Valg i Storbritannien

Britiske fiskere har fået nok og det kommer til at gå ud over Danmark

Britiske fiskere glæder sig til Brexit. Så kan de igen få kontrol over deres eget farvand. Men det hele kan ende i en ny torskekrig med Danmark.

- Det er røveri – absolut – det er røveri. Vi har ikke personligt noget imod danskere fiskere – de udnytter bare en situation, som EU har skabt, siger Arron Brown, fiskersøn, og nu pressetalsmand i organisationen Fishers for Leave – en partipolitisk uafhængig organisation, der vil ud af EU.

Han taler om store danske trawlere, der fanger store mængder konsumfisk i britisk farvand – ja, 40 procent af dansk fiskeri foregår i britisk farvand.

Og de britiske fiskere mener, at danskerne og andre EU-lande tømmer britisk farvand for fisk – og nu har de fået nok, de vil have deres fisk tilbage.

​Brexit står for døren, og er der nogen, der mener det på den hårde måde, ja så er det britiske fiskere også her i havnen i Troon i det sydvestlige Skotland.

- Vil de have Brexit ? – ja absolut, siger fiskeskipper Gary McKennan, der er i gang med at bøde garn. 

- Lad os komme ud af EU, vi har fint fiskevand her, lad os styre det selv på bedste vis, siger han.

Kræver en 200 sømil grænse

Havnen i den lille by Troon er hjemsted for resterne af området Ayrshires en gang så stolte fiskeflåde. Der er kun 12 familieejede rejekuttere tilbage af fordums 50 silde- og makrelkuttere. Engang omfattede fiskersamfundet her flere landsbyer. Nu er der kun få familier tilbage blandt Ayrshires godt én million indbyggere.

Fishers for Leave kræver en 200 sømil grænse, hvor det er briterne, der bestemmer. I dag er den 12 sømil og nogle EU-fiskere har ret til at gå helt ind på 6 sømil.

Hvis de britiske fiskere får magt som agt – ja så kan det betyde enorme tab for danske fiskere i milliardklassen. Den danske regering truer sammen med flere andre EU-lande med at trække Storbritannien for den internationale domstol i Haag.

Vi ender i en ny torskekrig

Arron Brown er ikke i tvivl. Det er sandsynligt, at vi ender i en ny torskekrig, siger han.

- Det er ikke fordi, vi hader danskerne, nej det gør vi ikke, men vil vi have kontrollen med vores eget farvand? Ja, det vil vi. Vil vi genopbygge vores egen industri? Ja, det vil vi, siger Arron Brown, Fishers for Leave.

En sæl boltrer sig i havnebassinet omgivet af måger, der venter på en godbid, mens Arron Brown forklarer.

Kontrollen med vores eget farvand og dets store ressourcer løber op I milliarder af pund. De penge ville være en enorm adrenalinindsprøjtning, så vi kan genopbygge vores industri. Skabe nye job til unge mænd og få bygget nye skibe, siger han.

Frygt for at May giver køb på 200 sømil-grænsen

Spørgsmålet er, om den britiske regering vil følge fiskernes krav. Der er valg 8. juni og den konservative premierminister Theresa May har ikke direkte sagt, at hun vil holde på de 200 sømil. Hun holder mulighederne åbne op til Brexitforhandlingerne. Fiskerne frygter, at hun vil give køb under Brexitforhandlingerne.

Så hvem skal de stemme på? Ja, det er spørgsmålet til en million, svarer fiskeskipper Keith Wilson, der håber på, at Storbritannien tager kontrollen med dets eget farvand og fisk.

- Og når det er sket, ja så kan vi godt snakke. Også med danskerne, siger han.