Italien sætter ind mod uopdragne turister: Store bøder og spul med vandslangen

Hav enten et spækket guldkort med på sommerferien til Italien eller hold dig fra at soppe eller guffe pizza i dig ved fontæner eller på kirketrapper.

I flere italienske byer sætter borgmestre nu hårdt ind mod ukultiverede turister, der “opfører sig som vandaler” og bruger smukke, historiske monumenter “som campingpladser”.

Det er nogle af de udtryk, italienerne bruger om de mange tusinde turister, der strømmer til byer som Rom, Firenze og Venedig. Der bliver flere og flere af dem, og mange af dem kan ikke finde ud af at opføre sig respektfuldt.

Turister, der sætter sig på kirketrapperne foran blandt andet Santa Croce og Santo Spirito i Firenze, bliver spulet væk med vand og sæbe af kommunalarbejdere med kraftige vandslanger.

Eva Ravnbøl, Italien-korrespondent, TV 2

I går kom der en bekendtgørelse fra Roms overborgmester, Virginia Raggi. Man kan nu i Den Evige Stad få en bøde på op imod 240 € for at sidde på eksempelvis Trevifontænens kant og spise en is eller en panino.

Endnu værre er det at dyppe sine fødder i vandet eller sprøjte kølige dråber på hinanden i den stærke sommerhede. Man må heller ikke lade sin hund drikke af fontænerne eller fylde sine plasticflasker med vand.

Listen af “fredede” fontæner er lang og indbefatter bl.a. den berømte Bernini-fontæne på Piazza Navona, den smukke fontæne på Gianicolo-højen og den på Piazza del Popolo.

Turister skal spules

I Firenze får man foreløbig ingen bøder for at “campere” ved kirker, fontæner og på de smukke piazzaer, men byens borgmester Dario Nardella har fået en anden original idé: Turister, der sætter sig på kirketrapperne foran blandt andet Santa Croce og Santo Spirito i Firenze, bliver spulet væk med vand og sæbe af kommunalarbejdere med kraftige vandslanger.

Dette arrangement foregår foreløbig to gange om dagen. Man vil ikke have, at de smukke gamle renæssancekirker og monumenter bliver invaderet af burgerspisende og coladrikkende udlændinge.

Turisterne smider efter sigende ofte papir og andet affald på gaden, og mange af dem klæder sig desuden upassende. Det er det indtryk, nogle af disse “vandaler” efterlader hos de lokale byboere, der aldrig selv kunne finde på at sætte sig på jorden eller på en kirketrappe for at spise og drikke.

Hvis man vil gøre en “bella figura”, en god figur, så drop strandtøj og to-go-mad og drikke inde i de historiske bykerner.

Grænsen er ved at være nået

Blandt indbyggerne i de mest besøgte byer, som Venedig og Firenze, er tålmodigheden ved at slippe op. Hvert år kommer der 5-10 procent flere turister, og i Venedig er man nu ved at indføre tælleapparater ved “indfaldsbroerne” til byens centrum. Man overvejer at introducere en maksimal grænse for besøgende. De lokale kan for eksempel dårligt selv være på bådbusserne, de såkaldte vaporettoer.

Byen har meget få indbyggere, cirka 60.000, og årligt har de næsten 10 millioner overnattende turister og over dobbelt så mange besøgende, hvis man regner endagsgæsterne med.

Rom har 3,5 millioner indbyggere og et besøgstal på godt og vel 25 millioner årligt.

Firenze har en million fastboende og ni millioner turister. Besøgende fra Kina og Korea boomer særligt i denne periode med en forøgelse på op imod 30 procent årligt.