Flere lande bryder forbindelse til Qatar efter terroranklager

Saudi-Arabien og Egypten afbryder sine diplomatiske forbindelser til Qatar på grund af terrormistanke.

I alt fem lande dropper de diplomatiske forbindelser til golfstaten Qatar.

Det drejer sig om Saudi-Arabien, De Forenede Arabiske Emirater, Egypten, Bahrain, Yemen og Libyen, skriver en række internationale nyhedsbureauer mandag.

Meldingen kom først fra det statslige nyhedsbureau i Saudi-Arabien. Landet anser trækket med at afbryde alle diplomatiske og konsulære forbindelser for nødvendigt for at sikre sig mod "terrorisme og ekstremisme".

Derudover har Libyens regering, der har hovedsæde i Bayda i det østlige Libyen, også afbrudt forbindelserne til Qatar. Men nyhedsbureauet Reuters påpeger, at denne regering kun har lille autoritet i Libyen. Den er udnævnt af et parlament, der også har hovedsæde i det østlige Libyen - dette parlament forbindes med den magtulde militærchef Khalifa Haflar. Den østligt baserede regering har undsagt den FN-godkendte og internationalt anerkendete libyske regering, der har base i Libyens hovedstad Tripoli. 

Lukker grænsen mod Qatar

Derudover opfordrer Saudi-Arabien alle venskabslande til at gøre det samme.

Saudi-Arabien har også valgt at lukke sin grænse mod Qatar for "at beskytte landets sikkerhed mod faren fra terrorisme og ekstremisme".

Beslutningen skyldes "grove krænkelser udført af myndighederne i Qatar i løbet af de seneste år", hedder det i en meddelelse fra Saudi-Arabien ifølge AFP.

Kort efter meldingen kom en tilsvarende besked fra Egypten.

Egypten beskylder Qatar for at støtte "terrororganisationer", herunder Det Muslimske Broderskab. Det oplyser det egyptiske nyhedsbureau ifølge Reuters.

- Egypten har valgt at afskære alle diplomatiske forbindelser til Qatar, lyder det i en meddelelse fra Egyptens udenrigsministerium.

Havne og lufthavne vil i øvrigt blive lukket for alle skibe og fly med forbindelse til Qatar.

En trussel mod Bahrains stabilitet

Enslydende melding kom kort efter fra De Forenede Arabiske Emirater og Bahrain, der beskylder Qatar for at "insistere på at true sikkerheden og stabiliteten i Bahrain og blande sig i landets anliggender", skriver Reuters.

Qatars udenrigsministerium kalder nabolandenes beslutning for uretfærdig.

- Tiltagene er ubegrundede og bygger på påstande og beskyldninger, der ikke har hold i virkeligheden, melder ministeriet ifølge tv-stationen al-Jazeera.

Få timer efter de første meldinger om kold diplomatisk luft oplyser Yemen, at man også her dropper sit diplomatiske samarbejde med Qatar.

Borgere fra Qatar har i forbindelse med beslutningen om at lukke ned for landenes relation fået to uger til at forlade Saudi-Arabien, Egypten og De Forenede Arabiske Emirater, skriver Reuters.

Flyselskabet Etihad meddeler samtidig, at det indstiller alle sine flyvninger til og fra Qatar fra tirsdag morgen.

I en række artikler fra amerikanske medier er styret i Qatar i de seneste uger blevet beskyldt for at stå bag finansiering af terror. Det har Qatar gentagne gange afvist.