Terror i Manchester

Familie og venner til gerningsmand: Angrebet i Manchester var hans hævn

Bombeangrebet i Manchester blev udført på grund af vrede mod det britiske samfund, siger hans familie i Libyen.

Mens briterne sørger over mandagens bombeangreb i Manchester, er der mange, som spørger sig selv, hvorfor den 22-årige gerningsmand valgte at slå 22 unge ihjel ved en koncert med teenageidolet Ariana Grande.

Om han fik hævn, må være mellem ham og Gud

Jomana Abedi, søster til bombemanden

Bombemanden, Salman Abedi, mistede livet under angrebet, der også efterlod mere end 100 sårede.

Men han har ikke umiddelbart efterladt sig en video eller et brev, der gør hans motiv klart.

Her fire dage efter angrebet tegner der sig imidlertid et billede af en ung mand, der tørstede efter hævn.

Nyhedsbureauet AP har talt med flere af Salman Abedis familiemedlemmer, og de bekræfter, at han ringede hjem til sin mor og bad om tilgivelse umiddelbart inden han sprængte sig selv i stumper og stykker blandt koncertgæsterne.

Og motivet ser ud til at have været hævn.

Det siger Salman Abedis søster, Jomana Abedi, til avisen Wall Street Journal.

Hun bor i Libyens hovedstad Tripoli, sammen med en del af Salman Albedis familie.

Jomana Abedi beskriver sin bror som kærlig, og hun tror, at han var drevet af en følelse af uretfærdighed.

- Jeg tror, han så børn, muslimske børn, dø alle vegne, og at han ønskede hævn. Han så de sprængstoffer som Amerika kaster på børn i Syrien, og at han ønskede hævn, siger hun til avisen.

- Om han fik det, må være mellem ham og Gud.

Ifølge nyhedsbureauet AP kan der også være et andet motiv, som kan have fået Salman Abedi til at begå angrebet. Det handler også om hævn.

Man kunne se, at noget ville gå galt før eller siden.

Familiemedlem.

AP har talt med et familiemedlem, der ikke ønsker sit navn frem.

Vedkommende siger, at Salman Albedi var vred over et drab på en af hans venner i Manchester sidste år.

I maj 2016 blev den 18-årige Abdul Wahab Hafidah - en britisk statsborger med libyske rødder - kørt ned og overfaldet med hammere og knive i Manchester.

Seks mænd og en 15-årig dreng er tiltalt for drabet, som politiet betegner som et bandeopgør. Ifølge anklagemyndigheden deltog helt op til 13 personer i det ekstremt voldelige overfald.

Ifølge AP's oplysninger mente Salman Albedi, at hans ven blev dræbt på grund af sin religion og kulturelle rødder.

- Hvorfor var der ingen opstandelse over et så grusomt drab på en araber og muslim? - vrede var hovedårsagen (til terrorangrebet), siger Salman Albedis familiemedlem til AP på en telefon fra Libyen.

Wall Street Journal har talt med en ven af familien, der bekræfter AP's oplysninger.

- Jeg husker, at Salman sværgede hævn ved hans begravelse, siger han til avisen.

Efter terrorangrebet har familien til Abdul Wahab Hafidah udsendt en meddelelse, hvor de tager afstand fra terrorhandlingen med et vers fra Koranen.

"Det at dræbe et andet menneske uretfærdigt svarer til at dræbe hele menneskeheden, og det at frelse et menneskes liv svarer til at redde hele menneskehedens liv," skriver familien.  

Drabet på Abdul Wahab Hafidah var formentlig med til at øge den 22-årige bombemands interesse for ekstrem islamisme, og ifølge et familiemedlem, som Wall Street Journal har talt med, var Salman Albedis forældre bekymrede for deres søn.

- De vidste, at der ville blive problemer med ham.

- Man kunne se, at noget ville gå galt før eller siden, siger familiemedlemmet til Wall Street Journal.

Beboere på den gade i Manchester, hvor Salman Abedi boede, bekræfter over for avisen The Daily Telegraph, at den unge mand tiltrak sig opmærksomhed.

Blandt andet kunne han finde på at bede på gaden og recitere koranvers højlydt. Han gik i traditionelle muslimske klædedragter - som det blandt andet ses på en videooptagelse fra 2016, hvor en nabo videofilmede den unge mand, mens han kørte familiens skraldespand ud til vejen.

Salman Abedi kører skrald ud til vejen. Video: Peter Møller

Mandag aften gik det så galt.

Her færdiggjorde Salman Abedi den blå rygsæk med sprængstof, skruer og møtrikker, som blev brugt ved angrebet.

Det skete sandsynligvis i en lille etværelses lejlighed i Manchester, 20 minutters gang fra Manchester Arena. Det fortæller britisk politi til avisen The Times.

Politiet har fundet "spor af bombekomponenter" i lejligheden, som den 22-årige Salman Abedi betalte 640 kroner per nat for at benytte.

Salman Abedi lejede værelserne på tredje sal af et lokalt ægtepar, og han boede i den i en uge inden angrebet.

Ifølge The Times var det sandsynligvis i lejligheden, at han lagde sidste hånd på våbnet.

Bombemandens families hjem i Fallowfield i det sydlige Manchester er også blevet ransaget af politiet, men ifølge The Times er her kun fundet nogle bidetænger, som ikke nødvendigvis har noget med angrebet at gøre.

En række medier skrev ellers tidligere, at familiens hjem sandsynligvis var brugt til at fremstille bomben.

Dermed mangler der stadig en vigtig brik i det puslespil, som britisk politi er ved at samle.

Ifølge de kilder, som The Times har talt med, arbejder politiet ud fra en teori om, at Salman Abedi fik hjælp til at lave bomben et sted i Storbritannien - men efterforskerne vil dog heller ikke udelukke, at han byggede bomben selv.

I Libyen er Salman Abedis lillebror blevet anholdt. Ifølge de libyske myndigheder har han tilstået, at han sammen med sin bror var medlemmer af terrororganisationen Islamisk Stat. Hvilke omstændigheder tilståelsen er afgivet under er ikke oplyst, og de libyske myndigheder har tidligere været beskyldt for at anvende særdeles hårdhændede metoder under forhør af terrormistænkte.

De døde under terrorangrebet i Manchester

Saffie Rose Roussos

Saffie Rose Roussos

Den blot otteårige Saffie Rose Roussos var på vej ud fra koncerten mandag med sin søster og mor, da de alle tre blev ramt af eksplosionen.

Saffie Rose Roussos døde af sine kvæstelser, mens hendes mor og søster fortsat er indlagt på hospitalet med skader efter angrebet. Det er dog uvist, hvor kritiske deres tilstande er.

Foto: Facebook

Georgina Callander

Georgina Callander

Den 18-årige Georgina Callander gik på universitetet i Leyland, 50 minutter fra Manchester, hvor hun læste sundhed og socialpleje på andet år.

Ifølge flere udenlandske medier var hun stor fan af kunstneren Ariana Grande, som hun mødte til en koncert allerede for to år siden. 

Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

John Atkinson

John Atkinson

28-årige John Atkinson fra Radcliffe, der ligger nord for Manchester, er det tredje offer, der er blevet offentliggjort.

Efterfølgende har venner til den 28-årige startet en indsamling, der skal dække omkostningerne til hans begravelse.

Foto: Facebook

Kelly Brewster

Kelly Brewster

32-årige Kelly Brewster døde under mandagens terrorangreb i Manchester. Den 32-åriges kæreste har bekræftet dødsfaldet på Facebook, skriver The Guardian.

Kelly Brewster var til koncerten med sin søster og niece. Begge er indlagt med skader efter angrebet. Deres tilstande er dog ukendt. 

 

Foto: Facebook

Olivia Campbell

Olivia Campbell

Allerede tirsdag morgen gik Olivia Campbells mor ud og efterlyste sin datter i offentligheden. Den 15-årige pige havde på daværende tidspunkt ikke givet lyd fra sig siden koncerten, som hun var taget til med en ven. I et facebookopslag tidligt onsdag bekræfter moderen sin datters død.

Foto: Twitter

Marcin og Angelika Klis

Marcin og Angelika Klis

Det polske ægtepar, den 42-årige Marcin Klis og 40-årige Angelika Klis, ankom til Manchester Arena for at hente deres døtre, som havde deltaget i koncerten. De befandt sig derfor i foyeren, da bomben eksploderede. 

Onsdag morgen oplyste den polske udenrigsminister Witold Waszczykowski, at et polsk ægtepar var omkommet under terrorangrebet. Den polske ambassade i London har senere bekræftet, at der er tale om Angelika og Marcin Klis, skriver The Guardian. Derudover er begges facebooksider lavet til mindesider. 

 

Foto: Facebook

Lisa Lees

Lisa Lees

Sammen med sin veninde Alison Howe ankom 47-årige Lisa Lees til Manchester Arena ved koncertens afslutning. Begge skulle de hente deres døtre. Efterfølgende blev de efterlyst af deres pårørende, som ikke kunne komme i kontakt med de to kvinder. 

Sent tirsdag aften bekræftede Lisa Lees bror, Lee Hunter, at søsteren var død under terrorangrebet.

Foto: Facebook

Alison Howe

Alison Howe

Allerede få timer efter terrorangrebet efterlyste Sasha Howe sin mor via de sociale medier. Sammen med sin veninde var moderen, 45-årige Alison Howe, taget til Manchester Arena efter koncertens afslutning for at hente sin datter.

Sent tirsdag aften bekræftede Alison Howes stedsøn, Jordan Howe, at hun var død under terrorangrebet. Også veninden døde under angrebet. 

 

Foto: Facebook

Martyn Hett

Martyn Hett

29-årige Martyn Hett var til koncerten i Manchester med en ven. De to blev væk fra hinanden på vej ud, og hverken familiemedlemmer eller venner kunne få fat i den 29-årige efter eksplosionen. Derfor blev han i første omgang efterlyst via de sociale medier. 

Onsdag skrev hans bror på Twitter, at Martyn Hett er et af de mindst 22 ofre i terrorangrebet. Sidan da har også Martyn Hetts partner bekræftet dødsfaldet.

Foto: Facebook

Nell Jones

Nell Jones

Med sine 14 år er Nell Jones et af de yngste ofre i mandagens terrorangreb. Hun var til Ariana Grande-koncerten sammen med en jævnaldrende veninde. På vej ud blev begge piger ramt af eksplosionen. 

Nell Jones' far, Nick Lewis, har bekræftet dødsfaldet over for engelske Express. Han fortæller samtidig, at datterens veninde blev såret under angrebet, men stadig er i live.

Foto: Facebook

Jane Tweddle-Taylor

Jane Tweddle-Taylor

Den 51-årige receptionist Jane Tweddle-Taylor var taget til Manchester Arena for at hente sin venindes datter. Selv var hun mor til tre. Hendes mand har efterfølgende bekræftet dødsfaldet over for engelske BBC. Han beskriver samtidig sin kone som "en meget, meget elskværdig kvinde, der var vellidt blandt alle".

Foto: Facebook

Michelle Kiss

Michelle Kiss

Den 45-årige mor til tre, Michelle Kiss, var også blandt ofrene. 

Foto: Facebook

Liam Curry

Liam Curry

Familien har bekræftet, at 19-årige Liam Curry er blandt de dræbte.

Han var til koncerten sammen med sin kæreste, den 17-årige Chloe Rutherford, som også mistede livet ved angrebet.

Foto: Privatfoto/Familien

Chloe Rutherford

Chloe Rutherford

Familien har bekræftet, at 17-årige Chloe Rutherford er blandt de dræbte.

Han var til koncerten sammen med sin kæreste, den 19-årige Liam Curry, som også mistede livet ved angrebet.

Foto: Privatfoto/Familien

Sorrell Leczkowski

Sorrell Leczkowski

14-årige Sorrell Leczkowski blev dræbt ved eksplosionen, har hendes familie bekræftet.

Pigens mor og bedstemor var også tilstede og er blandt de sårede. Bedstemoderen ligger på intensivafdelingen, mens moderen kommer sig efter en operation og forsøger at "finde mening i det hjerteskærende tab af sin hendes datter", oplyser familien.

Foto: Privatfoto

Eilidh MacLeod

Eilidh MacLeod

Forældrene til Eilidh MacLeod bekræfter, at den 14-årige pige blev dræbt ved mandagens angreb.

Hun var til koncerten med en veninde, der meldes alvorligt såret.

Foto: Privatfoto

Elaine McIver

Elaine McIver

Politiet i Manchester har identificeret den kvindelige betjent Elaine McIver som et af ofrene for angrebet.

Hun var tilstede ved koncerten som privatperson sammen med sin mand, som blev kritisk såret ved angrebet.

Foto: Privatfoto

Wendy Fawell

Wendy Fawell

Den 50-årige Wendy Fawell er også bekræftet omkommet ved eksplosionen i Manchester Arena.

Hun var til koncerten med sin 15-årige datter, Charlotte, der også blev såret ved angrebet, samt en veninde og dennes sønner.

Foto: Privatfoto

Courtney Boyle

Courtney Boyle

19-årige Courtney Boyle er bekræftet dræbt ved angrebet i Manchester.

Også hendes stedfar, 32-årige Philip Tron, mistede livet ved angrebet.

Foto: Privatfoto

Philip Tron

Philip Tron

32-årige Philip Tron er bekræftet dræbt ved angrebet i Manchester.

Også hans steddatter, 19-årige Courtney Boyle, mistede livet ved angrebet.

Foto: Facebook

Megan Hurley

Megan Hurley

15-årige Megan Hurley var taget fra Liverpool til Manchester for at høre Ariana Grande spille. Hendes brot blev også hårdt såret i angrebet.

Megan Hurley var en elev på Halewood Academy og efter hendes død har flere samlet penge ind til hendes familie. Indsamlingen har i skrivende stund rundet 6000 pund.

Foto: Privatfoto