Terror i Manchester

Britisk politi sætter USA på sidelinjen efter lækage

Storbritanniens premierminister Theresa May forventes på et topmøde i Bruxelles at diskutere lækagen af britisk efterretningsmateriale med USA.

USA vil ikke længere modtage informationer og efterretninger om bombeangrebet i Manchester fra det britiske politi.

Det erfarer BBC.

Den radikale ændring fra politiet i Manchester kommer, efter avisen New York Times har bragt billeder fra gerningsstedet ved Manchester Arena, hvor selvmordsbomberen Salman Abedi sprængte sig selv og mange andre i luften mandag aften.

Billederne viser blandt andet det batteri og den detonator, som gerningsmanden angiveligt havde monteret på sin bombe. Billeder, der kan betragtes som bevismateriale, og som britisk politi ikke ønskede offentliggjort.

Politiet i Manchester håber snart at kunne vende tilbage til et normalt forhold med USA, når det kommer til efterretninger, skriver BBC.

- En strøm af informationer som går begge veje, men lige nu er man rasende, erfarer det britiske medie.

Blot et døgn efter angrebet i Manchester, hvor 22 vokse og børn blev dræbt og mindst 64 såret, kunne amerikanske medier fortælle, at gerningsmanden var den 22-årige Salman Abedi. Også en information, som britisk politi endnu ikke selv var gået ud med.

Ifølge The Guardian er beslutningen om at stoppe delingen af informationer med USA ikke taget af Downing Street og den britiske premierminister, Theresa May, men udelukkende af politiet i Manchester.

Medier: May vil tale om lægekage med Trump

Senere torsdag mødes premierminister Theresa May med den amerikanske præsident Donald Trump til NATO-topmøde i Bruxelles, og her vil Storbritannien adressere lækagerne.

Det erfarer Reuters og BBC.

- Britisk politi har gjort det meget tydeligt, at de ønsker at kontrollere strømmen af information for at bevare operationens integritet og fastholde overraskelsesmomentet, sagde Amber Rudd, Storbritanniens indenrigsminister, tidligere til BBC.

Borgmester klager til USA's ambassadør

Lokalt i Manchester har lækagen af billeder til New York Times skabt stor røre i Storbritannien – og byens borgmester, Andy Burnham, har nu klaget til USA's ambassadør i Storbritannien.

- Det er arrogant, forkert og respektløs over for Greater Manchester, skriver han på Twitter.