Mindst syv dræbt og 48 såret efter terrorangreb i London

Tre gerningsmænd angreb London Bridge og Borough Market med en hvid varevogn og knive. Yderligere 12 er anholdt.

Lørdag aften svingede en hvid varevogn fra Renault bevidst væk fra kørebanen på London Bridge i Storbritanniens hovedstad og torpederede direkte ind i en menneskemængde.

Herefter fortsatte den over broen og videre til Borough Market i den østlige del af byen, hvor tre formodede gerningsmænd sprang ud af bilen og overfaldt tilfældige forbipasserende med knive.

Syv personer blev dræbt, og mindst 48 blev såret ved angrebet, oplyser myndighederne. Heraf er 21 personer i kritisk tilstand. Blandt de dræbte er en canadier og en franskmand, oplyser de to landes regeringer.

- Jeg er knust over at kunne bekræfte, at en canadier er blandt de dræbte, lyder det i en udtalelse fra Canadas premierminister Justin Trudeau.

Søndag morgen forklarede Londons borgmester Sadiq Khan på et pressemøde, at de sårede personer bliver behandlet på fem forskellige hospitaler rundt om i byen.

Tre gerningsmænd angreb London Bridge og Borough Market med en hvid varevogn og knive. Video: Mikkel Fyhn

Metropolitan Police har derudover skudt og dræbt de tre gerningsmænd, oplyser politikommissær Mark Rowley fra Metropolitan Police på et pressemøde tidlig søndag morgen.

Politiet var hurtigt på stedet

Klokken 21.58 lokal tid modtog det britiske politi det første alarmopkald. To minutter efter var den første betjent til stede, og mindre end otte minutter efter det første opkald var de tre gerningsmænd dræbt.

På et pressemøde søndag eftermiddag oplyser politikommissær Mark Rowley, at otte betjente affyrede 50 kugler mod de tre gerningsmænd. En civil blev også ramt, men er ikke hårdt såret.

Politiet modtog ifølge London Ambulance i alt over 100 alarmopkald.

Flere betjente på stedet blev såret. Den ene af dem pådrog sig alvorlige skader i hovedet, i ansigtet og på sine ben, men han er uden for livsfare, oplyser politiet i en pressemeddelelse.

Gerningsmændene var ifølge politiet iført attrapveste  - falske bombeanordninger, som de havde spændt om livet. De stak angiveligt flere personer med machete-lignende knive. Dog er det fortsat uvist, hvad deres motiv til angrebene var. 

Samtidig beder politiet søndag eftermiddag folk om at holde sig væk fra området.

Varevogn fra terrorangrebet i London fjernes Video: Michael Rathje

BBC havde journalisten Holly Jones på broen, da angrebet fandt sted lørdag aften. Hun fortæller tv-stationen, at varevognen blev kørt af en mandlig bilist, og at han 'cirka kørte 80 kilometer i timen'.

12 anholdt søndag

Søndag eftermiddag har det britiske politi anholdt 12 personer. Det oplyser de i en pressemeddelelse. En er dog blevet løsladt sent søndag aften.

Anholdelserne fandt sted i forbindelse med ransagningen af en adresse i Barking, øst for London. Politiet oplyser, at de fortsat vil gennemgå flere adresser i Barking. 

Det er endnu uvist, hvilken forbindelse de anholdte har til terrorangrebet, og hvad politiet har fundet på stedet. Billeder fra aktionen viser dog, at mindst tre af de anholdte er kvinder. 

May kalder hændelser for terror

Den britiske premierminister Theresa May kalder angrebene for 'forfærdelige hændelser' og oplyser, at de behandles som 'potentielle terrorhandlinger'.

Hun har indkaldt  til krisemøde i regeringens krisekomité, Cobra, søndag morgen. Her vil blandt andre Londons borgmester, Sadiq Khan, også deltage. 

Amatørvideo viser sekunderne efter angreb på London Bridge Video: Malene Sørensen & AP

- Vi kender endnu ikke alle detaljer, men dette var et overlagt og kujonagtigt angreb på uskyldige beboere og besøgende i London. Der er intet, der retfærdiggør sådan et angreb, siger Sadiq Khan. 

Som reaktion på angrebene kan borgerne i London søndag og i dagene efter forvente at se mere politi på gaden end normalt. Det bekræfter byens borgmester.

Danskere i London opfordres til at ringe hjem

Danskere i London opfordres af Udenrigsministeriets Borgerservice at ringe hjem til pårørende i Danmark. Danskere, der har akut brug for hjælp, skal ringe til Udenrigsministeriet på telefon 33 92 11 12.

Facebook har desuden aktiveret onlinemediets såkaldte Safety Check, så personer i London kan lade deres nærmeste vide, at de er i god behold.

Lørdag aften fandt der desuden et knivoverfald sted i bydelen Vauxhall syd for London Bridge. Da det skete kort efter angrebene ved broen og Borough Market, spekulerede de britiske medier længe i, om der var en sammenhæng, men det har Metropolitan Police afvist.

Hændelserne kommer få uger efter, at en koncertarena i Manchester blev angrebet af en selvmordsbomber. Her mistede 22 ofre livet, og 116 blev såret.