Brexit

Nu starter Brexit for alvor - her er de største stridspunkter

Hvem betaler, hvor går grænsen og hvilke rettigheder har borgerne? Nu begynder Brexit-forhandlingerne.

To års tovtrækkeri er indledt.

EU's og Storbritanniens forhandlere har taget hul på Brexit-forhandlingerne i Bruxelles. Der er store spørgsmål og mange penge på spil, så det er usikkert, om parterne overhovedet kan blive enige om de store linjer.

Lyn-analyse

De skal først blive enige om, hvordan forhandlingerne overhovedet skal foregå. Bliver de ikke enige om det, så bliver der slet ikke nogen forhandlinger.

Spørgsmålet om regningen

EU's udgangspunkt for forhandlingerne er, at briterne skal betale omkring 100 milliarder euro for at forlade unionen. Regningen består hovedsageligt af beløb fra gamle aftaler, som briterne forpligtede sig til at betale før Brexit. Briterne kan dog beholde EU-støtte og aktiver til en værdi af omkring 40 milliarder euro.

Men en sådan løsning vil være meget svær for briterne at acceptere, så det er sandsynligt, at parterne vil forsøge at finde en løsning, hvor Storbritannien og EU indgår et fremtidigt samarbejde, der mindsker beløbet betydeligt.

Spørgsmålet om borgernes rettigheder

Et andet spørgsmål er EU-borgernes fremtidige rettigheder i Storbritannien. I dag bor der 3,2 millioner EU-borgere i Storbritannien, og det er endnu uvist, hvilke rettigheder de vil have i et Storbritannien udenfor EU. Omvendt bor der over én million briter i EU. Deres fremtid skal også afklares.

Spørgsmålet om grænsen til Irland

Landegrænsen mellem Nordirland og EU-medlemmet Irland skal der også tages stilling til. I dag kan borgere fra de to nationer passere frit henover grænsen, og man vil for alt i verden undgå, at en lukket grænse kan genstarte den blodige konflikt mellem protestanter og katolikker i området.

Nordirland træder ud af EU sammen med resten af Storbritannien, og derfor kan man som udgangspunkt ikke tillade fri passage over grænsen med de nuværende regler. Hverken Irland eller Storbritannien deltager i Schengen-samarbejdet, så grænsen skal som udgangspunkt lukkes, da den omdannes til en af EU's ydre grænser efter Brexit.

Uret tikker - så meget tid har de

  1. Forhandlingerne begynder

   Chefforhandlerne mødes for første gang.

  2. De store linier afgøres

   Forhandlerne håber, at man på dette tidspunkt vil være enige om skilsmissens store linier.

  3. Aftale på plads

   Hvis aftalen skal træde i kraft til tiden, skal den være færdigforhandlet i efteråret 2018.

  4. Deadline

   Præcis to år efter udmeldelsen, forlader Storbritannien EU. Donald Tusk har udelukket muligheden for en forlængelse af deadline.