Udland

Cosby i retten for seksuelle overgreb - udenfor stod trofast fan klar med tilråb

Retssagen mod komikeren Bill Cosby er et hårdt slag for mange sorte amerikanere, der så ham som et lysende eksempel.

- Vi er her for dig i dag, Mr. Cosby, råber Monica Lyons, da skuespilleren Bill Cosby ankommer til retten i Norristown, Pennsylvania foran hele den amerikanske presse. 

For 49-årige Monica Lyons har Bill Cosby stor betydning. Hun har mødt ham flere gange, fordi hendes søn som 3-årig blev udtaget til en mindre rolle i The Cosby Show, hvor han spillede en ven til en af Cosbys tv-børn. 

- Jeg har fulgt sagen tæt og møder altid op for at råbe små opmuntrende ord til ham. Jeg håber, han kan høre mig, og at det måske kan fremkalde et smil hos ham og bringe nogle gode minder frem, siger Monica Lyons, da TV 2 taler med hende. 

Skuespilleren Bill Cosby på vej til pause i retssagen. Ved hans side er Keisha Knight Pulliam, der spillede hans datter i tv-serien The Cosby Show.

Hun er selv sort og er mødt op foran retten i dag, dels fordi hun arbejder som fotograf, dels for at støtte den tidligere folkekære skuespiller, der er på anklagebænken for seksuelle overgreb. Over de sidste tre år er flere end 50 kvinder stået frem og har beskyldt ham for voldtægt og seksuelle krænkelser. 

- Hvis han har gjort det, så skal han selvfølgelig have sin straf. Men jeg føler, han bliver ekstra hårdt behandlet, fordi han er sort. Vi har et retssamfund, og derfor er det ikke op til offentligheden at dømme ham, siger hun. 

Landsdækkende skuffelse

For Monica Lyons og mange andre sorte amerikanere har Bill Cosby haft enorm betydning. Og det er derfor hans fald fra tinderne er så hårdt, siger TV 2's USA korrespondent, Jesper Steinmetz, der følger sagen fra Norristown. 

- Der har bredt sig en landsdækkende skuffelse blandt sorte i USA. Cosby har altid været det lysende glansbillede på, at man godt kunne blive til noget i samfundet og nå til tops i Hollywood, selvom man var sort. Han var det gode eksempel. Og det er derfor, det rammer så hårdt, siger Jesper Steinmetz. 

Det var særligt i rollen som den godmodige familiefar Cliff Huxtable i tv-serien The Cosby Show, at den 79-årige komiker blev kendt og elsket som hele USA's familiefar og præsenterede for første gang verden for en velfungerende sort middelklassefamilie på TV. Og det har haft stor indflydelse på Monica Lyons. 

- Han var indbegrebet af, hvad vi kunne opnå. Han viste verden, at sorte kunne være succesfulde. Tidligere havde sorte altid optrådt som dem, der var i fængsel, var fattige eller slog deres børn. Men Cosby viste, at vi også havde normale, meningsfyldte liv. Og så brugte han sin status på at hjælpe os og andre sorte med at få succes. Det er derfor, det her er så hårdt for mig, siger Monica Lyons. 

Nede i sølet

Cosby risikerer over 10 års fængsel, hvis han bliver dømt i sagen. Men ligegyldigt hvad der sker, er han for altid fjernet fra den amerikanske stjernehimmel, siger Jesper Steinmetz: 

- Hans ry er ødelagt for altid. Han er blevet slæbt gennem sølet. Og det er han jo fordi, det er over 50 kvinder, der stort set har enslydende historier. Han har selv indrømmet i nogle afhøringer, at han havde sex med kvinder, som han bedøvede. Og det gør det jo svært at komme tilbage efter det her, siger han. 

Monica Lyons mener, at Cosby skal have sin straf, hvis han er skyldig. Men hun håber, at omverdenen også vil huske ham for alt det gode, han har gjort. 

- For mig vil han altid være hele USA's familiefar, siger hun.