Terror i Manchester

UEFA toner Europa League-finale ned efter terrorangreb i Manchester

I aften spiller Manchester United og Ajax finale i Europa League i Stockholm - blot to dage efter terrorangrebet i Manchester.

- Det er ikke tid til at fejre nu. Vi bør vise respekt og solidaritet.

Sådan siger UEFA-præsident Aleksander Ceferin til Sveriges Radio få dage efter bombeangrebet ved en koncert mandag aften i Manchester Arena. 

Mange teenagere og børn med deres forældre var tilstede, da den hjemmelavede bombe sprang og 22 personer døde og mindst 64 blev såret.

Og nu får angrebet konsekvenser for aftenens topkamp mellem Manchester United og Ajax Amsterdam, der tørner sammen i Europa League-finalen i Stockholm.

Skal kampen aflyses?

Sikkerheden var i forvejen høj, men efter terrorangrebet stak UEFA og de to finalehold hovederne sammen. 

At aflyse kampen kom dog aldrig på tale.

- Nej, vi var alle enige om, at disse feje angreb ikke må stoppe os i at spille fodbold, siger UEFA-præsident Ceferin. 

Men i respekt for de 22 ofre - og mange flere efterladte - er der et minuts stilhed, før kampen fløjtes i gang, og begge hold spiller med sørgebånd.

Derudover er store dele af åbningsceremonien blevet sløjfet. For eksempel har den svenske dj-duo Axwell & Ingrosso trukket sig.

Varsler lange køer

Samtidig er sikkerheden blevet strammet markant.

Se TV 2s Peter Vesterlund gennemgå sikkerheden ved finalen i Europa League:

Manchester United og Ajax Amsterdam tørner onsdag aften sammen i Stockholm i finalen i Europa League Video: Mette Stender Pedersen

I en pressemeddelelse fra det svenske fodboldforbund står der, at såfremt man ikke kan bevise, at man selv har købt billetten, kan man glemme alt om at se aftenens Europa League-finale mellem Manchester United og Ajax Amsterdam fra tribunerne på Friends Arena i Stockholm.

- På grund af den strenge sikkerhed, opfordrer UEFA alle supportere til at møde tidligt op på stadion, da der vil blive gennemført en omhyggelig inspektion ved indgangene, står der.

Der er med andre ord sat en omfattende billetkontrol i søen før storkampen mellem Manchester United og Ajax Amsterdam.

- Du skal kunne bevise, at det er dig, der er indehaver af billetten. Det forudsætter, at du kan fremvise legitimation, der kan identificere dig selv, siger fodboldforbundets pressechef, Niklas Bodell, til den svenske avis Aftonbladet.

Angreb mod flere fodboldkampe

Flere fodboldkampe har dannet baggrund for angreb de seneste år. 

Det skete for eksempel ved Stade de France i Paris som en del af terrorangrebet i Paris i november 2015.

Og så sent som i april blev Borussia Dortmunds spillerbus angrebet. Det var dog aldrig terror - selv om det blev maskeret som sådan. I stedet var der ifølge anklagemyndigheden tale om en mand, der spekulerede i at påvirke kursen på Dortmund-aktier.

Derudover var Stockholm rammen om et terrorangreb i april.

- Vi arbejder mere med sikkerheden nu. Men det handler ikke kun om fodboldkampe. Situationen i Europa er ganske farlig, og vi er nødt til at være forberedte, siger UEFA-præsident Aleksander Ceferin til Sveriges Radio.

- Samtidig må vi ikke være bange. Vi skal være os selv og fortsætte med at leve vores liv.