Donald Trump

Trump før topmøde: - Mange Nato-lande skylder mange penge

Det er ikke fair over for det amerikanske folk og skatteyderne, siger Donald Trump før Nato-topmøde.

Mange Nato-lande skylder mange penge for de år, de ikke har betalt det, de skal, til deres eget forsvar. 

Det er den hårde melding fra USA's præsident, Donald Trump, da han torsdag forud for Nato-topmødet afslører et mindesmærke foran alliancens nye hovedkvarter i Bruxelles. 

Trump siger, at 23 ud af de 28 Nato-lande ikke betaler det, de bør, til deres eget forsvar. 

- Det er ikke fair over for det amerikanske folk og skatteyderne, siger Donald Trump. 

- Mange af de lande skylder enorme summer penge fra foregående år, hvor de ikke har betalt, siger han. 

- Vi må gøre det godt igen for de mange spildte år. 

Nato-ledere lyttede til Trumps tale

Mens Trump taler foran det nye mindesmærke, står statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige Nato-ledere og lytter til hans voldsomme kritik. 

Ifølge TV 2's korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede, er der ingen tvivl om, at Trump ikke leverede det, som man fra de øvrige Nato-landes side havde håbet på, da han holdt sin første offentlige tale foran resterne af World Trade Center.

- Ved mindehøjtideligheden gav Trump alliancens 23 medlemslande, som ikke lever op til de 2 procent af bnp, en sådan lussing, og sagde endog, at selvom de nåede de 2 procent, så var det ikke engang nok – han vil gerne have endnu mere. Og taget i betragtning af, hvor svært det i forvejen er at nå de 2 procent, må man sige, at han har lagt massivt pres på alliancen – men absolut heller ikke gjort at man kan sige, at dette møde på nogen måde er endt i fred og fordragelighed, siger hun.

Der er stadig dybe kløfter mellem de to kontinenter

Lotte Mejlhede, korrespondent i Bruxelles, TV 2

De 23 Nato-lande, som Donald Trump hentyder til, er dem, der ikke bruger to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvar. 

Et af de lande er Danmark. Ifølge den seneste Nato-opgørelse bruger Danmark 1,14 procent af bruttonationalproduktet på forsvarsudgifter. Nato har et mål om, at alle medlemslande skal arbejde hen imod at bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvar i 2024. 

De fleste Nato-ledere havde på forhånd forventet, at Donald Trump i sin tale klart og tydeligt ville sige, at han bakker op om Natos sikkerhedsgaranti. 

 - Der er stadig dybe kløfter mellem de to kontinenter – meget tydeligt symboliseret i forskellen på Trumps og Merkels tale. Hun leverede en historisk lovprisning af forsvarsalliancens betydning for freden, mens han i sin første tale ikke leverede den utvetydige støtte til musketereden i Nato, som en del stats- og regeringschefer havde håbet på. Med andre ord er vi ikke tilbage til ”normalen” i det transatlantiske forhold, som det har set ud i årtier før Trump kom til magten, siger Lotte Mejlhede.

Trump: Nato skal have fokus på terror og immigration 

Nato-pagtens artikel 5 fastslår, at et et angreb på ét Nato-land er et angreb på dem alle. 

Den garanti har Trump aldrig bakket op om offentligt. Kun i private samtaler med andre Nato-ledere. Tværtimod har Donald Trump tidligere truet med at lade de lande, der ikke bruger nok på deres forsvar, i stikken. 

Donald Trump siger, at terror skal stoppes, og at tusindvis af mennesker strømmer ind i Nato-landene, uden at nogen i mange tilfælde aner, hvem de er. 

- Fremtidens Nato må omfatte et stort fokus på terror og immigration, såvel som trusler fra Rusland og fra Natos østlige og sydlige grænser, siger den amerikanske præsident.

Mindesmærket, som Trump har afsløret ved det nye Nato-hovedkvarter, er en forvredet vragdel fra 107. etage fra World Trade Centers nordtårn i Trumps hjemby, New York. De to tårne styrtede sammen, da selvmordspiloter 11. september 2001 fløj passagerfly direkte ind i dem. 

Den eneste gang, Nato nogensinde har aktiveret sin sikkerhedsgaranti, er efter 11. september-angrebene på New York og Washington.