Udland

Bill Cosbys skæbne skal afgøres: Her er kvinden, der kan sende ham i fængsel

Flere end 50 kvinder har de seneste tre år anklaget Bill Cosby for seksuelle overgreb. Nu står og falder det hele med én kvinde.

Hun var 30 år, da hun blev inviteret ind i Bill Cosbys hjem. Han var 66 år.

Han havde status som en amerikansk skuespiller, komiker og folkekær familiefar fra tv-serien 'The Cosby Show'. Hun var ansat på et universitet, og hendes navn - Andrea Constand - var i 2004 stadig ukendt for resten af verden.

13 år senere har netop det møde i tv-stjernens hjem ændret alt for dem begge.

I dag står de to parter over for hinanden i en retssag, hvor Bill Cosby er tiltalt for at have bedøvet og forgrebet sig seksuelt på Andrea Constand den aften tilbage i 2004. Og hun er langt fra den eneste kvinde, der mener, at hun er blevet krænket af den i dag 79-årige tv-stjerne.

12 kvinder nægtet at vidne

Anklagerne mod Bill Cosby er nemlig de seneste tre år væltet frem. Flere end 50 kvinder er stået frem med alvorlige anklager om seksuelle krænkelser, men mange af sagerne ligger mange år tilbage i tiden, og de er derfor forældede.

I 2016 slog en dommer dog fast, at der var grundlag for en regulær retssag mod Bill Cosby i én sag. Sagen om Andrea Constand fra 2004.

Det er den, der begynder i dag 5. juni i den lille by Norristown i staten Pennsylvania.

Bill Cosby

- Født William Henry Cosby Jr. 12. juli 1937 i Philadelphia.

- Er en amerikansk skuespiller og komiker. 

Især kendt for sin rolle som Dr. Heathcliff 'Cliff' Huxtable i 'The Cosby Show', som kørte fra 1984 til 1992.

- Gift med Camille Cosby siden 1964.

Oprindeligt havde anklagemyndigheden udvalgt 13 kvinder til at vidne i retssagen. De skulle bidrage til at tegne et billede af Cosby som seksualforbryder og dermed styrke Andrea Constands sag.

Men tidligere på året afviste dommeren at lade mere end én anden kvinde vidne med henvisning til, at han havde vejet værdien af deres vidnesbyrd op mod eventuelle fordomme mod Cosby. Den ene kvinde, der er blevet udvalgt til at vidne, er ifølge New York Times kun kendt som "Kacey" og har arbejdet for Mr. Cosbys agent.

Med den kendelse afhænger retssagen nu mere end nogensinde før af Andrea Constands troværdighed, skriver amerikanske medier.

- Hun er omdrejningspunktet i sagen. Hele sagen står og falder med hende. Hun er sagen, siger Lynne M. Abraham, der er tidligere distriktsadvokat og dommer i Philadelphia, til avisen The New York Times.

Hvem er Andrea Constand?

For at forstå baggrunden og udviklingen i hele Cosby-sagen skal man derfor først forstå historien om den kvinde, der er afgørende for, om Bill Cosby skal i fængsel.

Andrea Constand havde som ung store drømme om at blive professionel basketballspiller. Hun voksede op som den yngste af to døtre i byen Toronto i Canada, og i sin "high school"-tid blev hun hurtigt blandt de bedste spillere og vandt store turneringer.

Senere flyttede hun til Italien for at udleve drømmen om at spille på professionelt plan. Lige indtil 2001, hvor hun blev ansat som teammedarbejder på kvindernes basketballhold på Temple University i Philadelphia.

Det var derigennem, at hun et år senere mødte Bill Cosby. En mand, som de fleste nok bedst kender som familiefaren Cliff Huxtable fra tv-serien 'The Cosby Show'.

Cosby som mentor

Bill Cosby var på det tidspunkt en del af universitetets bestyrelse og dermed en meget indflydelsesrig person. Han tilbød at være hendes mentor, og derfra udviklede de en relation.

Ifølge New York Times har Bill Cosby efterfølgende forklaret i retten, at han dengang "straks blev tiltrukket af Frk. Constand", og at der fra det første møde udsprang et "mentor-mentee"-forhold. De udvekslede gaver, hun besøgte ham flere gange i hans hjem, og de rejste til forskellige byer sammen.

Jeg var ikke i stand til at bevæge min krop. Jeg var ret frossen.

Andrea Constand

Andrea Constand har forklaret, at der på intet tidspunkt var tale om et romantisk forhold. De var venner, men hun havde ved flere lejligheder måtte afvise Bill Cosbys tilnærmelser.

- Det var meget flovt faktisk. Jeg troede aldrig, at han ville lægge an på mig. Han er meget ældre end min far, har Andrea Constand tidligere sagt til efterforskere ifølge New York Times.

Modsat har Bill Cosby under politiets afhøring beskrevet "seksuelle møder mellem to samtykkende voksne". Og særligt et møde en sen aften i 2014 er blevet omdrejningspunktet i retssagen mod Bill Cosby.

