Udland

Macrons faste håndtryk: Nu vil Frankrigs nye førstemand vise, hvad han kan

Først gav han Trump hvide knoer, så lod han ham hænge, og så sendte han et stærk signal til Putin om brugen af kemiske våben.

Den nyvalgte franske præsident, Emmanuel Macron, er gået til sine første internationale opgaver med hovedet højt og ambitioner om at sende et stærkt signal.

Først gav han Donald Trump hvide knoer med et fast og bestemt håndtryk, da de to præsidenter mødtes under Trumps besøg i Bruxelles i sidste uge.

Under håndtrykket forsøgte Trump to gange at slippe Macrons hånd, men først anden gang gav franskmanden slip.

Efterfølgende udtalte Emmanuel Macron, at håndtrykket ikke var uskyldigt.

- Man bliver nødt til at vise, at vi ikke vil komme med små indrømmelser – selv symbolske af slagsen, sagde han til det franske medie Journal du Dimanche.

Lod Trump vente

Men det slutter ikke her. Da den nyvalgte franske præsident skulle hilse på flere af de statsledere, der er samlet til Nato-topmøde i Bruxelles, lod han Trump vente.

En video, som Emmanuel Macron selv har lagt ud på Twitter, viser, hvordan han først har retning mod Donald Trump. Men kort før han når hen til ham, skifter han retning for først at hilse på den tyske forbundskansler, Angela Merkel. 

Tilbage stod den amerikanske præsident med armene ude i en indbydende gestus, som altså måtte vente lidt. Da det blev hans tur til at hilse på Macron, blev det til endnu et voldsomt håndtryk mellem de to statsledere. 

Sender advarsel om brug af kemiske våben

Mandag var Emmanuel Macron tilbage i Frankrig, hvor han tog imod den russiske præsident, Vladimir Putin.

Forud for mødet havde han gjort det klart, at han ville være klar i spyttet over for Putin, selvom formålet med mødet er at søge en dialog om, hvordan de internationale udfordringer og kriser bedst løses.

Og da Macron havde trykket Putins hånd, talte han da også med store bogstaver.

Han adresserede mistanken om, at Ruslands allierede - Syriens præsident, Bashar al-Assad - brugte kemiske våben under angreb mod en oprørskontrolleret by i den nordlige del af landet i foråret. 

- En meget klar, rød linje eksisterer for vores del, og det er brugen af kemiske våben fra enhver, sagde han på et pressemøde.

Ifølge TV 2's korrespondent Ulla Terkelsen er det et spørgsmål om, at Macron vil sende et signal til verden om, at han også kan gøre sig gældende i international politik. 

- Nu handler det om for Macron at sende signalet til verden: "I lang tid var den eneste kompetente person på verdensscenen i vores del af verden Angela Merkel i Tyskland. Trump er excentrisk, May er på vej ud i Atlanterhavet med sit land Storbritannien". Nu vil han sige: ”Nu er jeg også kommet til”, siger Ulla Terkelsen.

Den 39-årige Emmanuel Macron blev som den hidtil yngste valgt til Frankrigs præsident den 7. maj, da han vandt over sin konkurrent, Marine Le Pen med 66,1 procent af stemmerne.