Udland

Mangemillionær går til kamp mod Trumps klima-farvel: - Vi har ikke brug for Washington

Michael Bloomberg donerer 15 millioner dollars og samler topledere i indsats for at overholde USA's klimaforpligtelser.

Over 1000 guvernører, borgmestre, virksomheder og andre amerikanere vil sikre, at USA fortsat vil leve op til sin del af klimaaftalen fra Paris.

Det skriver The Guardian

En aftale, som den amerikanske præsident, Donald Trump, onsdag meddelte, at USA trækker sig fra med den begrundelse, at den er uretfærdig for landet.

Beslutningen har mødt modstand fra politikere over hele verden.

Blandt andre den tidligere amerikanske præsident Barack Obama og vores egen statsminister, Lars Løkke Rasmussen, der forud for udmeldingen havde forsøgt at sende et brev til Trump, hvor han sammen med de andre nordiske ledere opfordrede USA til at holde fast i aftalen.

Også USA's tidligere udenrigsminister, John Kerry, gav på Twitter udtryk for, at han langt fra er enig i beslutningen. 

Og nu er der mere modstand mod Donald Trumps klima-farvel. I spidsen for den står den tidligere New York-borgmester og mangemillionær, Michael Bloomberg, der også er FN's særlige repræsentant i by- og klimahenseender. 

Han forklarer i en pressemeddelelse, at selvom regeringen har trukket sig fra aftalen, betyder det ikke, at folket har. De vil forsøge at leve op til Parisaftalen gennem et samarbejde mellem byer, stater og virksomheder. 

- Amerikanerne har ikke brug for Washington for at imødekomme vores Paris-forpligtelser, og amerikanerne har ikke tænkt sig at lade Washington stå i vejen for, at vi gør det, siger han. 

- I mangel på lederskab fra Washington

Og det er netop det signal, repræsentanterne, der ifølge The Hill er ni stater, 125 byer, 183 skoler og 902 forretningsmænd og investorer, sender i et åbent brev til FN. 

Her oplyser de, at de vil arbejde for at samle en donation, der skal tjene som et alternativt bidrag til klimaarbejdet nu, hvor præsidenten ikke længere vil være med i samarbejdet.

Samtidig påtager de sig ansvaret for at opretholde målet om, at USA forpligter drivhusgasserne med 26 procent inden udgangen af 2025. Et mål, som landet forpligtede sig til under den tidligere præsident, Barack Obama. 

- I mangel på lederskab fra Washington vil stater, byer, universiteter og virksomheder, der repræsenterer en betydelig procentdel af den amerikanske økonomi, forfølge ambitiøse klimamål, arbejde sammen om at træffe kraftfulde foranstaltninger og sikre, at USA fortsat er en global leder i indsatsen mod klimaproblemer, skriver de. 

Helt præcist hvilket bidrag, der er tale om, eller hvordan de vil gøre det, fremgår ikke af brevet. Det er heller ikke offentliggjort hvilke partnere, der er med i alliancen. Kun Michael Bloomberg selv er stået frem som talsperson.

Bloomberg donerer millioner til klimaarbejde

Ifølge den britiske avis The Telegraph har Michael Bloomberg selv doneret 15 millioner dollars til FN’s klimaarbejde efter Donald Trumps udmelding om, at USA ikke længere vil være en del af klimaaftalen.

Pengene skal blandt andet hjælpe de 195 lande, der i 2015 gik med i aftalen, med at overholde deres forpligtelser, sagde Bloomberg i en udtalelse torsdag.