Udland

Retssag mod Bill Cosby skal gå om - det handler den om

Tv-stjernen Bill Cosby kan risikere op til 10 års fængsel, hvis han kendes skyldig.

Han var kendt og elsket som en folkekær familiefar i tv-serien 'The Cosby Show'. Men det billede er for længst visket væk hos mange.

Gennem de seneste tre år har flere end 50 kvinder anklaget tv-stjernen for seksuelle overgreb. "Bedøvet og voldtaget" har flere af anklagerne lydt, men mange af sagerne er for længst forældede i det amerikanske retssystem, og derfor kan kun én kvinde nu sende Bill Cosby bag tremmer.

Kvinden hedder Andrea Constand.

Hvad er Bill Cosby anklaget for?

Bill Cosby er tiltalt for det, der bliver betegnet som et "groft krænkende overgreb" mod kvinden Andrea Constand tilbage i 2004. 

Bill Cosby

- Født William Henry Cosby Jr. 12. juli 1937 i Philadelphia.

- Er en amerikansk skuespiller og komiker. 

Især kendt for sin rolle som Dr. Heathcliff 'Cliff' Huxtable i 'The Cosby Show', som kørte fra 1984 til 1992.

- Gift med Camille Cosby siden 1964.

Andrea Constand arbejdede på det tidspunkt som basketballtræner på Temple University i Philadelphia, hvor Bill Cosby sad i bestyrelsen. Han tilbød derfor at være hendes mentor, og de to udviklede et tæt forhold.

Over en middag en sen aften i 2004 tilbød Cosby, ifølge sagsmaterialet, Andrea Constand tre blå piller, fordi hun var nervøs. Hun tog alle pillerne, men følte sig efterfølgende "svimmel og svag", og Bill Cosby hjalp hende derfor hen på sofaen, hvor han ifølge anklagerne forgreb sig seksuelt på hende.

Hvad er det stærkeste bevis mod Cosby?

Den 79-årige tv-stjerne afgav tilbage i 2005 forklaring i sagen om Andrea Constand i en civil retssag. Sagen endte dengang med et forlig og et ukendt beløb til Andrea Constand. 

Retsdokumenter viser, at han dengang indrømmede, at han havde haft et seksuelt forhold til Andrea Constand, men hævdede, at det var med hendes samtykke. Han fortalte samtidig, at han havde købt receptpligtige piller med det formål at give medicinen til kvinder for at have sex med dem. Ifølge Cosby var pillerne til Andrea Constand allergimedicin (Benedryl).

Hvad taler for, at Cosby kan gå fri?

Ifølge amerikanske medier findes der ikke fysiske beviser, som kan bakke op om Andrea Constands sag. Hun blev ikke undersøgt af en læge efter den påståede hændelse, og hun kontaktede først politiet et år senere.

Ifølge Washington Post er der også flere uoverensstemmelser i hendes udtalelser til efterforskerne, og det vurderes, at det kan underminere hendes troværdighed. 

Hvorfor er der kun tale om anklager fra én kvinde?

Flere end 50 kvinder er stået frem med alvorlige anklager om seksuelle krænkelser, men mange af sagerne ligger mange år tilbage i tiden. De er derfor forældede.

Oprindeligt havde anklagemyndigheden udvalgt 13 kvinder til at vidne i retssagen. De skulle bidrage til at tegne et billede af Cosby som seksualforbryder og dermed styrke Andrea Constands sag. Men tidligere på året afviste dommeren at lade mere end én kvinde vidne med henvisning til, at han havde vejet værdien af deres vidnesbyrd op mod eventuelle fordomme mod Cosby.

Den ene kvinde, der er blevet udvalgt til at vidne, er ifølge New York Times kun kendt som "Kacey" og har arbejdet for Mr. Cosbys agent.

Hvordan forholder Bill Cosby sig til sagen?

Tv-stjernen har tidligere konsekvent nægtet sig skyldig og er aldrig blevet dømt for de mange tilfælde af voldtægt, overfald og upassende opførsel, han gennem årene er blevet anklaget for.

