Udland

74 på hospitalet efter storbrand i højhus i London - mindst 12 døde

Over 20 ambulancer og et korps af specialtrænede læger sendt til brændende højhus. 20 personer i kritisk tilstand på hospitalet.

Flere er døde, efter der udbrød brand i en bygning på 24 etager i London natten til onsdag.

Politiet i London oplyser sent onsdag eftermiddag, at 12 personer er døde i branden. 

Dødstallet forventes at stige yderligere.

Mange reddet - mange savnes

Ifølge Dany Cotton, brandinspektør i London, lykkedes det tidligt redningsmandskabet at redde et stort antal personer ud af den brændende bygning.

Londons borgmester, Sadiq Khan, siger dog, at mange mennesker fortsat savnes.

Ilden startede kort før klokken to dansk tid. Omkring 200 brandfolk blev sat ind for at bekæmpe branden.

Ifølge brandvæsnet i London var alle etager fra anden sal og op til toppen i lys lue, mens politiet kæmpede med at evakuere beboere fra bygningen.

Brandårsagen er endnu ukendt.

20 i kritisk tilstand

Bygningen hedder Grenfell Tower og huser 120 lejligheder. Den har 24 etager ifølge brandvæsnet i London. Den ligger nær Latimer Road i North Kensington.

Londons ambulancetjeneste har sendt mere end 20 ambulancer og et hold af specialtrænede læger, der er vant til at arbejde i farlige situationer med mange døde og tilskadekomne.

Tjenesten oplyser onsdag eftermiddag, at man har bragt flere end 64 patienter til behandling på seks forskellige hospitaler. Herudover er 10 personer selv mødt op til behandling på et hospital. 20 personer er indlagt i kritisk tilstand.

Londons brandvæsen fik alarmopkaldet klokken 01.54 natten til onsdag dansk tid. Mindre end seks minutter senere var de første brandfolk fremme.

- Brandmænd med iltudstyr arbejder ekstremt hårdt under meget svære betingelser for at bekæmpe branden. Det er en stor og meget alvorlig hændelse, og vi har udkommanderet talrige ressourcer og specialudstyr, siger vicedirektør Dan Daly fra London Fire Brigade. 

Brandvæsnet har haft mandskab oppe på 19. og 20. etage, har brandinspektør Dany Cotton oplyst.

Beboere angiveligt fanget i brændende kæmpebygning i London Video: Reuters

Fare for sammenstyrtning

På grund af branden har politiet afspærret området og lukket den store vej A40 i begge retninger. Omkring 30 nærliggende lejligheder er blevet evakueret.

TV 2’s reporter Anne Nordestgaard Dyrehauge, som omkring klokken 7.30 står bag en politiafspærring ved den brændende bygning, fortæller, at der har været frygt for, at bygningen kan styrte sammen.

En bygningsingeniør er klokken 11 i gang med at undersøge bygningens stabilitet, oplyser brandvæsenet.

- I øjeblikket er bygningen fortsat sikker nok, til at vores folk kan arbejde derinde, siger brandinspektør Dany Cotton ved en pressebriefing.

Ifølge Ib Bertelsen, der er brandingeniør og direktør i Dansk Brand og Sikringsteknisk Institut, er det opsigtsvækkende, at en brand har kunnet sprede sig så voldsomt hen over bygningen.

For ham tyder det på, at branden er startet i en lejlighed og har bredt sig udvendigt på bygning, fordi facaden har været dårligt sikret mod brand.

- Branden spreder sig ud gennem vinduet og får fat i facaden. Og på grund af at der er lavet dårlig brandstop i facaden, så breder det sig via luftrum i facaden til hele facaden, siger han til TV 2.

Meldinger om mennesker fanget

Billeder og videoer af branden bliver delt på sociale medier.

The Guardian skriver, at vidner på stedet har hørt folk råbe om hjælp fra bygningen.

Tv-værten George Clarke har sagt til Radio 5 Live, at der var mennesker fanget i den brændende boligblok.

- Jeg står 100 meter derfra og er dækket af aske. Det er hjerteskærende. Jeg har set folk, som vifter med en lommelygte oppe på toppen. De kan tydeligvis ikke komme ned, siger George Clarke til Radio 5 Live.

Politiet siger onsdag eftermiddag, at der kan være folk i bygningen, som der ikke er gjort rede for.

May holdes opdateret

Londons borgmester, Sadiq Khan, har udsendt en udtalelse, hvori han udtrykker sin sorg over ulykken og fortæller, at han hele natten har været i konstant kontakt med brandinspektøren.

- Der vil i de kommende dage være mange store spørgsmål om årsagen til denne tragedie, og jeg vil forsikre londonere, at vi finder alle svarene, siger Sadiq Khan.

Downing Street 10 har udsendt en udtalelse på vegne af Storbritanniens premierminister, Theresa May.

- Premierministeren er dybt berørt over det tragiske tab af menneskeliv i Grenfell Tower-branden og holdes konstant opdateret, står der i udtalelsen.