Terror i Manchester

Lækkede billeder afslører kraftfuld Manchester-bombe

Billeder fra den britiske efterretningstjeneste afslører resterne af den bombe, der mandag dræbte 22 voksne og børn i Storbritannien.

Den 22-årige Salman Abedi havde udløseren i venstre hånd.

Det kraftige eksplosiv var placeret i en letvægtsmetalbeholder og enten gemt under en sort vest eller i en blå rygsæk af mærket Karrimor.

Det viser briternes foreløbige efterretningsmateriale, som er blevet lækket til avisen New York Times.

Mandag klokken 22.33 detonerede Salman Abedi en bombe ved Manchester Arena, kort efter den amerikanske sanger Ariana Grande havde spillet sit sidste nummer. 22 personer blev dræbt, mens 64 blev såret.

Og ifølge det lækkede efterretningsmateriale, som New York Times har fået eksplosionseksperter til at gennemgå, var bomben konstrueret med omhu og nøjsomhed. Alle faktorer indikerer, at bomben var yderst kraftfuld, og at dens indhold var pakket omhyggeligt.

Skruer og andre fragmenter, som var placeret inde i bomben, trængte gennem metaldøre og forvoldte store skader på murværket under eksplosionen.

Desuden viser myndighedernes gennemgang af gerningsstedet, at størstedelen af de dræbte stod inden for den samme cirkel, hvis man tegner en nøjagtig ring rundt om det sted, hvor Salman Abedi udløste bomben.

Ekstra stærkt batteri

På gerningsstedet har de britiske myndigheder fundet et 12 volts blybatteri af mærket Yuasa. Batteriet er ifølge New York Times mere kraftfuldt end de batterier, man normalt ser benyttet af selvmordsbombere, og kan købes for 20 dollar svarende til 130 danske kroner.

I det lækkede efterretningsmateriale bliver der også bidt mærke i stedet, hvor resterne af selvmordsbomberen landede, efter han havde udløst eksplosionen. Mellem de to steder er der nemlig en lige linje, hvor ingen andre blev dræbt.

Og ifølge de eksplosionseksperter, som New York Times har forholdt billederne, er det mere sandsynligt, at gerningsmanden bar bomben i sin rygsæk fremfor under sin vest. Det er indikeret på den retning, som Salman Abedi blev skubbet under eksplosionen.

May vred over lækage

I Storbritannien har lækagen af det britiske efterretningsmateriale medført vrede reaktioner, skriver The Guardian.

Premierminister Theresa May kritiserer de amerikanske sikkerhedstjenester for at lække oplysninger om gerningsmanden. Udover billeder fra efterforskningen har de amerikanske medier afsløret gerningsmandens identitet - før det vel at mærke var tiltænkt af britisk politi.

- Disse billeder fra USA er tydeligvis foruroligende for ofrene, deres familier og andre medlemmer af offentligheden, udtaler en højtstående britisk embedsmand til The Guardian.

Også Amber Rudd, Storbritanniens indenrigsminister, fortæller til BBC, at hun er meget utilfreds med amerikanerne.

- Britisk politi har gjort det meget tydeligt, at de ønsker at kontrollere strømmen af information for at bevare operationens integritet og fastholde overraskelsesmomentet, siger ministeren til BBC.

Senere torsdag mødes Theresa May med USA's præsident, Donald Trump, til et Nato-topmøde i Bruxelles, hvor kampen mod terror står på dagsordenen.