Hans familie har stået ved hans side hele vejen, herunder hans 73-årige kone Camille Cosby, som han har været gift med siden 1964.

Hvor længe vil retssagen vare?

Retssagen startede den 5. juni 2017 i den lille by Norristown i staten Pennsylvania. Den var berammet til ro uger, og afgørelsen skulle allerede være faldet. 

Nævningene har voteret i over 50 timer og dag efter dag udskudt beslutningen. De kan ikke nå til enighed,og derfor skal retssagen nu gå om. 

Hvilken straf risikerer Cosby?

Hvis Bill Cosby bliver kendt skyldig i anklagerne, kan han blive idømt op mod 10 års fængsel, skriver Washington Post. 

Kilder brugt i denne artikel: The New York Times, The Washington Post og CNN.

Bill Cosbys nedtur

 1. 2002

  1. Andrea Constand og Bill Cosby mødes

   Andrea Constand og Bill Cosby mødes for første gang på Temple University i Philadelphia. Her arbejder hun som basketballtræner, mens han sidder i bestyrelsen. Cosby tilbydder derfor at være hendes mentor, og de to udvikler et tæt forhold.

 2. 2004

  1. Episoden mellem Cosby og Constand

   Andrea Constand besøger Bill Cosby i sit hjem, fordi hun er bekymret for sin karriere. Han har derfor inviteret hende over for at snakke om tingene. Ifølge sagsmaterialet giver han Andrea Constand nogle piller, som han siger vil hjælpe på hendes nervøsitet.

   Pillerne gør angiveligt Constand svimmel, og ifølge anklagerne befamler og forgriber Cosby sig seksuelt på hende.

   Andrea Constand forlader derefter sit stilling ved universitet og flytter hjem til Toronto, hvor hun er født og opvokset.

 3. 2005

  1. Andrea Constand anlægger sag mod Cosby

   Andrea Constand fortæller sin mor, at Bill Cosby har overfaldet hende et år tidligere. De kontakter derfor sammen tv-stjernen og det canadiske politi. 

   Andrea Constand lægger sag an mod Bill Cosby i civilretten. Her indrømmer Cosby, at der har været et seksuelt forhold imellem de to, men med Andrea Constands samtykke. Ifølge tv-stjernen havde de to "et romantisk forhold".

   Før sagen kommer for retten, indgår de to parter dog et forlig. Sagen ender derfor med et ukendt beløb til Andrea Constand og en fortrolighedsaftale, der skal forhindre dem begge i at tale om sagen.

 4. 2014

  1. Video, hvor komiker kalder Bill Cosby voldtægtsmand, går viralt

   Komikeren Hannibal Buress leverer under et show i Cosbys hjemby Philadelphia et frontalangreb på sin kollega, hvor han fra scenen flere gange slår fast, at Cosby er at betragte som serie-voldtægtsmand.

   Han siger blandt andet, at Bill Cosby ikke burde gå rundt og belære unge sorte mænd om, hvordan de skal opføre sig, når han selv er anklaget for voldtægt. 

   Videoen går viralt og bliver delt på flere sociale medier, og flere kvinder begynder derefter at stå frem med lignende anklager mod Cosby.

  2. Et kendt ansigt står frem

   Modellen Janice Dickinson står frem og fortæller på Entertainment Tonight, at hun i 1982 blev voldtaget af Bill Cosby.

   Samme dag udsætter Netflix deres planer om en 'Comedy special' med Bill Cosby. 

   Dagen efter dropper tv-stationen NBC deres planer om en ny tv-serie med Cosby.

 5. 2015

  1. Flere kvinder står frem

   I løbet af både 2014 og 2015 står flere og flere kvinder frem og fortæller deres historier om seksuelle overgreb af Bill Cosby - blandt andet den tidligere Miss America Lisa Christie.

  2. Nye dokumentar ser dagens lys

   Nye dokumenter bliver et vendepunkt for Bill Cosby og hele sagen om de gentagne anklager. 

