Udland

Nato går samlet ind i kampen mod IS

Det kan ses som en større symbolsk sejr til Donald Trump, at hele Nato nu går ind i kampen mod Islamisk Stat, vurderer Lotte Mejlhede.

Nato bliver nu medlem af den internationale koalition mod terrororganisationen Islamisk Stat (IS). Det er de allierede i forsvarsalliancen blevet enige om, erfarer TV 2.

Nato har som organisation ikke været en del af koalitionen mod IS, selvom flere medlemslande er en del af alliancen mod terrororganisationen.

TV 2 erfarer desuden, at finansieringen af Natos deltagelse i koalitionen mod IS er udskudt til 2018.

- Mest af alt er dette en symbolsk sejr til Donald Trump (USA's præsident, red.), fordi han blandt andet meget kraftigt har ønsket et større fokus på kampen mod terrorisme fra Natos side, siger TV 2's korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede.

I et eksklusivt interview med TV 2's politiske redaktør, Anders Langballe, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag, at Nato sidder for meget på sine hænder, når det kommer til at bekæmpe terror.

- Nato spiller i øjeblikket kun en ret perifer rolle i kampen mod ISIL (Islamisk Stat, red.). Vi så meget gerne fra dansk side, at vi fik Nato til at gå ind i koalitionen, så kapaciteten og den viden, der er i Nato, kunne inddrages i kampen mod ISIL.

Stoltenberg ønsker også Nato i IS-koalition

For at bekæmpe mandagens terrorangreb skal ikke alene Danmarks sikkerhedstjenester, politi og forsvar være det bedst mulige - der skal også samarbejdes internationalt, sagde Lars Løkke Rasmussen:

- Der er brug for, at verdens stærkeste forsvarspagt, Nato, deltager mere intensivt i den her kamp mod terror, sagde han.

Også Jens Stoltenberg, Natos generalsekretær, har givet udtryk for, at han er positiv stemt for at få Nato til at indgå i en koalition, men andre lande i forsvarsalliancen har vist sig at være skeptiske.

For eksempel har både Tyskland og Frankrig givet udtryk for, at Nato ikke bør påtage sig en større rolle i kampen mod terror.

- Frankrig har været nervøs og har været bange for at blande Nato direkte ind i koalitionen af både økonomiske og imagemæssige årsager, da Nato kan virke provokerende på mange af samarbejdspartnerne i kampen mod IS. Frankrig har nu droppet forbeholdet og er altså gået med til en kompromistekst, fortæller TV 2's korrespondent i Bruxelles, Lotte Mejlhede.

Amerikansk pres på Nato

Den amerikanske præsident, Donald Trump, deltager på Nato-topmødet i Belgien torsdag. Han har siden sin indsættelse i januar kæmpet for at få medlemslandene i forsvarsalliancen til at øge deres forsvarsbudgetter til to procent af landets bruttonationalprodukt, BNP.

TV 2's korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, følger også mødet i Bruxelles, og han mener, at Trumps skærpede retorik måske har været med til at skubbe til beslutningen.

- Denne meget bastante retorik og de her direkte trusler samt uforudsigeligheden hos Trump, kan være det, der omsider har fået de europæiske lande til også at få deres befolkninger til at forstå, at de bliver nødt til at bidrage mere, siger Jesper Steinmetz.