Udland

Tidligere efterretningschef: Watergate blegner i forhold til Trumps russer-sag

James Clapper har tidligere beskyldt Donald Trump for at være en del af angrebet mod USA. Nu retter han på ny kritik mod præsidenten.

Den nok største skandale i amerikansk politik, den såkaldte Watergate-sag, er det rene vand i forhold til de aktuelle beskyldninger om tætte forbindelser mellem præsident Donald Trumps administration og Rusland.

Det fortalte den tidligere direktør for den amerikanske efterretningstjeneste James Clapper, da han onsdag talte til Australiens presseforbund i den australske hovedstad, Canberra.

Her satte han spørgsmålstegn ved Trumps pro-russiske holdninger og kritiserede præsidentens deling af efterretningsoplysninger med russerne. Noget, som Clapper mener, ”enten afspejler uvidenhed eller manglende respekt”, men uanset hvad ”er meget problematisk”.

- Hvis du sammenligner de to situationer, blegner Watergate virkelig i mine øjne, sammenlignet med hvad vi oplever nu, fortalte James Clapper til forsamlingen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Indbruddet i hovedkvarteret for Demokraternes Nationalkomité i Watergate-bygningskomplekset i Washington D.C. i 1972 og den efterfølgende afdækning af sagen førte til, at den daværende præsident Richard Nixon måtte trække sig fra posten, da han stod over for en rigsretssag.

FBI-chef skal vidne i sag om Rusland-forbindelser

Udtalelsen fra den tidligere efterretningschef kom onsdag, dagen før, at den for nyligt fyrede FBI-chef, James Comey, skal vidne under en høring i Senatets efterretningsudvalg. Det sker torsdag klokken 16 dansk tid.

Den åbne høring er en del af FBI's undersøgelse af russisk indblanding i det amerikanske præsidentvalg sidste år.

Inden Donald Trump fyrede FBI-direktøren den 9. maj, var det Comey selv, der stod i spidsen for Rusland-undersøgelsen.

I et nedskrevet vidneudsagn, der blev offentliggjort onsdag, fremgår det, at Trump på et møde i Det Hvide Hus den 27. januar – efter Comeys opfattelse – forsøgte at få FBI-direktøren til at droppe en undersøgelse af den nu tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

- Hvis det er rigtigt, er det dødsensfarligt for Trump, fordi så er det et forsøg fra præsidentens side på at påvirke en igangværende efterforskning, og den slags er strafbart, siger Jesper Steinmetz.

Både republikanere og demokrater fra efterretningskomitéen har sagt, at de har til hensigt at grille James Comey under høringen for at finde ud af, om Trump pressede ham til at droppe undersøgelsen af Michael Flynn.

Flynn er selv under anklage, fordi han har misinformeret om sine møder med russiske diplomater, før Donald Trump overhovedet var tiltrådt som præsident.

Før torsdagens afhøring i Senatet har Donald Trump gennem sin advokat oplyst, at han på baggrund af Comeys skriftlige vidneudsagn føler sig 100 procent renset i sagen.

Clapper: Trump er en del af angrebet mod USA

Onsdagens udtalelser i Australien er langt fra første gang, at den tidligere efterretningschef James Clapper har udtalt kritik af Trump-administrationens tilsyneladende tætte bånd til Rusland.

I et interview med tv-kanalen CNN i maj fortalte han, at Ruslands formodede indblanding i præsidentvalget er et tegn på, at de demokratiske institutioner er under angreb både indefra og udefra.

- Landets grundlæggere skabte i deres genialitet et system med tre ligestillede regeringsled. Et system med indbygget adskillelse af de tre statsmagter. Det er under angreb, og det eroderer, sagde James Clapper.

Adspurgt om det også skal ses som et angreb fra præsidenten, svarede James Clapper meget præcist:

- Ja.