Valg i Storbritannien

Briternes hemmelige dobbeltspil - Agent var med til at vælge præsidenten i USA

Briterne frygter, at deres valg 8. juni bliver manipuleret af fremmede kræfter. Forståeligt. De er nemlig selv mestre i disciplinen.

Den 21. juni 1940 gik en mand ind genne receptionen i Rockefeller Center i New York. Han tog elevatoren op til suite 3603, hvor han havde lejet en række kontorer.

På navneskiltet stod der ”British Security Coordination” – britisk sikkerhedskoordinering, BSC.

James Bond er en stærkt romantiseret udgave af en sand spion. Den rigtige vare er William Stephenson.

Ian Fleming

På dette tidspunkt var Storbritannien alene i krig mod Nazi-Tyskland og premierminister Winston Churchill var klar over, at skulle han vinde krigen, måtte han have USA med på sin side.

Hitler var på den anden side også klar over, at USA under ingen omstændigheder måtte gå ind i krigen på Storbritanniens side.

Derfor var det vigtigt for begge parter, hvad USA gjorde. Og det er her, manden fra elevatoren kommer ind i billedet.

Outsideren overraskede

I 1940 var det absolut ikke nogen sikker sag, at USA ville gå ind i krigen. Tværtimod var der stærke politiske kræfter, som ikke igen ville have USA indblandet i en krig i Europa.

Første Verdenskrig havde kostet over 100.000 amerikanske soldater livet, og USA var blevet mere og mere isolationistisk. Også dengang lød det mange steder 'America First' – Amerika først.

Få dage efter manden fra suite 3603 åbnede sit kontor, holdt republikanerne opstillingsmøde til det kommende præsidentvalg.

Demokraten Franklin D. Roosevelt var siddende præsident og stillede op en periode mere. Han mente personligt, at USA skulle hjælpe briterne. Men det var ikke sikkert, han kunne vinde præsidentvalget.

Den eneste politiker fra den republikanske side, der havde udtrykt en vis forsigtig positiv holdning for at støtte briterne, var Wendell Wilke. Han blev anset for at være en outsider.

Men så dukkede der en overraskende meningsmåling op fra et analyseinstitut Market Analysis, Inc.

Meningsmålingen viste, at 60 procent af de republikanske delegerede til konventet i Philadelphia støttede hjælp til Storbritannien. Konventet fandt sted få dage efter, den 24. juni.

Flere aviser, blandt andet New York Herald og andre kommentatorer offentliggjorde undersøgelsen og konkluderede, at partiet åbenbart ikke havde styr på græsrødderne. For at gøre an lang historie kort, så vandt Willkie det republikanske partis nominering til præsidentvalget i november 1940.

Partiet og USA var overrasket.

Det var manden i værelse 3603 ikke. Det var ham, der havde fabrikeret meningsmålingen.

Kodenavn var Intrepid – frygtløs

Manden hed William Stephenson – og han skulle senere blive en vigtig inspiration for historien om en hemmelig agent, vi alle kender.

Officielt agerede han forbindelsesofficer mellem Storbritannien og USA. Uofficielt kom han til at stå i spidsen for den største efterretningsoperation i et vestligt allieret land. Det ikke er set mage hverken før eller siden.

Han havde kodenavnet ’Intrepid’ – frygtløs.

Hans historie, som Politico og Public Radio International har beskrevet, viser, at Storbritannien absolut ikke er ubekendt med, at demokratiske valg kan påvirkes med mere eller mindre lyssky metoder.

Vi vender tilbage til manden i suite 3603, men først til briternes eget parlamentsvalg den 8. juni i år.

Enorm trussel

Angrebet i Manchester var det alvorligste terrorangreb i London siden 7. juli 2005, hvor 52 mennesker blev dræbt og mere end 700 såret, ved et angreb på en bus og i undergrundsbanen. Siden er også London blevet ramt.

En kilde tæt på den britiske regering siger til Metro.co.uk, at den nationale efterretningstjeneste MI5 (den britiske pendant til PET) i øjeblikket håndterer 500 aktive efterforskninger og har op til 3.000 personer som man kalder ”af interesse”.

Myndighederne er lige nu på det næsthøjeste trusselsniveau: ’Severe’ (alvorligt), hvor et angreb kan finde sted uden varsel.

Så når de 50.000 valgsteder åbner 8. juni, har alle sikkerhedsmyndigheder arbejdet på højeste blus siden angrebet i Manchester. Men islamister med bombebælter er langt fra den eneste trussel, de britiske efterretningstjenester arbejder på højtryk for at forhindre.

En af dem er de ironisk nok selv eksperter i.

Fake news blev opfundet før de sociale medier

Efterretningstjenester og politikere frygter, at valget bliver påvirket af Fake News. En disciplin agent Intrepid, William Stephenson, selv benyttede for at få USA ind i 2. Verdenskrig.

Ifølge Public Radio International, PRI, voksede den hemmelige britiske operation i USA efter tricket med den falske meningsmåling.

De brugte beskidte kneb og falske nyheder mod udvalgte medlemmer af Kongressen. Tricket var at skabe en falsk nyhed i et medie, for så at få historien citeret i andre medier.

