Udland

Ung kvinde anholdt for at lække tophemmeligt NSA-dokument

Det er modigt af hende at lægge sandheden frem, mener WikiLeaks-stifter Julian Assange.

En 25-årig kvinde er anholdt og anklaget for at stå bag læk af klassificerede oplysninger fra den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA.

Det skriver CNN og Daily Mail.

Der er tale om den 25-årige Reality Leigh Winner, der siden den 13. februar har arbejdet som sikkerhedsgodkendt entreprenør hos Pluribus International Corporation, der udfører opgaver for den amerikanske regering.

Ifølge anklagen har hun "omkring den 9. maj printet et dokument med fortrolige oplysninger om det amerikanske forsvarsarbejde, fjernet det fra det statslige anlæg for så et par dage senere at sende det med posten til et online-medie".

Russerne forsøgte at hacke stemmesystemer

Ifølge CNN’s oplysninger er der tale om det fortrolige dokument, der ligger til grund for en artikel i The Intercept, som er et online-medie, der primært skriver om national sikkerhed.

Artiklen beskriver, hvordan hackere fra den russiske efterretningstjeneste gentagne gange forsøgte at skaffe sig adgang til de amerikanske stemmesystemer forud for præsidentvalget den 8. november sidste år.

Det fremgår desuden af dokumentet, at det mindst én gang er lykkedes russerne at hacke en amerikansk leverandør af afstemningssoftware. Dog er der ikke fundet beviser på, at det har haft betydning for valgresultatet.

En officiel kilde fra den amerikanske regering har bekræftet over for CNN, at det dokument, The Intercept er kommet i besiddelse af, er et ægte, klassificeret NSA-dokument.

Kommunikationschefen hos The Intercept, Vivian Siu, udtaler, at online-mediet modtog dokumentet anonymt.

- Som vi skrev i artiklen, blev dokumentet sendt til os af en anonym. Vi har ingen kendskab til kildens identitet, siger hun.

Det skete blot få dage efter, at den russiske præsident, Vladimir Putin, har nægtet alle anklager om, at russerne forsøgte at påvirke det amerikanske valg til fordel for Donald Trump.

- Det truer vores nations sikkerhed

Den amerikanske justitsminister, Rod Rosenstein, understreger i en erklæring mandag, at dem, der står bag, vil blive stillet til ansvar.

- Udgivelse af fortrolige oplysninger uden tilladelse truer vores nations sikkerhed og underminerer offentlighedens tro på regeringen. Personer, der er godkendt til at håndtere klassificerede oplysninger og lover at behandle dem med fortrolighed, skal straffes, når de overtræder denne forpligtelse, siger han.

Reality Leigh Winner er den første person, som er anklaget for at have forbindelse til lækager vedrørende undersøgelserne af beskyldningerne om russisk indblanding i det amerikanske valg. Den 25-årige entreprenør kan risikere op til 10 års fængsel, hvis hun bliver dømt for lækket.

Julian Assange, som er stifter af whistleblowerorganisationen WikiLeaks, opfordrer på Twitter offentligheden til at støtte Winner.

Han skriver, at hun er en ung kvinde, der er anklaget for sit mod for at lægge sandheden frem.

Familien forstår ikke, hvad der foregår

CNN har talt med Reality Leigh Winners mor, Billie Winner-Davis, som er chokeret over anholdelsen.

- De sagde, at hun har udgivet nogle dokumenter, hun ikke skulle. Men vi aner ikke hvem eller hvad, det drejer sig om, siger hun og forklarer, at datteren ikke er politisk aktiv eller har vist interesse for whistleblowere som for eksempel Edward Snowden.

- Hun har aldrig givet mig nogen form for indikation på, at hun var positiv over for det overhovedet, siger Billie Winner-Davis.

Reality Leigh Winners advokat, Titus Nichols, har ifølge CNN ikke modtaget noget bevis på, at der er fundet tegn på relation mellem Winner og den reporter, der har skrevet artiklen i The Intercept.

- Hun er blevet fanget midt i noget større end hende, siger han.

Titus Nichols oplyser, at der vil blive afholdt en høring torsdag, hvor det skal afgøres, om Winner kan blive løsladt mod kaution.