De blå piller

Den aften var Andrea Constand taget over til Bill Cosbys hjem, fordi hun angiveligt var bekymret for sin karriere.

Han havde derfor inviteret hende over for at tale tingene igennem. Men under det møde gik Bill Cosby, ifølge Andreas Constand, for vidt.

Af sagsmaterialet fremgår det, at han over en middag tilbød hende tre 'blå piller', som han sagde ville hjælpe på hendes nervøsitet. Andrea Constand tog alle pillerne, men følte sig efterfølgende "svimmel og svag", og Bill Cosby hjalp hende derfor hen på sofaen, hvor han ifølge anklagerne forgreb sig seksuelt på hende.

- Jeg var ikke i stand til at bevæge min krop. Jeg var ret frossen, har Andrea Constand fortalt til politiet.

Hun har samtidig forklaret, at hendes BH var åben og hendes tøj i uorden, da hun senere vågnede op i Bill Cosbys hjem - angiveligt efter at være blevet bedøvet.

Derfor lagde hun efterfølgende sag an mod ham i civilretten. Her indrømmede Bill Cosby, at han gav Andrea Constand en halv Benadryl, en allergipille, for at få hende til at slappe af. Hun mente dog, at der var tale om en stærkere pille.

Men før sagen kom for retten, indgik de to parter et forlig. Sagen endte derfor med et ukendt beløb til Andrea Constand og en fortrolighedsaftale, der skulle forhindre dem i at tale om sagen. Men ti år senere - i juli 2015 - blev retsdokumenter fra sagen offentliggjort for første gang.

Ender Bill Cosby i fængsel?

Det førte til, at en lang række andre kvinder stod frem med lignende anklager mod Bill Cosby. Efterforskningen af Andrea Constands sag fra 2004 blev optaget, og 30. december 2015 blev der rejst sigtelse mod Bill Cosby i netop den sag.

Den 79-årige tv-stjerne har før afgivet forklaring i en civil retssag. Her har han indrømmet, at han har haft et seksuelt forhold til Andrea Constand, men hævder, at det var med hendes samtykke. Ifølge Cosby havde de to "et romantisk forhold".

Anklagerne om bedøvelse og seksuelle krænkelser har mere eller mindre ødelagt Bill Cosbys ry som den hyggelige familiefar, han fik i tv-serien ’Cosby Show’ i 1980’erne.

Både Netflix og den amerikanske tv-station NBC har trukket planlagte tv-programmer med skuespilleren tilbage, og flere universiteter har meldt ud, at de har brudt forbindelsen til ham.

Bill Cosby er endnu ikke dømt for nogen af anklagerne. Bliver han fundet skyldig i sagen om Andrea Constand, risikerer han ifølge amerikanske medier 10 års fængsel.

Kilder brugt i denne artikel: The New York Times, The Washington Post og CNN.

Bill Cosbys nedtur

 1. 2002

  1. Andrea Constand og Bill Cosby mødes

   Andrea Constand og Bill Cosby mødes for første gang på Temple University i Philadelphia. Her arbejder hun som basketballtræner, mens han sidder i bestyrelsen. Cosby tilbydder derfor at være hendes mentor, og de to udvikler et tæt forhold.

 2. 2004

  1. Episoden mellem Cosby og Constand

   Andrea Constand besøger Bill Cosby i sit hjem, fordi hun er bekymret for sin karriere. Han har derfor inviteret hende over for at snakke om tingene. Ifølge sagsmaterialet giver han Andrea Constand nogle piller, som han siger vil hjælpe på hendes nervøsitet.

   Pillerne gør angiveligt Constand svimmel, og ifølge anklagerne befamler og forgriber Cosby sig seksuelt på hende.

   Andrea Constand forlader derefter sit stilling ved universitet og flytter hjem til Toronto, hvor hun er født og opvokset.

 3. 2005

  1. Andrea Constand anlægger sag mod Cosby

   Andrea Constand fortæller sin mor, at Bill Cosby har overfaldet hende et år tidligere. De kontakter derfor sammen tv-stjernen og det canadiske politi. 

   Andrea Constand lægger sag an mod Bill Cosby i civilretten. Her indrømmer Cosby, at der har været et seksuelt forhold imellem de to, men med Andrea Constands samtykke. Ifølge tv-stjernen havde de to "et romantisk forhold".

   Før sagen kommer for retten, indgår de to parter dog et forlig. Sagen ender derfor med et ukendt beløb til Andrea Constand og en fortrolighedsaftale, der skal forhindre dem begge i at tale om sagen.

 4. 2014

  1. Video, hvor komiker kalder Bill Cosby voldtægtsmand, går viralt

   Komikeren Hannibal Buress leverer under et show i Cosbys hjemby Philadelphia et frontalangreb på sin kollega, hvor han fra scenen flere gange slår fast, at Cosby er at betragte som serie-voldtægtsmand.

