Udland

Nasa vil sende sonde til solen

Vores studier af solen er lige nu som at studere vejret ved at kigge ud af vinduet, mener Nasa, der nu vil sende en sonde til den livgivende stjerne.

Med en overfladetemperatur på 5.778 grader er solen ikke ligefrem et simpelt sted at tage til.

Men vores viden om stjernen, der er kilde til langt det meste af energien på Jorden, er for dårlig og det skal der gøres noget ved, mener den amerikanske rumfartsorganisation Nasa, der vil sende en sonde mod solen næste år.

- Medmindre vi kan forklare, hvad der foregår tæt på solen, kan vi umuligt forudsige, hvordan rumvejr kan betyde kaos på Jorden, skriver Nasa i en pressemeddelelse.

Skal være i rummet i over seks år

Missionen har fået navnet 'The Parker Probe' efter fysikeren Eugene Parker, der som den første beskrev eksistensen af solvinde for snart 60 år siden.

Sonden skal sendes op næste år og vil være i rummet i mere end seks år, før den har fuldført sin mission. Den vil komme tættere på solen end nogensinde før, men vil stadig være omkring seks millioner kilometer fra stjernens overflade. Det svarer til, at sonden rejser omkring 96 procent af vejen til solen.

Og selv på den afstand er temperaturerne så høje, at det bliver lidt af en udfordring at designe sonden.

- Det er lidt af en konstruktionsmæssig bedrift, siger Betsy Congdon, der er leder af det hold, der designer sondens varmeskjold.

Fartøjet bliver ganske lille, omtrent på størrelse med et køleskab, men i stand til at modstå temperaturer på godt 1100 grader.

Trodser fysikkens love

Det primære mål for Parker-sonden er at indsamle data omkring rumvejr. Ikke mindst solvinde, der kan være livsfarlige for astronatuer og beskadige satelitter og endda forårsage strømsvigt på Jorden. Det skal også studeres, hvordan solens atmosfære kan være omkring 300 gange varmere end stjernens overflade.

- Det burde ikke kunne lade sig gøre. Det trodser fysikkens love. Det er som vand, der flyder opad, sagde Nicola Fox, der er forsker på projektet, på en pressekonference.

Og der kan måske blive trængsel omkring solen. Det europæiske rumfartsagentur ESA oplyste i 2015 planer om at sende en sonde mod solen i oktober 2018.