Donald Trump

Trump på kollisionskurs på G7-mødet på Sicilien: Vil begrænse salg af tyske biler i USA

Op til G7-mødet har Trump kritiseret Tyskland for at sælge alt for mange biler i USA. Men der er noget han har overset, påpeger Svenning Dalgaard.

Lederne af verdens store industrilande i G7-samarbejdet ruster sig  til vanskelige forhandlinger med præsident Donald Trump om terror, klima og handel.

Mødet på Sicilien kommer i kølvandet på, at USA's leder har rettet hård kritik mod Nato-allierede, som ifølge Trump ikke betaler tilstrækkeligt til forsvar og sikkerhed.

Trumps konfronterende linje har øget spændingen om udfaldet af topmødet i feriebyen Taormina på den italienske ø. Her håber europæiske ledere at få amerikanerne til at ændre kurs i forhold til frihandel og klimaproblemer.

Topmødet begyndte med en ceremoni på en klippe over havet i et græsk teater fra antikken, nær Europas mest aktive vulkan, Etna. Herfeter stod den på frokost. 

Derefter gik G7-lederne fra Storbritannien, Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan og USA i gang med drøftelser om kampen mod terrorisme, krisen i Syrien, Nordkorea og den globale økonomi.

Ifølge TV 2 Nyhedernes korrespondent Svenning Dalgaard bliver det især spændende at følge diskussionen mellem Trump og den tyske kansler Merkel. Inden G7-mødet på Sicilien langede Trump under sit besøg i Bruxelles ud efter netop Tyskland, fordi de har et handelsoverskud med amerikanerne. Trump mente, at tyskerne solgte alt for mange biler i USA, og det ville han sætte en stopper for. 

Svenning Dalgaard

Ingen har tilsyneladende fortalt Trump, at de fleste tyske biler, der bliver solgt i USA, bliver lavet i USA

-Tyskerne har nu gjort ham opmærksom på, at de fleste af de biler, de sælger i USA, de er sådan set lavet i USA. Men det var der åbenbart ikke nogen, der havde fortalt Donald Trump, fortæller Svenning Dalgaard fra Taormina på Sicilien. 

Robust diskussion om handel

- Vi vil tage en meget robust diskussion om handel, og vi vil tale om, hvad fri og åben betyder, siger Gary Cohn, som er økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus.

Han forudsiger også "meget robuste diskussioner" om, hvorvidt Trump vil leve op til USA's forpligtelser om at reducere udslippet af drivhusgasser i henhold til Paris-aftalen fra 2015.

Trump har endnu ikke afgjort det og ventes heller ikke at træffe en afgørelse på topmødet. Han har tidligere afvist, at den globale opvarmning er menneskeskabt.

- Dette er den første virkelige lejlighed, hvor det internationale samfund får mulighed for at få den amerikanske regering til at vise, hvor den står. Især i spørgsmålet om miljøpolitik, siger Tristen Naylor, der underviser i udvikling på Oxfords universitet.

Trump siger fredag før topmødet, at de mange problemer omkring Nordkorea vil blive løst. Han fremsatte udtalelsen i forbindelse med et møde med Japans leder, Shinzo Abe.

- Det er et stort problem. Det er hele verdens problem. Men det vil blive løst, siger Trump.

G7-mødet på Sicilien afslutter Donald Trumps første udlandsrejse som præsident. En tur som efter Trumps udsagn har været en stor succes.