Udland

Putin besøger Macron for første gang - og det bliver ikke hjerteligt

Der er ikke lagt op til hjertelige kram, når Ruslands præsident Putin i dag besøger den franske præsident Macron.

Frankrigs nye præsident, Emmanuel Macron, tager i dag imod Ruslands præsident Vladimir Putin i Paris.

Det er første gang, at de to præsidenter skal mødes, og Macron har på forhånd lovet, at han vil tale med store bogstaver over for den russiske præsident.

Vi tror ikke, at Putin vil prøve at løfte Macron op. I hvert fald tror vi, at Macron vil gøre modstand, hvis Putin prøver på det

Ulla Terkelsen

De to lande er dybt uenige på en række punkter, men Macron har dog understreget, at det er vigtigt at søge dialogen med Rusland for at løse internationale kriser og udfordringer.

- Nu handler det om, for Macron, at sende signalet til verden: "I lang tid var den eneste kompetente person på verdensscenen, i vores del af verden, Angela Merkel i Tyskland. Trump er excentrisk, May er på vej ud i Atlanterhavet med sit land Storbritannien". Nu vil han sige, ”nu er jeg også kommet til”, siger TV 2-korrespondent Ulla Terkelsen.

Ifølge Ulla Terkelsen har de to ledere brug for hinanden i hver deres politiske virkelighed. Macron skal vise, at Frankrig er på vej frem, og Putin skal vise, at Rusland også kan agere inden for stregerne på den verdenspolitiske scene og ikke kun blive opfattet som et styre, der blander sig i fremmede landes valgkampe og skaber ustabilitet i Ukraine.

- Putin har også, på grund af sanktionerne, der plager ham, behov for at komme ud på dansegulvet igen, siger hun.

Anstrengt forhold

Det er dog næppe en fransk præsident med åbne arme, der tager imod Putin. Under den netop overståede valgkamp nød Macrons modstander i valgets anden runde, den højrenationale Marine Le Pen, opbakning fra Rusland.

Hun er blandt de politikere, som har opfordret til tættere relationer med Rusland og godkendt Ruslands annektering af Krim-halvøen fra Ukraine i 2014.

Og så var hun blandt andet på besøg i Moskva kort før valget.

Ved den lejlighed lovede Vladimir Putin, at Rusland ikke ville blande sig i det franske valg.

- Under ingen omstændigheder ønsker vi at påvirke udfaldet af valget, men vi ønsker at forbeholde os ret til at kommunikere med alle repræsentanter for alle politiske kræfter for et land - ligesom vore partnere i EU og i USA, sagde Putin under sit møde med Le Pen ifølge nyhedsbureauet Interfax.

Med direkte henvisning til Ruslands støtte til Emmanuel Macrons modstander i det franske præsidentvalg, Marine Le Pen, gjorde Macrons stab allerede opmærksom på russisk påvirkning tilbage i februar.

- Russiske hjemmesider forsøger at hjælpe mere prorussiske politikere i Frankrigs valgkamp, sagde Richard Ferrand, der er generalsekretær i Macrons parti, En Marche!

Kort før det franske valg blev en række stjålne dokumenter spredt, og Emmanuel Macron kunne fortælle, at de var blevet udsat for et massivt hackerangreb.

Under det officielle besøg i dag skal Vladimir Putin og Emmanuel Macron sammen åbne en særlig kunstudstilling. I dag er det nemlig 300 år siden, Frankrig og Rusland grundlagde de officielle diplomatiske forbindelser mellem de to riger.

- Zaren, Peter Den Store, kom til Versailles, ligesom han gør det i dag, hvor lederen hedder Putin, og der mødte han den franske konge Ludvig den 15. Han var kun syv år, så den russiske zar, som var to meter og tre centimeter høj, løftede den lille konge op og gav ham et knus. Vi tror ikke, at Putin vil prøve at løfte Macron op. I hvert fald tror vi, at Macron vil gøre modstand, hvis Putin prøver på det, siger Ulla Terkelsen.