En af Intrepids mål hed Hamilton Fish.

Han var en af de mest prominente isolationister og republikansk medlem af Kongressen fra Staten New York.

Intrepid sørgede for at finansiere Fish’ modstandere, han fik trykt falske artikler, der antydede, at Fish var Hitler-støtte. Interprid fik også fremstillet et falsk billede, der viste Fish sammen med lederen af det pro-nazistiske ’German American Bund’.

Endelig plantede de falske historier om, at Fish fik penge fra tyske agenter. Intrepid og hans agenter gav ikke op, før Fish tabte valget til Kongressen i 1944.

Fish troede i øvrigt, at det var sovjetiske agenter, der stod bag smædekampagnen mod ham.

Så i mere end 70 år har briterne kendt alt til ”fake news”.

Men en ny trussel truer også de britiske politikere. Det er nemlig lige gået ud over deres franske kolleger.

De nye angreb

I det nyligt overståede valg i Frankrig blev flere af den nyvalgte præsident Macrons medarbejderes e-mails forsøgt hacket. Mistanken er rettet mod russerne, ligesom den blev, da Hillary Clinton og hendes kampagne var under hackerangreb.

- Vores kampagnes datanetværk, databaser og internetsider blev angrebet fra adresser i Rusland, sagde en ganske bramfri præsident Macron til Vladimir Putin, da de får uger efter valget mødtes i Versailles.

Og han holdt ikke inde her. Mens Putin stod lige ved siden af ham, anklagede han også russiske medier for ’fake news’.

- Under valgkampen forsøgte RT (Russia Today, red.) og telegrambureauet Sputnik, ved flere lejligheder at sprede falske nyheder om mig personligt og om min kampagne, sagde Macron ifølge Independent.

- De opførte sig som organer, der forsøgte at få indflydelse på valget, de spredte propaganda og løgne, lød det håndfaste budskab.

Putin og russerne afviser alle de franske anklager.

Den britiske signalefterretningstjeneste, GCHQ - Government Communications Headquarters, der er briternes svar på amerikanske NSA, har allerede registreret flere angreb på britiske parlamentsmedlemmer.

Færre end ti medlemmer blev ramt af phishing-angreb, der var alvorlige, men fandt sted inden valget blev udskrevet.

- Angrebet var politisk motiveret og sandsynligvis orkestreret af en stat, citerer FT en anonym sikkerhedskilde for at have sagt.

Tilbage i 1940 lykkedes agent Intrepids mission. Franklin D. Roosevelt vandt valget.

Men arbejdet var ikke slut for den hemmelige agent.

Aflyttede præsidenten

Ifølge Politico, anvendte briterne alle de beskidte kneb, man kan finde i spionernes værktøjskasse.

Falsknerier, adskillige forsøg på at påvirke de mange valg, der er i USA, fysisk overvågning og man snuppede diplomatisk post, der normalt er beskyttet, for at læse den amerikanske regerings instrukser til sine ambassader.

Briterne aflyttede kontorer og telefonsamtaler.

Man aflyttede endda en samtale mellem præsident Roosevelt og hans ambassadør i Storbritannien, hvor de drøftede, hvad man skulle gøre, hvis Storbritannien blev invaderet af Nazi-Tyskland.

Indholdet af samtalen blev straks sendt videre til en bekymret Winston Churchill.

Ifølge The Guardian arbejdede helt op til 3.000 personer for BSC og Agent Intrepid.

Men det var først, da Japan angreb Pearl Harbour den 7. december 1941, at Intrepid opnåede sit mål og USA endelig gik i krig mod Akse-magterne; Tyskland, Japan og Italien.

Resten af krigen fortsatte Stephenson sit arbejde, der inspirerede til  bøgerne om den hemmelige agent, som de fleste – i modsætning til Stephensen – både er på fornavn og efternavn med.

William Stephenson var den ægte vare

I bogen ’Room 3603’, skrevet af H. Montgomery Hyde, der fortæller om William Stephensons bedrifter, har James Bond-forfatteren Ian Fleming skrevet forordet.

- Stephenson lavede den stærkeste Dry Martini i Amerika og serverede dem i store glas, skriver Fleming.

I slutningen af forordet skriver han:

- James Bond er en stærkt romantiseret udgave af en sand spion. Den rigtige vare er William Stephenson.

Stephenson fortsatte sit hemmelige i arbejde i årevis. Han oprettede træningslejre for allierede agenter i USA, som blandt andet uddannede fem kommende direktører for CIA.

Op imod 2.000 agenter blev trænet her. Stephenson var i den grad også arkitekten bag opbygningen af CIA efter 2. Verdenskrig.

Han blev højt dekoreret og adlet.

I 1999 blev oplysningerne om den hemmelige britiske operation i USA af-klassificeret, og han udgav bogen ’The Secret History of British Intelligence in the Americas, 1940–1945’. I den fortalte han for første gang i detaljer om sit og briternes hemmelige arbejde i USA.

Intrepid døde på Bermuda i januar 1989, 92 år gammel.