Udland

34 lig bliver bragt i land, mens syv af verdens vigtigste ledere er samlet til G7-møde på Sicilien

I havnebyen Taormina på Sicilien er syv mænd og kvinder samlet for de næste to dage at finde løsninger på Verdens største problemer lige nu.

Lige her midt i Middelhavet udspiller der sig i denne tid en humanitær krise af bibelske dimensioner. Sådan bliver det tit beskrevet i Italien, som indenfor de sidste fire år har modtaget op imod 700.000 flygtninge og migranter. Tusindvis er druknet i forsøget på at nå Europa. Alene i går blev 34 lig bjerget. Flere af dem var små børn.

De fleste sejler over i synkefærdige både fra Libyen, som er et land i kaos uden en regering, der kan styre strømmen af mennesker på flugt. Det er ene og alene kyniske menneskesmuglere, der står for organisationen af transporterne. Italienerne føler sig meget alene med den gigantiske opgave det er at redde, modtage, kontrollere og huse alle de mange mennesker. De har i de sidste par år tryglet EU og resten af verden om hjælp og mere solidaritet, men har talt for næsten døve ører.

Nu håber de, at dette topmøde kan sætte fokus på den enorme problematik og de appellerer til de andre lande om at tage et større ansvar. Alene i år er der allerede ankommet over 50.000 migranter og der er udsigt til at 2017 bliver endnu et rekordår med helt op imod 250.000.

Trump, Merkel, May, Abe, Trudeau, Gentiloni og Macron er samlet for første gang i Taormina. De er ledere af klodens syv mest industrialiserede lande og skal i løbet af et par dage prøve at finde løsninger på verdens pt. største udfordringer. Det er alt andet end nemt, og man frygter at forhandlingerne ender i en hårdknude.

Der er skruet voldsomt op for sikkerheden

De italienske værter har på grund af den overhængende terrortrussel været nødt til at skrue helt op for sikkerhedsberedskabet. 10.000 mand er udkommanderet til at passe på verdenslederne og alle de andre mange mennesker, der deltager i møderne på Sicilien. Soldater, carabinieri, politi, flådefolk, snigskytter, bombeeksperter, piloter osv.

Selve Taorminas bycentrum er fuldstændig spærret af for alle andre end indbyggerne og de fine gæster.

Sidst Italien afholdt et G7-møde var i L’Aquila, hvor Berlusconi var vært. Dengang var der kun 5.000 sikkerhedsfolk, dvs. halvdelen. Verden ser meget anderledes ud end for otte år siden, og der er brug for at skabe tryghed for borgerne i en meget urolig tid. Det ser bare ikke ud som om, at der er enighed om, hvordan det skal gøres.

Det store spørgsmålstegn

Trump er i særdeleshed det store spørgsmålstegn ved dette usædvanlige møde. Nu venter man på, hvad han melder ud. Terrorbekæmpelse kan ende med at være det eneste, der er bred tilslutning til at intensivere. Blandt andet vil lederne dele efterretninger i langt større grad end tidligere. De vil også bede Twitter, Facebook og andre sociale medier om hjælp til at fjerne terrorpropaganda og til at forhindre kriminelle ekstremisters mulighed for kommunikation.