Udland

Ens overbid på børn vakte mistanke - nu skal afdød fertilitetslæge DNA-testes

En hollandsk fertilitetslæge mistænkes for at have befrugtet mindst et dusin kvinder med sin egen sæd.

Et mistænkeligt ens overbid og meget sammenlignelige hypermobile led.

Det var tilsyneladende det, der gav mistanke til, at en hollandsk fertilitetslæge måske har brugt sin egen sæd til undfangelsen af mindst 20 børn.

Torsdag gav retten i Rotterdam så tilladelse til at DNA-teste den nu afdøde fertilitetslæge og sædbankchef, Jan Karbaat, der indtil sin død i april i år selv har nægtet at lade sig teste.

Rettens beslutning var til stor jubel for de 22 fremmødte forældre og børn, som alle mistænker lægen for at være donorbørnenes biologiske far.

Tandbørste skal testes

Det er flere tilfælde, hvor børnene fysisk ligner fertilitetslægen, som har ført til mistanken om, at han skulle have brugt sin egen sæd i befrugtningen.

De fleste af børnene er ifølge The Guardian født i 1980’erne og alle sammen undfanget på den klinik, som den hollandske læge drev indtil 2009.

Advokaten for lægens familie har sagt, at der ikke er noget at komme efter i sagen, og selvom Jan Karbaat angiveligt skulle have skrevet i sit testamente, at han ikke ville DNA-testes, er det nu tilsyneladende det, der kommer til at ske.

DNA-testen skal laves ud fra personlige ejendele, blandt andet en tandbørste, som politiet konfiskerede i hans hjem kort efter hans død, skriver The Guardian.

Myndigheder lukkede klinik i 2009

Karbaats klinik blev lukket ned i 2009 efter talrige klager og to inspektioner fra sundhedsmyndighederne. Det handlede blandt andet om, at han skulle have forfalsket data såsom analyser og beskrivelser af sæddonorerne.

Nu ser en om muligt endnu større skandale dog ud til at være under opsejling.

Men ifølge retten skal resultatet af DNA-testen forblive fortrolig, indtil en anden dommer har godkendt, at Jan Karbaats DNA må sammenlignes med donorbørnenes, skriver The Guardian.