Terror i London

Video viser London-terrorist i dokumentar om jihadister

Den ene af gerningsmændene bag weekendens terrorangreb i London medvirkede i en dokumentar om radikale islamister.

I starten af 2016 kunne man møde Khuram Shazam Butt i den britiske tv-station Channel 4’s dokumentar ”The Jihadis Next Door” – et program der fulgte en gruppe radikaliserede islamister.

Lidt mere end et år senere viste den 27-årige Khuram Shazam Butt sig fra sin mest radikale side. Sammen med to andre mænd slog han syv personer ihjel i det centrale London, inden de alle tre selv blev dræbt af politiet.

I en af scenerne fra dokumentaren kan man se Khuram Shazam Butt besøge Regent’s Park i London sammen med en gruppe andre radikaliserede mænd. Optagelserne viser en mand folde et sort islamistisk flag ud, som mændene beder foran. Flaget ligner det flag, som terrorgruppen Islamisk Stat anvender, og det får en borger til at alarmere politiet.

Da politiet fortæller en af mændene, at de bliver tilbageholdt, blander Khuram Butt sig.

- Hvorfor rører du ham, spørger Khuram Shazam Butt en betjent i Channel 4-dokumentaren.

Gruppen bliver tilbageholdt af politiet i en times tid, men de får lov til at gå, da politiet ikke kan finde flaget.

Ifølge avisen The Telegraph havde mændene tilknytning til terrorgruppen al-Muhajiroun, der ellers blev gjort ulovlig efter terrorangrebet i London tilbage i juli 2005. Avisen skriver også, at myndighederne efterfølgende iværksatte en efterforskning af Khuram Shazam Butt, der stadig var i gang, da den 27-årige mand lørdag slog til i London. Men trods alarmsignalerne gik Khuram Shazam Butts planer under myndighedernes radar.

- Der var ingen efterretninger, der tydede på, at sådan et angreb var ved at blive planlagt, og man prioriterede efterforskningen derefter, siger Mark Rowley fra Londons politi ifølge BBC.

Artiklen fortsætter efter videoen.

London-terrorists optræden i dokumentar skaber debat

Terrorist arbejdede i Londons metro

Der dukker hele tiden nye detaljer op omkring Khuram Shazam Butts baggrund. BBC skriver i dag, at den pakistansk-fødte britiske statsborger sidste år arbejdede som kundeservicemedarbejder ved Londons metroselskab i næsten seks måneder.

  Mandag kom det frem, at Khuram Shazam Butt i 2013 havde overfuset en anti-terroraktivist under en demonstration arrangeret af den kendte hadprædikant Anjem Choudary.

- Khuram Butt kaldte mig en forræder og beskyldte mig for at være i ledtog med regeringen, da jeg spurgte Anjem Choudary om hans eventuelle støtte til terrorisme, fortæller Mohammed Shafiq, der er leder af Ramadan-stiftelsen for islamisk tolerance, til The Telegraph.

Avisen fortæller også, at myndighederne to gange var blevet advaret om Khuram Shazam Butts radikale holdninger. En af hans tidligere venner kontaktede politiet, fordi han mente at Khuram Shazam Butt var blevet radikaliseret efter at have set videoer på Youtube.

I det andet tilfælde var det en nabo, der gik til politiet med sine bekymringer. Ifølge kvindens udsagn havde Khuram Butt forsøgt at hjernevaske hendes børn og få dem til at konvertere til islam.