Udland

Verdens største fly vist frem for første gang

Rigmandsprojektet Stratolaunch skal ikke fragte passagerer, men bruges til at skyde satellitter ud i rummet.

Det er simpelthen for besværligt og langsomt at få fyret sine satellitter i rummet.

Det mener den amerikanske rigmand Paul Allen, der lavede Microsoft sammen med Bill Gates, og derfor har han fået bygget verdens største fly, der skal skyde satellitterne af sted fra luften.

I går, onsdag, amerikansk tid, viste Allen for første gang flyet, der er døbt 'Stratolaunch', frem fra sit fødested - en enorm hangar i den californiske Mojave-ørken. Det skriver CNN.

28 hjul og seks motorer

Stratolaunch betyder på dansk noget i stil med stratos-affyring og henviser til, at satellitterne skal fyres af sted fra flyet i stratosfæren, der er det næstlaveste lag i jordens atmosfære, i højden fra omkring 10-18 kilometer op til 50 kilometer fra planetens overflade.

Flyet har det største vingefang nogensinde set på over 117 meter og er i længde kun overgået af det sovjetiske fragtfly Antonov-225.

Stratolaunch har seks motorer fra passagerflyet Boeing 747, 28 hjul på landingsstellet og kapacitet til at bære omkring 226 ton vægt. Det har været under konstruktion i seks år.

Stratolaunch ruller her langsomt ud af den specialbyggede hangar, der har været flyets hjem siden fødslen for seks år siden.

Skal gøre opsendelserne billigere

Ifølge Jean Floyd, der er direktør for Stratolaunch-projektet, er målet at gennemføre den første prøveopsendelse af flyet i 2019.

- I de næste uger og måneder vil vi udføre tests i Mojave. Da det her er det første fly af sin slags, har vi tænkt os at være meget grundige med prøverne, skriver hun i en pressemeddelelse.

Målet med Stratolaunch er ikke kun at gøre det hurtigere at sende satellitter i kredsløb, men også at gøre det meget billigere. Stratolaunch kræver ikke meget mere end nyt brændstof mellem flyvninger.