Udland

Han var kendt som hele Amerikas faderfigur – nu risikerer han lang fængselsstraf

Mandag begynder retssagen mod den 79-årige komiker og skuespiller Bill Cosby, der er blevet beskyldt for seksuelle overgreb mod flere end 50 kvinder.

Han var en folkekær komiker, et ikon for sorte amerikanere og kendt og elsket som hele USA’s faderfigur for sin rolle som godmodig patriark i den populære Tv-serie ”The Cosby Show”.

Alt det er fortid for den 79-årige skuespiller og komiker, Bill Cosby.

Bill Cosby

- Født William Henry Cosby Jr. 12. juli 1937 i Philadelphia.

- Er en amerikansk skuespiller og komiker. 

Især kendt for sin rolle som Dr. Heathcliff 'Cliff' Huxtable i 'The Cosby Show', som kørte fra 1984 til 1992.

- Gift med Camille Cosby siden 1964.

Nu risikerer han over 10 års fængsel, hvis han bliver dømt i den retssag, der begynder mandag i byen Norristown i delstaten Pennsylvania.

Cosby er anklaget for at have bedøvet og seksuelt krænket sin tidligere veninde Andrea Constand, der er en af flere end 50 kvinder, som er stået frem med anklager om seksuelle overgreb.

- Det er den mest celebre retssag siden sagen mod den amerikanske fodboldspiller O.J. Simpson i midten af 90’erne. Begge sager drejer sig om sorte superstjerner, der pludselig bliver anklaget for at have begået noget kriminelt. Og man skal ikke underkende de perspektiver, der ligger i, at en sort skuespiller nu er på anklagebænken. Der er mange - herunder Cosby selv - der mener han får så hård en medfart på grund af sin hudfarve, siger TV 2’s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, der følger retssagen i Pennsylvania.

Overgreb igennem årtier

Sagen om Bill Cosby begyndte for tre år siden, da en anden amerikansk komiker under et show beskyldte ham for at voldtage kvinder. Bemærkningen blev tilfældigvis optaget på video af en lokal journalist og delt på nettet.

Siden er det væltet ind med anklager mod den folkekære skuespiller fra kvinder, der er stået frem for at fortælle, hvordan han forgreb sig på dem efter først at have bedøvet dem med piller og alkohol.

- Jeg er glad for, at Andrea Constand endelig har mulighed for at få retfærdighed. Men underligt nok betyder det ikke så meget for mig, hvilken straf, han får. Jeg tror allerede, han er i helvede; hans ry er ødelagt, hans karriere ligger i ruiner. Han betaler endelig prisen, fordi så mange af os stod frem, har en af de andre kvinder, Cindra Ladd, sagt til magasinet Vanity Fair forud for retssagen.

Sager er forældede

Ifølge anklagerne skulle overgrebene være foregået gennem en periode på flere årtier.  

Men de fleste sager er forældede, og det er derfor kun to af kvinderne, der skal vidne i retten de kommende dage.

Den ene er en anonym kvinde ved navn Kacey, der beskylder Cosby for at have bedøvet hende med piller og udsat hende for seksuelle overgreb tilbage i 1996.

Den anden er 44-årige Andrea Constand, der var basketball-træner på Cosbys gamle universitet, Temple University, hvor de mødte hinanden til en kamp. De to udviklede et venskab, men i 2005 anmeldte hun ham for en voldtægt, der angiveligt skulle have fundet sted et år tidligere i Cosbys hjem i Pennsylvania.

Hun har ligeledes forklaret til politiet, at Cosby forud for voldtægten tilbød hende piller, så hun kunne slappe af, fordi hun var stresset. Derpå følte hun, hvordan hendes ben blev ”gelé-agtige,” og beskrev hvordan hun ”ikke kunne holde øjnene åbne.”

Modsat flere af de andre kvinder, har Andrea Constand ikke givet interviews om sagen, men i løbet af de kommende dage vil hun indtage vidneskranken og fortælle omverdenen – og de 12 medlemmer af juryen – sin historie.

- Retssagen bliver et gigantisk tilløbsstykke, fordi Cosby har været elsket over hele nationen. Han og hans fiktive fjernsynsfamilie var symbolet på den pæne middelklasse, og det var første gang, der i en komedieserie ikke blev gjort et stort nummer ud af hudfarve. Cosby-familien var som alle andre, der boede i en amerikansk forstad. Og derfor slår denne sag om sex, voldtægt og stoffer så meget hårdere. For det er alt andet end det, Bill Cosby hidtil har været forbundet med, siger Jesper Steinmetz.

Cosby afviser anklager

Bill Cosby har endnu ikke selv offentligt kommenteret anklagerne, men hans forsvarsadvokat har tidligere afvist, at der er hold i beskyldningerne og påpeget, at Constand først anmeldte overgrebet et år efter, det skulle have fundet sted.   

”Der er ingen beviser for en forbrydelse. Og de uregelmæssigheder, der har plaget efterforskningen fra begyndelsen, fortsætter med at plage den nu. Denne sag burde ende øjeblikkeligt,” sagde Cosbys forsvarsadvokat Brian McMonagle i maj.

De kommende dage vil vise, hvem juryen tror på.

Men selv hvis Cosby ikke bliver dømt, er der ingen tvivl om, at sagen endegyldigt har fjernet ham fra berømmelsens høje tinder, vurderer Jesper Steinmetz:

- Hans fald er så ultimativt. Hans meritter som komiker og forbillede for alle sorte i USA er pist væk. Ingen vil vide af ham længere. Hans comeback som omrejsende komiker og genudsendelserne af hans tv-shows blev aflyst. Hans publikum har vendt ham ryggen. Uanset hvilken straf han får, når denne sag er slut, er han allerede dømt i offentligheden.