitikere ser man dog ingen formildende omstændigheder omkring Otto Warmbiers død.

Senator John McCain udtrykker i en udtalelse sin sympati for Warmbiers familie, men retter i samme omgang meget skarp kritik mod Nordkorea.

- Lad os få fakta på plads: Otto Warmbier, en amerikansk statsborger, blev myrdet af Kim Jong-uns regime. Det sidste år af hans liv var et mareridt svarende til dét, som det nordkoreanske folk har været fanget i i 70 år: Tvangsarbejde, massesult, systematisk grusomhed, tortur og mord, skriver han.

USAs præsident Donald Trump holder pressemøde om Otto Warmbiers død. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Også præsident Donald Trump har udtrykt sympati for Warmbiers familie. I en udtalelse sætter han også en tyk streg under den amerikanske kritik af Nordkorea.

- Ottos skæbne forstærker min administrations beslutsomhed om at forhindre sådanne tragedier i at komme over uskyldige mennesker, der er i hænderne på regimer, der ikke respekterer retsstatsprincippet eller grundlæggende menneskelig anstændighed. USA fordømmer endnu engang brutaliteten i det nordkoreanske regime, mens vi sørger over det seneste offer, skriver han.

Rejsebureau stopper rejser

Udenrigsminister Rex Tillerson, der var med til at forhandle Otto Warmbiers løsladelse på plads, fastslår ifølge Ritzau, at USA vil stille Nordkorea til ansvar for deres uretfærdige fængsling af den amerikanske student.

Samtidig kræver han, at tre andre amerikanere, der bliver tilbageholdt i Nordkorea, bliver løsladt.

Otto Warmbier var i Nordkorea med rejsebureauet Young Pioneer Tours. Det var tanken, at opholdet i Nordkorea skulle være kortvarigt efterfulgt af en rejse videre til Beijing.

Han blev dog anholdt i security-området, netop som han skulle til at rejse.

Warmbiers død har fået det amerikanske rejsebureau til at stoppe alle rejser til Nordkorea for amerikanske statsborgere.

- Det ødelæggende tab af Otto Warmbiers liv har fået os til at genoverveje vores holdning til at rejse med amerikanske turister. Vi har ikke tidligere oplevet tilbageholdelser i Nordkorea, der er afsluttet på så tragisk vis, og vi har kæmpet for at bearbejde udfaldet. Vurderingen er nu, at risikoen for amerikanere, der besøger Nordkorea, er blevet for høj, oplyser selskabet.

Dødsårsag uklar

Nordkoreanerne hævder, at den amerikanske mand endte i koma efter at være blevet ramt af botulisme (pølseforgiftning, red.) og have taget en sovepille i marts 2016. Botulisme er en forgiftning, der typisk skyldes fordærvede fødevarer.

Men nordkoreanernes forklaring stemmer ikke overens med de undersøgelser, de amerikanske læger har foretaget efter Otto Warmbiers hjemkomst. Lægerne kan ikke sige, hvad der har ført til hjerneskaderne, men de har ikke fundet tegn på botulisme hos Otto Warmbier.

Heller ikke Otto Warmbiers far tror på deres forklaring.

- Selv hvis man tror på deres forklaring om, at botulisme og en sovepille har ført til koma – hvilket vi ikke gør – så er der ingen undskyldning for, at en civiliseret nation skulle have holdt hans tilstand hemmelig og afholdt ham fra at få den bedst mulige behandling i så lang tid, sagde Fred Warmbier tidligere på en pressekonference.

Spændingerne mellem USA og Nordkorea er intensiveret den seneste tid. Få et overblik over konflikten og oprustningen mellem de to lande her. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge & Anders Masannek Jørgensen