Udland

USA's elitetropper sat ind i Filippinerne: Terrorister brænder kirker ned

Kampene mellem de filippinske styrker og IS-tilknyttede terrorister er intensiveret omkring den sydlige by Marawi.

Amerikanske elitestyrker er blevet sat ind på Filippinerne. Det bekræfter en talsmand fra den amerikanske ambassade over for CNN.

- Som vi har gjort før, rådfører vi os jævnligt med vores filippinske partnere for at støtte administrationens kamp mod terrorisme, siger talsmanden.

Elitestyrkerne er sat ind i Mindanao-regionen, hvor der lige nu er intense kampe mellem de filippinske regeringsstyrker og militante fra Maute-militsen. De samarbejder blandt andre med terrorgruppen Islamisk Stat.

Talsmanden fra ambassaden kan ikke uddybe, hvordan styrkerne konkret skal bruges, men forklarer, at det ikke er første gang, amerikanske styrker er sat ind på filippinsk jord.

- USA er en stolt allieret af Filippinerne, og vi vil fortsætte med at arbejde med Filippinerne for at imødegå trusler mod vores lande, også når det kommer til at bekæmpe terrorisme, siger talsmanden.

Regeringstropper ville anholde terrorist

Kampene mellem Maute-militsen og regeringsstyrkerne centrerer sig omkring byen Marawi, der ligger i den sydlige del af landet og har omkring 200.000 indbyggere.

Konflikten startede 23. maj, da regeringsstyrker gik ind i byen for at fange den berygtede terrorist Isnilon Hapilon, som mentes at opholde sig i byen. Men Hapilons folk åbnede ild mod soldaterne og tilkaldte hjælp fra Maute-militsen.

De militante angreb en militærlejr og besatte desuden flere bygninger i byen, herunder rådhuset, fængslet og universitetet. I indslaget over artiklen kan ses, hvordan også en kirke først får smadret inventaret og bagefter sættes i brand.

Næsten 200 dræbt i kampene

Efter de første sammenstød erklærede præsident Rodrigo Duterte undtagelsestilstand i Marawi, og siden har soldater i flere omgange angrebet byen. Senest i fredags, hvor en offensiv slog grueligt fejl og 13 filippinske marinesoldater blev dræbt.

- Dette midlertidige tilbageslag svækker ikke vores dedikation det mindste. Vi er nu mere determinerede end nogensinde på at neutralisere vores fjende og redde de uskyldige, der er fanget i kampene, sagde oberst Edgard Arevalo ved den lejlighed.

I alt menes 58 soldater og mindst 140 militante at have mistet livet i kampene, der har været i godt tre uger.

Militærets mål er at afslutte kampene senest 12. juni, som er landets Uafhængighedsdag.