Udland

Amerikaner sad fængslet i Nordkorea - løsladt med voldsomme hjerneskader

Familien til den løsladte amerikaner tror ikke på Nordkoreas forklaring på, hvordan sønnen har pådraget sig skader på hjernen.

Lige nu ligger den 22-årige Otto Warmbier på et hospital i den amerikanske storby Cincinnati. Her har han været indlagt siden han tirsdag blev fragtet hjem til USA efter at have været fængslet i omkring halvandet år for at stjæle propagandamateriale i Nordkorea

Lægerne på hospitalet i Cincinnati siger, at Otto Warmbiers tilstand er stabil, men han har fået meget alvorlige skader på hjernen. Den unge mand er vågen, men reagerer ikke.

- Han åbner øjnene og blinker pludseligt. Der er dog ingen tegn på, at han forstår, hvad der bliver sagt. Han reagerer ikke på instrukser og er ikke klar over, hvad der foregår omkring ham, fortæller lægen Daniel Kanter, der er leder på den neurologiske afdeling på universitetshospitalet i Cincinnati.

Læger kender ikke årsag til skader

Nordkoreanerne hævder, at den amerikanske mand endte i koma efter at være blevet ramt af botulisme og have taget en sovepille i marts 2016. Botulisme, der også kaldes pølseforgiftning, er en forgiftning, der typisk skyldes fordærvede fødevarer.

Men nordkoreanernes forklaring stemmer ikke helt overens med de undersøgelser de amerikanske læger har foretaget efter Otto Warmbiers hjemkomst. Lægerne kan ikke sige, hvad der har ført til hjerneskaderne, men de har ikke fundet tegn på botulisme hos Otto Warmbier.

- Han har mistet meget hjernevæv i alle områder af hjernen. Vi har ingen sikker eller bevislig viden om årsagen til eller omstændighederne omkring hans neurologiske skader. Omfanget af hjerneskaden ses dog som regel efter et hjertestop, hvor hjernen ikke får tilstrækkelig blod i en periode, hvilket medfører at hjernevæv dør, siger lægen Daniel Kanter.

Otto Warmbiers familie blev først informeret om sønnens tilstand i sidste uge. Hans far tror ikke på nordkoreanernes forklaring.

- Selv hvis man tror på deres forklaring om, at botulisme og en sovepille har ført til koma – hvilket vi ikke gør – så er der ingen undskyldning for, at en civiliseret nation skulle have holdt hans tilstand hemmelig og afholdt ham fra at få den bedst mulige behandling i så lang tid, sagde Fred Warmbier på en pressekonference.

Stjal propaganda

Otto Warmbier blev i sin tid fængslet i Nordkorea, fordi han under et besøg i landet forsøgte at stjæle et banner med politisk propaganda i hovedstaden Pyongyang. I retten indrømmede han grædende forseelsen, der kostede ham en fængselsdom på 15 år.  

- Jeg har begået den værste fejl i mit liv, lød det dengang fra Otto Warmbier i retten.

Hans familie er ikke tilfreds med den måde Obama-regeringen behandlede sagen på. Oprindeligt fulgte de myndighedernes opfordring om at holde lav profil, skriver CNN. Men tidligere i år slap tålmodigheden op og familien gik til medierne.

Familien tog også til Washington, hvor de mødtes med udenrigsministeriets særlige Nordkorea-medarbejder. Han forhandlede med repræsentanter fra Nordkorea om at få lov til at lade en gruppe svenske repræsentanter besøge Otto Warmbier og tre andre amerikanere, der ligeledes var fængslet i Nordkorea.

I første omgang besøgte svenskerne en af disse tre, og på et møde i starten af denne måned fortalte de nordkoreanske repræsentanter amerikanerne om Otto Warmbiers tilstand. Seks dage senere løslod nordkoreanerne den 22-årige amerikaner.