Udland

British Airways undskylder efter lufthavnskaos

Passagerer i Londons største lufthavn beretter om børn i tårer, totalt kaos og timelange køer for at komme ud af lufthavnen.

Det store luftfartsselskab British Airways har lørdag aflyst alle afgange fra Londons to største lufthavne på grund af et alvorligt it-nedbrud.

Problemerne kom yderst ubelejligt, da mange briter havde planlagt rejser i anledning af, at mandag er en national helligdag.

Mange rejsende har beklaget sig over kaos i de to lufthavne, Heathrow og Gatwick, der er ramt af aflysningerne. Og nu undskylder British Airways i en video på Twitter.   

- Vi er ekstremt kede af den vældige ulejlighed, det her er for vores kunder, og vi forstår, hvor frustrerende det må være, specielt for familier, der havde set frem til at rejse på ferie, siger den administrerende direktør i British Airways, Alex Cruz.

Fem timer i kø - for at komme ud

En af de frustrerede kunder var Emily Wilson, som skulle til Stockholm fra Heathrow.

- Der har været mange tårer fra børn og familier. Der er massive køer hele vejen gennem terminal 5, der forsøger at komme ud af lufthavnen, siger Emily Wilson til The Independent.

Hun fortæller til det britiske medie, at passagererne har fået meget modsatrettet information, og mange ikke har vidst, hvad de skulle gøre af sig selv. Ifølge hende var ”hele lufthavnen i kaos”.

En anden rejsende skriver på Twitter, at han brugte mere end fem timer i kø bare for at komme ud af Heathrow lufthavn. Inden da opdaterede han om situationen fra køen.

- Jeg har nu stået i kø i tre timer bare for at komme ud af British Airways’ terminal. Nemlig, bare for at komme ud. Det er total kaos. Der er ingen kontrol, skriver Dan Abrams på Twitter.

British Airways har hele dagen opfordret deres kunder, som skulle rejse lørdag, til at holde sig væk fra Heathrow og Gatwick, som selskabet tidligere beskrev som ”ekstremt overbefolkede”.

Ingen beviser for cyberangreb

Omkring klokken 13 dansk tid begyndte selskabets kunder ifølge BBC at opleve problemer i lufthavnene. Lidt efter klokken 14 aflyste selskabet så alle afgange fra Heathrow og Gatwick frem til klokken 19.

Godt tre timer senere meldte British Airways ud, at alle resterende afgange lørdag var aflyst.

Tidligt meldte British Airways ud, at aflysninger skyldtes et alvorligt nedbrud i selskabets it-system. Lørdag aften gav den administrerende direktør en mere præcis forklaring.

- Vi mener, at årsagen var strømforsyningsproblemer, og vi har ingen beviser for noget som helst cyberangreb, siger Alex Cruz.

Aflysninger i København

Problemerne påvirkede også British Airways afgange i flere andre lufthavne. I København førte det til enkelte aflysninger.

Fly fra London, der skulle være landet i København, kom aldrig. Af den grund blev returafgangene også aflyst. Det gav dog ikke anledning til kaos i lufthavnen.

- Vi har over 20 afgange mod London, så det er vores absolut største destination. Men der er adskillige andre selskaber, der flyver på ruten, så det skulle være muligt at finde en anden afgang, har pressechef i Københavns Lufthavn, Kasper Hyllested, sagt til TV 2.