Valg i Storbritannien

Stoleleg i Storbritannien: Sådan kan May redde magten - eller Corbyn snuppe den

Det var et sats at udskrive valg - og Theresa May tabte.

Da den konservative premierminister Theresa May udskrev valg for godt syv uger siden, var det for at styrke sit mandat før forhandlingerne om briternes farvel til EU - og for at smadre oppositionen i Labour, som onde tunger sagde det.

Men i stedet har hun sat det absolutte flertal i parlamentet, som hun arvede fra David Cameron for et år siden, over styr.

Sådan ser det i hvert fald ud efter aftenens exitpoll fra BBC, ITV og Sky News, som ved de seneste valg har ramt tæt på det endelige resultat.

Konservative er stadig størst

De Konservative har ifølge den fået 314 ud af 650 pladser i parlamentet.

Det er stadig nok til at blive Storbritanniens største parti, men det er 12 pladser for få til at have et absolut flertal og dermed lede landet alene.

Labour har ifølge aftenens exitpoll fået 266 pladser, mens de Liberale Demokrater har fået 14 pladser og Det Skotske Nationalparti (NSP) har fået 34.

De tre har tilsammen det samme antal pladser som De Konservative.

Derudover er der 22 pladser, der er gået til mindre partier.

Hvem skal danne regering?

Men selv om Theresa May ser ud til at have tabt 17 pladser i parlamentet og dermed det absolutte flertal, har hun mulighed for at beholde magten.

Det hele handler om, hvem hun danner regering med - eller støtter sig op af som en mindretalsregering i Storbritannien.

Det samme gør det for Labours leder Jeremy Corbyn, der godt kan snuppe magten fra May, hvis han er snu.

TV 2 giver dig her et par scenarier. Resten kan du selv lege med i vores grafik her nedenunder.

1. Konservative og Liberale Demokrater

De Liberale Demokrater har bitre erfaringer med at danne regering med de konservative, som de gjorde efter valget i 2010.

I løbet af regeringens levetid raslede partiet ned gennem meningsmålingerne.

- Det reddede vores land, men slog os selv ihjel, har en kandidat for partiet sagt til Sky News.

Derfor har de denne gang meldt klart ud fra start: Det kan De Konservative glemme alt om. Deres pressekontor har torsdag aften gentaget den udmelding.

Liberaldemokraternes tidligere leder, Nick Clegg, kan heller ikke forestille sig, at partiet vil komme Theresa May til undsætning og sikre De Konservative et parlamentarisk grundlag.

Det siger han, efter at en valgstedsmåling har vist, at De Konservative måske mister sit flertal.

Da han blev spurgt af ITV, om der er nogen chance for, at hans parti vil træde til og redde Mays flertal, svarede den tidligere partileder ganske enkelt: "Nej".

Liberaldemokraterne havde ni sæder i det britiske parlament indtil valget torsdag. Ifølge valgstedsmålingen står partiet nu til 14 sæder.

Med til historien hører, at de, som det eneste parti i valgkampen, har slået på tromme for, at Storbritannien slet ikke skal forlade EU, selv om en folkeafstemning sidste sommer med et spinkelt flertal på 52 procent fandt frem til det modsatte.

2. Konservative og SNP

Denne regeringspartner sikrer Theresa May et flertal, men skotterne ønsker heller ikke at forlade EU - og SNP’s formand, Nicola Sturgeon, har flere gange siden brexit-afstemningen truet May med endnu en afstemning for skotterne om at forlade Storbritannien for dermed at kunne forblive en del af EU.

3. Konservativ mindretalsregering

En konservativ mindretalsregering kan overleve med støtte fra de 22 pladser, som er havnet hos mindre partier, som for eksempel de godt 10 nordirske kandidater.

4. Labour mindretalsregering

Labour kan gribe magten gennem en mindretalsregering støttet af det walisiske parti Plaid Cumrys tre pladser, den ene plads til De Grønne og andre af de løse pladser.

5. Labour og Liberale Demokrater og SNP

Man kan med tallene godt danne en regering med Labour, de Liberale Demokrater og skotske SNP. Men det er en af dem, man skal længere ud på landet med - og endda længere end det skotske højland.

Prøv selv at danne koalitioner i værktøjet herunder.