Udland

Diktator til journalister: Skriv sandheden om bøsser og få en iPhone 7

Beskyldninger om at bøsser i Tjetjenien bliver smidt i kz-lejre passer ikke, lyder det fra Tjetjeniens leder, der inviterer journalister til landet.

Tortur, drab og forfølgelse. Det er hverdagen for homoseksuelle i den russiske autonome republik Tjetjenien, siger menneskerettighedsorganisationer til den russiske avis Novaya Gazeta

Ifølge avisens kilder, så er over 100 mænd smidt i fængsel, hvor de bliver tortureret. Tre skulle have mistet livet. 

Men det er beskyldninger, som overhovedet ikke har hold i virkeligheden, siger Tjetjeniens præsident Ramzan Kadyrov, der styrer den autonome republik i Rusland med hård hånd.

En talsmand for Kadyrov har tidligere sagt til det russiske nyhedsbureau, Interfax, at oplysningerne i Novaya Gazeta er det pure opspind, fordi der ifølge ham ikke findes homoseksuelle i Tjetjenien.

- Man kan ikke anholde og retsforfølge mennesker, som slet ikke eksisterer i republikken. Men hvis der var sådanne folk i Tjetjenien, så var det slet ikke nødvendigt for politiet at gøre noget med dem, fordi deres familie ville sende dem et sted hen, hvor de aldrig ville komme tilbage fra, sagde Alvi Karimov til Interfax.

International furore

Udtalelsen i Groznij gav genklang i det meste af den vestlige verden og flere statsledere var ude at kritisere homoseksuelles rettigheder - eller mangel på samme - i Tjetjenien. Også internationale medier tog sagen op.

Senest har Erkka Mikkonen, korrespondent for den finske tv-station YLE, fået bolden til at rulle. Under en pressebriefing i udenrigsministeriet i Moskva, spurgte den finske korrespondent om, hvorvidt behandlingen af bøsser i Tjetjenien har en betydning for forholdet mellem Rusland og EU. Til det svarede udenrigsministeriets talskvinde: Tag selv til Tjetjenien og undersøg sagen.

Kadyrov udlover iPhone 7 

Talskvinden appellerede endda direkte til Ramzan Kadyrov efter Erkka Mikkonens spørgsmål .

En talsperson for den russiske udenrigsminister vil ikke svare på homo-spørgsmål. Video: Claus Borg Reinholdt

- Kære hr. Kadyrov. I dag til pressebriefingen har vi en repræsentant fra finsk tv, Erkka Mikkonen, som er meget interesseret i at vide noget om homoseksuelle i Tjetjenien. Det er ikke et spørgsmål, som kan besvares af en talsperson fra udenrigsministeriet. Kunne De ikke organisere en tur for denne journalist til Tjetjenien, hvor han kan få svar på alle sine spørgsmål, sagde Maria Zakharova direkte henvendt til den tjetjenske leder.

Der gik ikke lang tid før beskeden nåede Kadyrov i Groznij i det nordlige Kaukasus. Han satte sig til tasterne og skrev bl.a. på sin Telegram-kanal:

- Dørene er altid åbne i vores republik. Kom hertil og skriv sandheden. Vi laver en konkurrence. Den, der skriver sandheden, får en iPhone 7, skriver han.

Om den finske korrespondent har tænkt sig at tage imod invitationen er uvist. Men han er selv tilfreds med, at det lykkedes ham at få sat fokus på emnet.

- Jeg er glad for, at jeg tog emnet op om homoseksualitet. De spørgsmål, jeg stillede, har fået stor synlighed og er blevet delt livligt på sociale medier i Rusland, siger Erkka Mikkonen til svenske SVT.