   Han siger blandt andet, at Bill Cosby ikke burde gå rundt og belære unge sorte mænd om, hvordan de skal opføre sig, når han selv er anklaget for voldtægt. 

   Videoen går viralt og bliver delt på flere sociale medier, og flere kvinder begynder derefter at stå frem med lignende anklager mod Cosby.

  2. Et kendt ansigt står frem

   Modellen Janice Dickinson står frem og fortæller på Entertainment Tonight, at hun i 1982 blev voldtaget af Bill Cosby.

   Samme dag udsætter Netflix deres planer om en 'Comedy special' med Bill Cosby. 

   Dagen efter dropper tv-stationen NBC deres planer om en ny tv-serie med Cosby.

 5. 2015

  1. Flere kvinder står frem

   I løbet af både 2014 og 2015 står flere og flere kvinder frem og fortæller deres historier om seksuelle overgreb af Bill Cosby - blandt andet den tidligere Miss America Lisa Christie.

  2. Nye dokumentar ser dagens lys

   Nye dokumenter bliver et vendepunkt for Bill Cosby og hele sagen om de gentagne anklager. 

   Hidtil har mange set de mange anklager som løgne eller forsøg på at få penge ud af Cosby. Men i juli frigiver en dommer dokumenter fra retssagen tilbage i 2005, hvori Bill Cosby indrømmer, at han har givet piller til mindst en kvinde "og andre personer" med det formål at have sex med dem. 

   Samme dag som de nye oplysninger kommer frem, vælger Disney World som konsekvens at fjerne de statuer af Cosby, som står i flere af deres afdelinger rundt i USA.

  3. Præsident Obama adresserer voldtægt

   Under et pressemøde i det Hvide Hus bliver USAs daværende præsident, Barack Obama, spurgt, om Bill Cosby vil få frataget den medalje, som han modtog i 2002. Til det svarer Obama, at der ikke findes sådanne procedure.

   Men efter oplysningerne om Bill Cosbys indrømmelser kommer frem, siger Barack Obama dette:

   - Hvis du giver en kvinde - eller en mand - en form for bedøvelsesmiddel og efterfølgende har sex med vedkommende uden dennes accept? Så er det voldtægt. Og jeg tror, at dette land - eller hvilket som helst andet land, skal have en nultolerance for voldtægt.

  4. Bill Cosbys ofre på forsiden af 'New York Magazine'

   'New York Magazine' har snakket med 35 af de kvinder, som angiveligt har oplevet seksuelle overgreb udført af Bill Cosby. 

   Forsiden skaber stor debat og bliver omtalt i forskellige medier og delt på sociale medier.

  5. Bill Cosby bliver sigtet

   30. december bliver derrejst sigtelse mod Bill Cosby i sagen om Andrea Constand. Det er den første sigtelse, der er blevet rejst mod tv-stjernen.

   Det er anklageren i The Montogmery County i den amerikanske delstat Pennsylvania, der har sigtet Bill Cosby for det, som bliver betegnet som et "groft krænkende overgreb" mod kvinden. En arrestordre bliver udstedt på Bill Cosby.

 6. 2016

  1. Dommer afgør, at Bill Cosby skal for retten

   En dommer i den amerikanske delstat Pennsylvania afgør, at der skal indledes en regulær retssag mod skuespilleren Bill Cosby, der anklages for voldtægt. 

   Afgørelsen bliver truffet efter, at bevismateriale og vidneudsagn mod Cosby er blevet gennemgået ved en retshøring i byen Norristown, hvor skuespilleren selv har været til stede.

    

 7. 2017

  1. Dommer nægter 12 anklagere adgang til retssag

   En dommer i Pennsylvania nægter 12 kvinder at vidne ved Andrea Constands retssag mod Bill Cosby. 

   Anklagemyndigheden havde ellers anmodet om, at 13 kvinder foruden Andrea Constand skulle vidne ved retssagen. Kvinder, der også alle hævder at være blevet udsat for Bill Cosbys seksuelle krænkelser.

   Kvinderne skulle bidrage til at tegne et billede af Cosby som seksualforbryder og dermed styrke Andrea Constands sag.

  2. Retssagen mod Bill Cosby begynder

   Bill Cosby skal for en dommer i sagen om Andrea Constand. Bliver han fundet skyldig i sagen om Andrea Constand, risikerer han ifølge amerikanske medier 10 års fængsel.

    

  3. Nævningene er uenige

   Efter fire dages votering lykkedes det ikke nævningene at blive enige om at kende Cosby skyldig eller uskyldig nogen af de tre anklager om tilfælde af seksuelle overgreb.

   Retssagen bliver derfor kendt ugyldig. 

  4. Sagen genoptages til november

   Sagen mod den 79-årige amerikanske komiker og skuespiller Bill Cosby bliver genoptaget 6. november.

   Det fastslår dommer Steven O'Neill ved Montgomery County Common Pleas Court i Pennsylvania, efter det ikke lykkedes nævningene at blive enige i anklagerne. 

Kilder: The New York Times, CNN, The Washington Post