Udland

Løkke til Trump efter opråb: - Nu må vi få arbejdsro i Nato

"Dit budskab er kommet igennem højt og klart", sagde Lars Løkke Rasmussen til den amerikanske præsident.

Torsdag påpegede Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), over for den amerikanske præsident Donald Trump, at Nato-landene har brug for arbejdsro for at kunne leve op til ønsket om at øge forsvarsbudgetterne, så der betales to procent af landenes BNP til Nato.

- Jeg sagde til ham på mødet derinde, at "dit budskab er kommet igennem højt og klart". Nu er det også lidt vigtigt, at vi faktisk får lov at levere på det, vi har lovet hinanden i Wales, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Forinden mødet holdt den amerikanske præsident en kritisk tale til Nato-lederne, hvor han talte dunder for, at de øvrige lande skal betale en langt større del af regningen i Nato.

- Det er ikke fair over for det amerikanske folk og skatteyderne, sagde Donald Trump og fortsatte:

- Mange af de lande skylder enorme summer penge fra foregående år, hvor de ikke har betalt.

Landene i Nato har allerede indgået en fælles aftale om, at de vil sigte mod bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvarsbudgetterne inden 2024.

Ifølge TV 2's korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede, er der ingen tvivl om, at Trump ikke leverede det, som man fra de øvrige Nato-landes side havde håbet på, da han holdt sin første offentlige tale i Nato-regi:

- Ved mindehøjtideligheden gav Trump alliancens 23 medlemslande, som ikke lever op til de to procent af bnp, en sådan lussing, og sagde endog, at selvom de nåede de to procent, så var det ikke engang nok – han vil gerne have endnu mere, siger hun.

Løkke: Trump siger ikke noget nyt

Og ifølge Løkke er der da heller ikke meget nyt under solen: 

- Jeg oplever en amerikansk præsident, som er committed til Nato, men som også gør det meget, meget klart. at der er et amerikansk ønske om, at der leveres mere fra de europæiske allierede. Trump siger det på sin egen måde, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter: 

- Men han siger for så vidt ikke noget nyt. Han siger det samme, som Obama sagde, da vi sad i Warszawa sidste år. 

Og det er et synspunkt, TV 2-korrespondent Jesper Steinmetz giver den danske statsminister ret i. 

- Løkke har fuldstændig ret. Obama sagde det samme. Men han har åbenbart været for blød. Han har ikke kunnet slå i bordet. Efter Trump er kommet til, er der flere lande, herunder Danmark, der siger 'vi skal nok betale noget mere', siger Jesper Steinmetz. 

Trump formår at slå hårdede i bordet end sin forgænger, når det kommer til at få Nato-landende til at øge forsvarsbudgetterne, siger Jesper Steinmetz.

Føler mig tryg ved USA

Præsident Trump har siden sin indsættelse formået at stjæle dagsordenen ved adskillige lejligheder.

Derfor blev statsminister Lars Løkke Rasmussen også spurgt ind til, om han føler sig tryg ved den amerikanske præsident. 

Efter en kort betænkningstid svarede statsministeren:

Løkke forholdt sig til Nato-topmøde til, hvorvidt han er tryg ved præsident Donald Trump.

- Altså, jeg føler mig tryg ved USA. Og USA er også mere og andet end en præsident. USA er et demokrati, hvor præsidenten jo agerer politisk sammen med en kongres.

- Mit samlede indtryk - også efter mit besøg i USA - hvor jeg har talt med seniorpolitikere i Kongressen, nu senest forsvarsminister Mattis og selvfølgelig også Trump, er, at mange af de spørgsmålstegn, der ved Gud var under den amerikanske valgkamp, de er heldigvis ved at blive afklaret, sluttede Lars Løkke Rasmussen.