Udland

Dansk skuffelse, hårde ord og Tesla-opsigelse rammer Trump efter klima-farvel

Den amerikanske præsidents argumenter er forkerte, siger Lars Løkke Rasmussen.

Skuffelse. Forargelse. Vrede.

Reaktionerne er stærke, efter den amerikanske præsident Donald Trump torsdag har meddelt, at han trækker USA ud af klimaaftalen fra Paris.

Ualmindeligt trist og helt uforståeligt, siger den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Alle de argumenter, som Donald Trump fremfører, er forkerte. Der bliver tegnet et billede af USA i en offerrolle, som slet ikke passer på verdens største økonomi, siger han til TV 2.

- Jeg er ked af det på verdens og Amerikas vegne. Det er en trist aften.

En unfair aftale?

Klimaaftalen fra Paris forpligter de deltagende lande til at reducere deres udslip af skadelige klimagasser og arbejde for at begrænse den gennemsnitlige globale temperaturstigning.

Men aftalen er ikke ”fair” for USA, mener præsidenten.

- Denne aftale handler mindre om klimaet og mere om andre landes økonomiske fordel over USA. Resten af verden klappede, da vi underskrev aftalen. De var helt vilde, siger Donald Trump.

​USA vil ikke forpligte sig til at mindske udledningen af skadelige gasser og begrænse de globale temperaturstigninger. Video: Anders Masannek Jørgensen

Elon Musk vil forlade Trump

Beslutningen om et farvel til klimaaftalen får nu Tesla-direktøren Elon Musk, der har rådgivet Donald Trump om erhvervsspørgsmål, til at stoppe øjeblikkeligt. 

- Jeg forlader præsidentens råd. Klimaforandringer er ægte. At forlade Paris er ikke godt for USA eller verden, skriver Elon Musk på Twitter.

Musk har siden Trumps indsættelse været en del af et råd bestående af 20 erhvervsledere.

Skulder ved skulder

I Danmark udviser Folketingets partier enighed med statsministeren på Twitter.

- Mange ting er Lars Løkke og jeg uenige om, men i denne sag står jeg skulder ved skulder med statsministeren bag Paris-aftalen, skriver Socialdemokraternes Benny Engelbrecht.

- Løftet, vi aldrig håbede, at han ville bryde: Fuldt stop for Paris-aftalen. Det er en sort dag hos USA, kloden og kommende generationer, skriver De Radikales formand, Morten Østergaard.

Og også hos SF er man klar i mælet.

- Skam dig, Trump. Kommende generationer vil stille dig til regnskab for manglende klimahandlinger. Nu må EU løfte de grønne ambitioner, tweeter formand Pia Olsen Dyhr.

Egoistisk

USA er verdens næststørste udleder af CO2 og har de seneste år stået for, hvad der svarer til 15 procent af det globale udslip af skadelige klimagasser.

Og ifølge De Konservatives Brian Mikkelsen er det en egoistisk handling, at Trump hiver USA væk fra de internationale forpligtelser.

- Der er ikke tid til at handle egoistisk, vi skal stå sammen om at redde verden. Jeg er enormt skuffet og rystet, skriver han på Twitter.

Og også Alternativet har hårde ord til den amerikanske præsident.

- Føj Trump. Nej, den skal ikke genforhandles, nu skal vi andre rykke. Det skylder vi Jorden, skriver Rasmus Nordqvist.

Kerry: - Kæmpe fejl

USA's tidligere ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, er også trist efter dagens udmelding.

- Hver eneste republikaner skal stå til ansvar for det, som Trump har gjort i dag. 2018 vil komme snart, og Paris vil være på stemmesedlen, skriver han på Twitter.

John Kerry, USA's tidligere udenrigsminister, kritiserer på Facebook beslutningen.

My thoughts on today's big mistake by President Trump to put America last - and the big fight he's started: The...

Posted by John Kerry on Thursday, June 1, 2017