   Hidtil har mange set de mange anklager som løgne eller forsøg på at få penge ud af Cosby. Men i juli frigiver en dommer dokumenter fra retssagen tilbage i 2005, hvori Bill Cosby indrømmer, at han har givet piller til mindst en kvinde "og andre personer" med det formål at have sex med dem. 

   Samme dag som de nye oplysninger kommer frem, vælger Disney World som konsekvens at fjerne de statuer af Cosby, som står i flere af deres afdelinger rundt i USA.

  3. Præsident Obama adresserer voldtægt

   Under et pressemøde i det Hvide Hus bliver USAs daværende præsident, Barack Obama, spurgt, om Bill Cosby vil få frataget den medalje, som han modtog i 2002. Til det svarer Obama, at der ikke findes sådanne procedure.

   Men efter oplysningerne om Bill Cosbys indrømmelser kommer frem, siger Barack Obama dette:

   - Hvis du giver en kvinde - eller en mand - en form for bedøvelsesmiddel og efterfølgende har sex med vedkommende uden dennes accept? Så er det voldtægt. Og jeg tror, at dette land - eller hvilket som helst andet land, skal have en nultolerance for voldtægt.

  4. Bill Cosbys ofre på forsiden af 'New York Magazine'

   'New York Magazine' har snakket med 35 af de kvinder, som angiveligt har oplevet seksuelle overgreb udført af Bill Cosby. 

   Forsiden skaber stor debat og bliver omtalt i forskellige medier og delt på sociale medier.

  5. Bill Cosby bliver sigtet

   30. december bliver derrejst sigtelse mod Bill Cosby i sagen om Andrea Constand. Det er den første sigtelse, der er blevet rejst mod tv-stjernen.

   Det er anklageren i The Montogmery County i den amerikanske delstat Pennsylvania, der har sigtet Bill Cosby for det, som bliver betegnet som et "groft krænkende overgreb" mod kvinden. En arrestordre bliver udstedt på Bill Cosby.

 6. 2016

  1. Dommer afgør, at Bill Cosby skal for retten

   En dommer i den amerikanske delstat Pennsylvania afgør, at der skal indledes en regulær retssag mod skuespilleren Bill Cosby, der anklages for voldtægt. 

   Afgørelsen bliver truffet efter, at bevismateriale og vidneudsagn mod Cosby er blevet gennemgået ved en retshøring i byen Norristown, hvor skuespilleren selv har været til stede.

    

 7. 2017

  1. Dommer nægter 12 anklagere adgang til retssag

   En dommer i Pennsylvania nægter 12 kvinder at vidne ved Andrea Constands retssag mod Bill Cosby. 

   Anklagemyndigheden havde ellers anmodet om, at 13 kvinder foruden Andrea Constand skulle vidne ved retssagen. Kvinder, der også alle hævder at være blevet udsat for Bill Cosbys seksuelle krænkelser.

   Kvinderne skulle bidrage til at tegne et billede af Cosby som seksualforbryder og dermed styrke Andrea Constands sag.

  2. Retssagen mod Bill Cosby begynder

   Bill Cosby skal for en dommer i sagen om Andrea Constand. Bliver han fundet skyldig i sagen om Andrea Constand, risikerer han ifølge amerikanske medier 10 års fængsel.

    

  3. Nævningene er uenige

   Efter fire dages votering lykkedes det ikke nævningene at blive enige om at kende Cosby skyldig eller uskyldig nogen af de tre anklager om tilfælde af seksuelle overgreb.

   Retssagen bliver derfor kendt ugyldig. 

  4. Sagen genoptages til november

   Sagen mod den 79-årige amerikanske komiker og skuespiller Bill Cosby bliver genoptaget 6. november.

   Det fastslår dommer Steven O'Neill ved Montgomery County Common Pleas Court i Pennsylvania, efter det ikke lykkedes nævningene at blive enige i anklagerne. 

Kilder: The New York Times, CNN, The Washington Post