Udland

Dødstal stiger til 62 i kæmpe skovbrand i Portugal

Mange er blevet fanget af flammer og brændt ihjel i deres biler, da de forsøgte at undslippe skovbranden.

Mindst 62 personer er omkommet i en kæmpe skovbrand i den centrale del af Portugal, og dødstallet forventes at stige yderligere.

Branden bliver betegnet som den mest dødelige skovbrand i landet i årtier, og der er erklæret tre dages landesorg. Portugals premierminister, Antonio Costa, betegner det som den største tragedie i årevis.

Hovedparten er døde, da de i flugt fra flammerne er blevet omringet af ild i deres biler.

Det oplyste minister for indre anliggender Jorge Gomes lige efter midnat. På det tidspunkt var 19 personer bekræftet omkommet.

- Alle er civile. Tre døde af røgforgiftning, og 16 brændte ihjel i deres biler, da de blev fanget af flammer på vejen fra Figueiro dos Vinhos til Castanheira de Pera, sagde indenrigsministeren.

De portugiske myndigheder arbejder på et identificere ofrene, mens spansk brandvæsen assisterer med at få kontrol over flammerne. 

Et lynnedslag er årsagen

Vejstrækningen, hvor flammerne har omringet de flygtende bilister, ligger i nærheden af den mindre by Pedrógão Grande i Leiria-distriktet cirka 200 kilometer nordøst for hovedstaden Lissabon.

Søndag lykkedes det at fastsætte årsagen til branden. Et tordenvejr ramte området lørdag, hvorefter der ikke skulle meget til, før ilden spredte sig med hast i det tørre område.

- Kilden til branden var forårsaget af et lynnedslag, og det var derfra, at branden spredtes, sagde den nationale direktør retspolitiet i Portugal, Almeida Rodrigues.

Omkring 700 brandfolk er sat ind for at få kontrol over flammerne. De får assistance af 360 soldater. 

Omkring 60 mennesker er sårede. Heriblandt mange brandfolk.

Branden truer stadig adskillige landsbyer.

Portugals præsident, Marcelo Rebelo, er taget til området og har mødtes med flere af dødsofrenes familier.

Portugisiske medier har de seneste dage skrevet om risiko for skovbrande i blandt andet det sydligt beliggende Algarve, der er Portugals mest populære turistdestination, som følge af meget høje temperaturer.

Portugal blev lørdag ramt af en hedebølge. I Lissabon og mange andre steder i landet nåede temperaturerne op over 40 grader.