Ulla Terkelsen: Britiske valg er sjove, fordi briterne er sjove
Det er kun et lille Är siden, briterne sidst var i stemmeboksen. Dengang gjaldt det Brexit. Nu er det parlamentsvalg, og Ulla Terkelsen er igen pÄ hol
Et vigtigt element i britiske valgkampe er munter âcanvassingâ. Det er valgkamp ved gadedĂžren.
Politikerne gÄr konstant op og ned ad gaderne og stemmer dÞrklokker. De fleste mennesker pÄ de britiske Þer bor i rÊkkehuse.
SĂ„ beboerne kommer ud af husene og stĂ„r og skĂŠndes med politikerne pĂ„ forhavernes plĂŠner. I ordets mest bogstavelige betydning: âgrĂŠsrodsdemokratiâ.
De griner ogsÄ tit sammen med politikerne, til sidst. Og sÄ gÄr politikerne videre, borgerne smÊkker dÞren i, og gÞr hvad der passer dem pÄ valgdagen.
Denne gang er valgets udfald nok forudsigeligt. Alle tror, at den konservative premierminister Theresa May vinder valget. SĂ„dan behĂžver det ikke at vĂŠre. Fra 1997-2010 var det Labour, der altid ryddede bordet. Men ved dette valg er Labours leder en grĂ„skĂŠgget eks-trotskist, der er veganer og uden stor appel udenfor "munke-marxistiske" cirkler. SĂ„ er May mere âmainstreamâ.
Men alligevel er det ved at blive spÊndende nu. For den grÄskÊggede Jeremy Corbyn haler ind pÄ Theresa May. Det er fordi, hun har dummet sig.
I det konservative valgmanifest foreslog hun en Êndring af plejehjemmenes finansiering. Fra nu af skulle plejehjem ikke vÊre gratis. Der skulle en grÊnse pÄ for, hvem der kan fÄ gratis plads. Folk med formuer pÄ over 250 000 kr skulle til at betale.
Da protesterne kom, fordi borgerne mente, at de havde betalt skat hele livet til velfÊrd, og fordi deres bÞrn fra nu af kunne blive gjort arvelÞse, for alle sparepengene ville gÄ til plejehjemmene, sÄ blev forslaget trukket tilbage.
Men skaden var sket. For nu tror de mistÊnksomme borgere, at selvom forslaget er trukket tilbage, sÄ kommer det nok alligevel bagefter, efter valget, om end i en anden form.
Ikke Mays plan
PrÊstedatteren Theresa Mays omdÞmme, som kvinden med det faste greb og det sikre gangsyn, var skrammet. Op af gryden steg Jeremy Corbyns Änd.
Excentrisk, nuvel, venstreorienteret, ja, naturligvis, men mÄske fastere i kÞdet end Theresa og i hvert fald de gamles ven. Corbyns sociale sindelag forekom pludseligt ikke mere sÄ anakronistisk og komisk som i valgkampens fÞrste fase.
Valgkampen skulle have handlet om Brexit, det britiske farvel til EU. Men âdemens-skattenâ fejede EU af bordet for en tid. Nu er EU pĂ„ banen igen. Og ogsĂ„ der har Corbyn vĂŠret heldig.
Fru May siger, at briterne skal ud. Hellere ud end fÄ en dÄrlig ordning med EU. En sÄkaldt hÄrd Brexit. Men Jeremy Corbyn har ikke noget imod en sÄkaldt blÞd Brexit. AltsÄ ud af EU, men samtidigt med kompromisser i form af en masse fortsÊttelser af samarbejdet med EU og trÄde til de andre europÊere, ogsÄ efter udmeldelsen.
I Londons City, hvor finansverdenen bor, vil de helst have blÞd Brexit. De frygter flugt fra City, hvis Brexit bliver for kategorisk og hÄrd. SÄ Jeremy Corbyns stjerne er pÄ vej op i de kredse.
Dog skal man ikke tro, at finansbosserne i de store banker og forsikringsselskaber herefter stemmer Labour. Det gĂžr de nĂŠppe.
For Labour gÄr til valg pÄ et stÊrkt venstreorienteret program, der hÞrer hjemme i tiden inden Tony Blair blev Labours leder i 1994 og i Ärevis skaffede partiet regeringsmagten.
Tony Blair fik fat i midten af britisk politik ved at forkaste den rene socialisme. De fĂŠrreste tror, at Corbyns venstreorienterede linje kan skaffe ham sejren. Men han har fĂ„et en saglig Brexit-sejr i nogle kredse ved at vĂŠre blĂžd Brexitâeer.
Ude pÄ flankerne er der de skotske nationalister, der kÊmper for selvstÊndighed og fortsat fuldt medlemskab af EU.
Der er UKIP, anti-EU og anti-indvandrer partiet, som spĂ„s nederlag. For deres hovedsag, at trĂŠkke UK ud af EU, er vundet. Og sĂ„ er der de mest pro-EUâske, de liberale, der hĂ„ber at fĂ„ stemmer fra bĂ„de de konservative og Labour fra vĂŠlgere, der ikke vil acceptere Brexit og stadig tror udmeldelse kan undgĂ„s.
Terroren i Manchester har ikke pÄvirket valgkampen. Ofte fÄr den siddende premierminister opbakning, nÄr landet stander i vÄde.
Men i et monarki som det britiske er det Dronningen, der symboliserer nationens sammenhold og identitet i kriser, ikke det politiske overhoved.
SĂ„ Manchester gav ikke Fru May ekstra points. Katastrofen fandt desuden sted midt i balladen om âdemens-skattenâ. Og den sag er Fru May ikke kommet sig over endnu. Hvis hun tager fejl om demens, kan hun sĂ„ ikke tage fejl i forhandlingerne med EU?
Der er valg i Det Forenede Kongerige - England, Skotland, Wales og Nordirland - den 8. juni. Det bliver â sjovtâŠ