Donald Trump

Tyskland om Donald Trump: Han svækker Vesten

Den tyske udenrigsminister mener, at USA's kortsigtede politik går på tværs af EU's interesser.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har med sine handlinger svækket Vesten, siger Tysklands udenrigsminister, Sigmar Gabriel.

- Enhver som accelererer klimaforandringer ved at svække miljøregler, som sælger flere våben i konfliktområder, og som ikke har noget politisk ønske om at løse religiøse konflikter, bringer freden i Europa i fare, siger Gabriel.

Kommentaren kommer, efter at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har sagt, at tilliden mellem Europa og USA svinder ind. Derfor mener Sigmar Gabriel, at "den amerikanske regerings kortsigtede politik står på tværs af EU's interesser".

- Vesten er blevet mindre, i al fald er Vesten blevet svagere, konstaterer han.

Klimaaftale splitter verdensledere

Tysklands forbundskansler Angela Merkel mødtes i forrige uge med den amerikanske præsident og fem andre verdensledere til et G7-topmøde i Italien.

Lederne fra Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og USA havde sat hinanden i stævne på den italienske ø Sicilien for blandt andet at diskutere terrorisme, økonomi og klima.

Sidstnævnte drøftelser om klima og klimaforandringer ledte dog til store uenigheder på mødet, og Angela Merkel udtalte efterfølgende, at diskussionen var ”svær, for ikke at sige meget utilfredsstillende”, fordi USA gik alene mod de andre seks lande på klimaspørgsmålet.

Donald Trump har under hele sin tid som præsident udtalt sig negativt om den klimaaftale, som USA og 194 andre lande indgik i 2015 ved COP21-mødet i Paris.

Præsidenten har oplyst på Twitter, at han i denne uge vil tage stilling til, om USA fortsat skal være med i aftalen, eller om de vil træde ud af den.

Merkel: Tilliden svinder ind

Søndag aften i kølvandet på det turbulente G7-møde sagde Angela Merkel i en tale, at hun ikke længere føler, at hun fuldt ud kan stole på USA. Hun lagde op til, at Europa skal frigøre sig fra amerikanerne og tage sin skæbne i egne hænder.

- Tiden, hvor vi kunne stole fuldstændig på andre, er til en vis grad forbi. Det har jeg oplevet de seneste dage. Derfor kan jeg kun sige, at vi europæere virkelig må tage vores skæbne i egen hånd. Selvfølgelig i venskab med USA og Storbritannien og som gode naboer, når det er muligt, med Rusland og andre lande. Men vi skal vide, at vi selv skal kæmpe for vores fremtid som europæere, sagde hun på et vælgermøde.

Udtalelsen kommer foruden G7-topmødet også ovenpå et møde i FN’s hovedkvarter, hvor Donald Trump endnu en gang langede ud efter de efter NATO-lande, der ikke opfylder det amerikanske krav om, at alle medlemslandene skal bruge mindst to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret.

Dermed har den amerikanske præsident for alvor formået at så tvivl om NATO-samarbejdet.

Stadig dansk tro på Trump

Den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger dog til TV 2, at han stadig stoler fuldt og fast på USA - og også på den amerikanske præsident Donald Trump.

- Nu er Trump jo Trump. Han opfører og udtaler sig på en måde, vi ikke rigtigt har været vant til i international politik og diplomati, siger Claus Hjort Frederiksen.

Den danske forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen stoler fuldt og fast på USA. - Men Trump er jo Trump, siger han.

Til juli skal de to verdensledere fra USA og Tyskland endnu en gang mødes.

Denne gang i Hamburg i forbindelse med G20-topmødet, hvor 19 af verdens industrilande og vækstøkonomier samt EU skal drøfte økonomiske anliggender.