Udland

Udlandet morer sig over Løkke-foto: Tror nordiske ledere håner Trump

Et uskyldigt billede, der markerer nordisk samarbejde, eller en hylende morsom hån af den amerikanske præsident?

Det er ikke sikkert, at Lars Løkke Rasmussen og hans nordiske statsministerkolleger var klar over, at de gjorde grin med Donald Trump, da de stillede op til et særligt billede.

Men det er sådan, flere udenlandske medier vælger at tolke fotoet, der nu spredes flittigt på sociale medier.

Mandag var de fem nordiske statsministre samlet i norske Bergen til det årlige møde i Nordisk Ministerråd, der holdes på skift mellem landene. Det var ved den lejlighed, at Islands Bjarni Benediktsson, Sveriges Stefan Löfven, Finlands Juha Sipilä, Danmarks Lars Løkke Rasmussen og Norges Erna Solberg fik taget et billede, hvor de alle holdt hænderne på den samme bold.

Trump og den lysende globus

Billedet har siden ramt de sociale medier, og flere udenlandske netmedier ser billedet som et forsøg på at genskabe et allerede ikonisk billede fra Donald Trumps nylige rejse til Mellemøsten.

Her kunne Donald Trump ses med hånden på en skinnende kugle sammen med Saudi Arabiens konge, Salman bin Abdulaziz, og Egyptens præsident, Abdel Fattah al-Sisi.

- Internettet gik straks amok, men nu er disse nordiske statsministre gået med på morskaben. Statsministrene fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige genskabte Trumps lysende globus – og det er hylende morsomt, skriver Daily Beast.

- Donald Trump blev udsat for megen latterliggørelse tidligere på måneden, da han poserede med en kæmpe strålende klode under sit besøg i Saudi Arabien – og selv andre verdensledere nægter at lade ham glemme det, skriver den britiske udgave af Huffington Post.

Også flere britiske aviser som Daily Mail og The Telegraph har kastet sig over historien i deres netudgivelser, sidstnævnte med spørgsmålet: Håner disse nordiske ministre Trump med dette billede?

Nu mener mange altså, at ligheden med billedet fra Bergen af de nordiske ministre er slående.

Billedet af Trump blev taget for godt en uge siden i Saudi Arabien under indvielsen af et nyt center for bekæmpelse af ekstremisme - mens billedet af Lars Løkke og hans kolleger blev taget som markering af et fælles nordisk initiativ på globale udfordringer.

Det svenske billede

Når flere udenlandske medier tilsyneladende tror det værste om de nordiske ledere, så kan det hænge sammen med, at Sveriges regering før har gjort sig bemærket på sociale medier med dette billede:

Billedet fra februar blev i mange medier tolket som en parodi på et billede af Donald Trump, som efter tre dage i Det Hvide Hus underskrev en præsidentiel erklæring, hvori han gjorde det muligt at fjerne den finansielle støtte til udviklingsorganisationer, der hjælper kvinder til abort og prævention - uden at en eneste kvinde kom med på billedet: