Når Donald Trump rejser, er det med et hav af journalister fra hele verden i hælene. Kom med bag kulisserne.

Første stop: Ørkenstaten 

Det er videobønnen på flyet lige inden takeoff, der er den første indikation på, at vi er på vej til en anden verden. Med udvalgte citater fra Koranen bliver der bedt til Allah om at få os sikkert frem til Riyadh.

USA's præsident Donald Trump indleder sin første udlandsrejse i et land, der er væsensforskelligt fra hans eget. Her i Saudi Arabien finder man hurtigt ud af, at der er forskel på folk. Da jeg ved ankomsten stiller mig op i køen af andre udlændinge - tydeligvis gæstearbejdere fra asiatiske lande - kigger både de og de saudiske vagter undrende på mig. Jeg bliver hurtigt gelejdet over i køen for diplomater og smidigt ekspederet igennem visumkontrollen med et "So sorry for the wait, Sir", mens gæstearbejderne stadig står i deres lange kø. 

For meget make-up 

De saudiske mænd - ja, for de indhyllede kvinder kommer man jo ikke i kontakt med! - er udprægede venlige og imødekommende, uanset hvor vi er de kommende dage. Flere af dem, vi tilfældigt møder på hovedgaden i Riyadh, inviterer os på middag og bliver nærmest fornærmede, da jeg må afvise, fordi fotografen og jeg skal skynde os tilbage på hotellet og redigere vores reportage til aftenens nyhedsudsendelse. De viser mig billeder af deres familier og kameler. En ældre mand, hvis kone står på behørig afstand og venter tålmodigt, mens han bliver interviewet, giver vores pakistanske chauffør penge og kommanderer ham hen i den nærmeste kiosk for at købe vand til de udenlandske gæster, der ifølge vores interviewperson må tørste i varmen. 

En af de mænd, jeg interviewer, er ikke iklædt den nationale kjortel, men går i vestligt tøj. Han er i det hele taget meget vestlig og har studeret og boet i USA. Han fortæller dog, at hans kone naturligvis er tildækket med kun en sprække til øjnene, når de er ude sammen, og at han nogle gange brokker sig over, at hun tager for meget make-up på. 

- 'Hvorfor gør du det', siger jeg til hende? 'Folk vil tro, at jeg ikke er en god nok mand for dig, når du maler dig sådan', fortæller han. 

Tæt på Sean Spicer 

Samme aften holder USA's og Saudi Arabiens udenrigsministre pressemøde. Jeg skal live i 18 Nyhederne på TV 2 og kommer derfor først til pressemødet, efter det er gået i gang. En saudisk bevæbnet vagt lukker mig dog høfligt ind i det stuvende fulde lokale. Måske han faktisk tror - ligesom andre på turen - at jeg er amerikansk sikkerhedsvagt og ikke journalist. Sauderen får mig i hvert fald placeret i flokken af Trumps embedsmænd og lige bag hans talsmand Sean Spicer, så jeg på tætteste hold kan følge hans og stabens indbyrdes hvisken.

Det var næppe hensigten, at en journalist skulle komme så tæt på Trumps folk. Den saudiske vagt afviser da også bestemt en anden journalist - en kvindelig amerikansk kollega - der ligesom jeg også gerne vil ind til briefingen. Hun må da kunne se, at der ikke er plads, lyder det fra sauderen. 

Country i ørkenstaten 

Nå, men kom ikke og sig, at Trumps besøg ikke har ført en vis liberalisering med sig. Der er for eksempel arrangeret flere amerikanske kulturbegivenheder i anledning af præsidentens besøg. Blandt andet et motorcykeloptog af Harley Davidson og en country- og western koncert, hvad der er helt usædvanligt i det meget konservative land. Koncerten er vel at mærke kun åben for mænd over 21 år, mens kvinderne pænt må blive derhjemme!

Andet stop og 5.000 dollars for en flytur 

Fra Saudi Arabien går turen videre til Israel. To lande der ikke har det hjerteligste forhold til hinanden, hvorfor der ikke findes en direkte flyforbindelse fra Riyadh til Tel Aviv. Så da præsident Trump i Air Force One flyver strækningen, er det første gang nogensinde. 

Vi lander i Ben Gurion lufthavnen i Tel Aviv nogle timer før Trump og resten af den medrejsende presse. 

Amerikansk presse og enkelte udenlandske medier flyver i et separat chartret fly, hvor den billigste plads på hver flystrækning koster den nette sum af 5.000 dollars (over 30.000 kr) - hvilket er grunden til at vi fra TV 2 rejser med helt almindeligt rutefly!

Måske er det godt det samme. For som BBC's korrespondent fortæller os, er det chartrede fly hierarkisk opdelt. De store amerikanske medier sidder på første klasse, de lidt mindre stationer på business class, mens den udenlandske presse er henvist til flyets allerbageste sæder. Som et medie fra et lille land er det ikke svært at gætte, hvor vi ville have siddet. 

Og flyet er ikke den eneste fordel, de amerikanske medier kan bryste sig af. På pressehotellet i Jerusalem er der en fantastisk tagterrasse med udsigt udover byen. Men det er kun de fem  største amerikanske TV-stationer, der må stå her, eftersom de har betalt i dyre domme for netop dette TV-skud.

Melania kommer forbi 

Til gengæld kan vi fra hotellet nærmest holde øje med Donald Trump og hans daglige færden. Hotellet ligger kun cirka 200 meter fra det historiske King David hotel, hvor præsidenten bor.

Derfor vrimler det også med svært bevæbnet politi og sikkerhedsfolk. Langs fortovet er der opsat barrikader, så man ikke kan gå ud på vejen. Og hver gang præsidenten kører til og fra sine møder, bliver gaden spærret af, så kortegen af biler kan køre uhindret forbi. 

Mens vi står der, kommer netop sådan en kortege forbi. Ruderne er matterede, så det er umuligt at se, hvem der sidder bagi, indtil vi får øje på skiltet i forruden: FLOTUS - forkortelsen for First Lady of the United States. Det er altså Melania Trump, der er på vej forbi os. Vi kan ikke lade være med at tale om, hvor fantastisk det må være at komme fra en lille by i Slovenien og nu pludselig køre i en bil-kortege som hele USA's førstedame. 

I det hele taget er besøget i Israel præget af et stort sikkerhedsopbud. Og det er da også et konfliktfyldt område af verden, vi er i. 

Et godt eksempel på det møder jeg blandt andet i den nærliggende park, hvor en stor gruppe unge israelske soldater nyder solen - med deres maskingeværer, selvfølgelig. De ligger og slapper af i klipklapper og shorts med deres våben indenfor rækkevidde. 

Dårlig forberedelse 

Det er tydeligt, at rejsearrangørerne i Det Hvide Hus, ligesom deres præsident, er nye i jobbet. Flere gange dagligt bliver der lavet om på programmet, og især de amerikanske journalister er irriterede over, at Trump og hans ledsagende ministre pludselig deltager i møder eller begivenheder, som pressen først bagefter finder ud af. Inden amerikanske præsidenter tager på udlandsrejse har et såkaldt "advance team" besøgt de pågældende steder for at planlægge alle logistiske detaljer, og et hold fra den amerikanske presse er altid med advance-teamet for på lignende vis at planlægge de praktiske detaljer for pressedækningen.

Forud for denne tur var pressens repræsentanter dog kun med i Bruxelles og på Sicilien for at forberede dækningen af NATO-topmødet og det afsluttende G7-topmøde. Men pludselig besluttede Det Hvide Hus, at præsidenten også skulle besøge Saudi Arabien, Israel og Vatikanet, uden at pressen blev varslet, og de har derfor ikke været med på forberedelsesturen til de ekstra destinationer. Et godt eksempel på hvilket krigerisk forhold der hersker i øjeblikket mellem USA's nye præsident og størstedelen af de amerikanske medier.

Tredje stop: mod den hellige stat 

Vi sætter kursen mod Rom, hvor Donald Trump skal besøge Pave Frans i Vatikanet. Vi rejser lidt før præsidenten og resten af pressen, men vi er åbenbart ikke hurtige nok.

- Vi er desværre forsinkede. Alle landingsbaner er spærret af, indtil Air Force One er i luften, siger piloten over højtaleren, da vi allerede sidder i flyet. 

Vi må vente i 45 minutter, før Trump er i luften, og vi kan komme af sted. 

Ved ankomsten til Rom er ikke bare én, men hele to Air Force One jumbojets allerede parkeret i lufthavnen. Det er en velkendt sikkerhedsforanstaltning, når præsidenten er på udlandsrejse, at der altid holder to identiske Air Force One, så man ikke ved, hvilket et præsidenten er i. 

Besøget i Vatikanet er det mest orkestrerede på turen. Der er ikke meget, der er overladt til tilfældighederne.

Derfor er det kun en meget lille gruppe journalister, der må komme med ind i den hellige stat og følge Donald Trumps besøg. Nogle få ekstra - primært amerikanske og italienske medier - må være en del af det såkaldte press pool, der dækker præsidentens ankomst i Vatikanets gårdhave. Resten af den medrejsende presse står udenfor Peterskirken og rapporterer. 

Her har de store amerikanske og italienske medier opsat en platform, så de har god udsigt over pladsen. Mindre medier står på jorden, hvor udsigten heldigvis er den samme. 

Paven og Trump holder møde i en halv times tid, og derefter er der rundtur i Vatikanet. Da besøget er slut, ankommer Pave Frans selv til Peterskirken, hvor vi står. Fra en stor scene på toppen af trappen taler han til de tusindvis af mennesker fra hele verden, der har indfundet sig på pladsen for at høre ceremonien, der foregår på både italiensk, engelsk, spansk, portugisisk og arabisk. 

Donald Trump er allerede videre. Air Force One - gange to - er i luften med kurs mod Bruxelles og præsidentens første NATO-topmøde. I disse dage besøger han den by, han under valgkampen kaldte et "hell hole" (frit oversat: et hul i jorden), og vi er selvfølgelig med.