Udland

Nordkorea løslader amerikaner: Har været i koma i over et år uden forældrene vidste det

USA's udenrigsministerium har forhandlet løsladelse af den 22-årige studerende Otto Warmbier på plads.

Den amerikanske universitetsstuderende Otto Warmbier, der har siddet fængslet i Nordkorea, er blevet løsladt.

Han er tirsdag på vej hjem til USA, oplyser den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, i en skriftlig udtalelse. Amerikanerens tilstand er dog angiveligt meget dårlig, oplyser familien.

- Han er på vej hjem i et ambulancefly. Desværre er han i koma, og vi har fået at vide, at han var været det siden marts 2016. Vi fik det først at vide for en uge siden, siger hans forældre i en udtalelse ifølge CNN.

. Vi vil have, at hele verden får at vide, hvordan vi og vores søn er blevet brutalt behandlet og terroriseret af paria-regimet i Nordkorea, fortsætter de.

Det står ikke klart, hvordan det lykkedes at forhandle sig frem til en løsladelse af den 22-årige studerende.

Flere amerikanere tilbageholdes

Rex Tillerson gør det klart, at han fortsat vil arbejde for at få løsladt de øvrige amerikanske statsborgere, der sidder fængslet i det lukkede land.

Efter Warmbiers løsladelse skulle tre personer med amerikansk pas være tilbageholdt i Nordkorea.

Warmbier blev i marts sidste år idømt 15 års hårdt strafarbejde for at have stjålet politisk propagandamateriale.

Han har grædende indrømmet, at han under sit ophold i Nordkorea fjernede en politisk plakat fra et hotel i hovedstaden Pyongyang. Her boede han sammen med sine rejsefæller.

Den amerikanske regering har fordømt dommen. USA mener, at Nordkorea bruger amerikanske borgere som brikker i et politisk spil.

Det sker med jævne mellemrum, at Nordkorea beskylder USA og Sydkorea for at sende spioner til Pyongyang. Nordkoreanerne mener, at det sker som led i bestræbelser på at vælte landets styre.