Udland

Tysklands tidligere kansler Helmut Kohl er død

Helmut Kohl, som har været den længst siddende kansler i Tysklands demokratiske historie, er død.

Den tidligere tyske kansler Helmut Kohl er død, skriver avisen Bild. Han blev 87 år. 

Kohl, som var kansler fra 1982 til 1998, døde i sit hjem i Ludwigshafen.

Kohl sad ved magten i perioden op til murens fald og var dermed med til at samle det delte Tyskland ved genforeningen 3. oktober 1990.

En stor europæer

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen er påvirket af dødsfaldet.

- Kohl var en stor europæer i enhver forstand, og så var han en virkelig god ven for Danmark. Der har været situationer, hvor vi havde det svært, og hvor Kohl sådan slog ud med hånden på sin flotte måde og sagde: "Hjælp nu danskerne.", siger Uffe Ellemann-Jensen.

Kansler i 16 år

Helmut Kohl er den længst siddende kansler i Tysklands historie siden Otto von Bismarck i anden halvdel af 1800-tallet. I okotober 1982 efterfulgte han Helmut Schmidt som tysk kansler og sad på posten indtil  han blev erstattet af Gerhard Schröder i oktober 1998.

- Jeg kan huske specielt da Schlüter og jeg var i Edinburgh for nu 25 år siden og skulle have de her elendige danske undtagelser fra Maastricht-traktaten på plads for at vi kunne få en ny folkafstemning. Det var svært, og det blev sent på aftenen, og Danmark skulle have nogle indrømmelser igennem, som flere af den andre havde meget svært ved at ville give os. Så på et tidspunkt slår Kohl sin meget store næve i bordet og kigger over på nogle af de andre. Så sagde han: "Ved I hvad? I kender alle sammen situationen: Poul og Uffe de skal hjem til deres parlament, der er ekstremt vanskeligt, nu skal vi hjælpe dem. Nu skal vi vise os, som gode europæere, siger Uffe Ellemann-Jensen og fortsætter:

- Sådan var Kohl. Stor i slaget, og med en stor europæisk forståelse.

- Min rigtig gode ven

Den tidligere amerikanske præsident George H.W. Bush skriver i en skriftlig meddelelse: Kohl var en af efterkrigstidens største ledere. 

- At arbejde tæt sammen med min rigtig gode ven om at nå en fredelig afslutning på den kolde krig og genforeningen af Tyskland inden for Nato er fortsat en af de største glæder i mit liv, skriver Bush.