Donald Trump

Trump svarer Tyskland igen med nyt twitter-udbrud

Flere fremtrædende tyske politikere har været ude med kritik af Donald Trump den seneste uge.

- Vi har et massivt handelsunderskud med Tyskland, plus de betaler langt mindre, end de burde, til Nato og militær. Meget dårligt for USA. Det vil ændre sig.

Sådan skriver USA’s præsident, Donald Trump, på Twitter i et af sine efterhånden berømte udbrud på det sociale medie.

- Svækker Vesten med sine handlinger

Udbruddet kommer dagen efter, at den tyske udenrigsminister, Sigmar Gabriel, var ude at sige, at Donald Trump svækker Vesten med sine handlinger.

- Enhver som accelererer klimaforandringer ved at svække miljøregler, som sælger flere våben i konfliktområder, og som ikke har noget politisk ønske om at løse religiøse konflikter, bringer freden i Europa i fare, sagde Sigmar Gabriel.

Kommentaren kom efter at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, sagde, at tilliden mellem Europa og USA svinder ind. Derfor mener Sigmar Gabriel, at "den amerikanske regerings kortsigtede politik står på tværs af EU's interesser".

- Han smadrer vestlige værdier

De tyske socialdemokraters formand og kanslerkandidat, Martin Schulz, er også ude med skarp kritik af den amerikanske præsident. Han anklager Trump for at smadre vestlige værdier og undergrave international samarbejde.

Han mener, at den amerikanske præsident underløber det fredelige internationale samarbejde, som baserer sig på gensidig respekt og tolerance.

- Man må stå i vejen for en sådan mand med hans ideologi om genoprustning, lyder det fra den socialdemokratiske formand.

Klimaaftale splitter verdensledere

Tysklands forbundskansler Angela Merkel mødtes i forrige uge med den amerikanske præsident og fem andre verdensledere til et G7-topmøde i Italien.

Lederne fra Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og USA havde sat hinanden i stævne på den italienske ø Sicilien for blandt andet at diskutere terrorisme, økonomi og klima.

Sidstnævnte drøftelser om klima og klimaforandringer ledte dog til store uenigheder på mødet, og Angela Merkel udtalte efterfølgende, at diskussionen var ”svær, for ikke at sige meget utilfredsstillende”, fordi USA gik alene mod de andre seks lande på klimaspørgsmålet.

Donald Trump har under hele sin tid som præsident udtalt sig negativt om den klimaaftale, som USA og 194 andre lande indgik i 2015 ved COP21-mødet i Paris.

Præsidenten har oplyst på Twitter, at han i denne uge vil tage stilling til, om USA fortsat skal være med i aftalen, eller om de vil træde ud af den.

Merkel: Tilliden svinder ind

Søndag aften i kølvandet på det turbulente G7-møde sagde Angela Merkel i en tale, at hun ikke længere føler, at hun fuldt ud kan stole på USA. Hun lagde op til, at Europa skal frigøre sig fra amerikanerne og tage sin skæbne i egne hænder.

- Tiden, hvor vi kunne stole fuldstændig på andre, er til en vis grad forbi. Det har jeg oplevet de seneste dage. Derfor kan jeg kun sige, at vi europæere virkelig må tage vores skæbne i egen hånd. Selvfølgelig i venskab med USA og Storbritannien og som gode naboer, når det er muligt, med Rusland og andre lande. Men vi skal vide, at vi selv skal kæmpe for vores fremtid som europæere, sagde hun på et vælgermøde.